Subwoolfer za Norveško. Foto: Eurovision.tv
Subwoolfer za Norveško. Foto: Eurovision.tv

Mia je zmagovalka Dore postala z 257 točkami. Na drugo mestu se je s skladbo Moli za nas uvrstil Marko Bošnjak, ki je zaostal veliko, zbral je 179 točk. Po zmagi je dejala, da je na izbor poslala pesem, ki na prvo poslušanje ni prav evrovizijska, a so z ekipo tvegali in verjeli, da bodo poslušalci v njej prepoznali "tisto več".

Zmagovalko so izbrali na podoben način kot v Sloveniji, saj je polovico glasov prispeval glas ljudstva, polovico pa deset regionalnih žirij. Najboljša hrvaška uvrstitev na Evroviziji do zdaj je četrto mesto, kamor se je uvrstila v letih 1996 in 1999.

Zagotovo bo v Torinu veliko pozornosti vzbudila norveška zasedba Subwoolfer, ki se skriva za rumenimi volčjimi maskami. Na izboru Melodi Grand Prix so slavili s plesno in poskočno Give That Wolf a Banana, ki je na sam vrh prišla izključno po zaslugi glasovanja gledalcev in poslušalcev.

Poljska je za nastop v Italiji izbrala Krystiana Ochmana z močno balado River. Nastopil bo v drugem evrovizijskem predizboru. Ochman sicer prihaja iz ZDA in je tudi vnuk slavnega poljskega tenorista Wieslawa Ochmana. Je tudi zmagovalec 11. izvedbe resničnostne oddaje The Voice of Poland, novembra pa je izdal debitantski album.

Stripper je naslov pesmi, s katero bo barve San Marina v Torinu zastopal pevec Achille Lauro. Lauro je nedavno nastopal tudi na slavnem festivalu v Sanremu, tokrat pa mu je na Evroviziji uspel veliki met. Glede na majhnost države se je na izboru Una Voce Per San Marino predstavilo ogromno pesmi, kar 76.

Lanski uspeh Malte v Rotterdamu, kjer je bila Destiny s skladbo Je Me Casse uvrščena v najboljšo deseterico, bo skušala letos ponoviti Emma Muscat s pesmijo Out Of Sight, ki je bila zmagovalka tako po izboru strokovne komisije kot gledalcev.

Pojavljajo se tudi prve stavnice za zmagovalca. Na vseh veljata za letošnja favorita italijanska predstavnika Mahmood in Blanco, visoka uvrstitev se obeta tudi Avstraliji, Poljski, Grčiji in Švedski.

Poslušajte še druge pesmi, ki so jih na različne načine že izbrale države za udeležbo na Evroviziji 2022. Nekatere države svojih predstavnikov še niso izbrale.