Matjaž Nemec je bil na začetku junija izvoljen za evropskega poslanca. V Bruslju je od leta 2022, ko je tam nadomestil Tanjo Fajon, ko je ta odstopila s položaja. Foto: BoBo
Matjaž Nemec je bil na začetku junija izvoljen za evropskega poslanca. V Bruslju je od leta 2022, ko je tam nadomestil Tanjo Fajon, ko je ta odstopila s položaja. Foto: BoBo

Matjaž Nemec (SD/S & D) je bil eden izmed 25 evroposlancev, ki so podpisali poziv EBU-ju, naj prekliče odločitev o nastopu Izraela na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije. Zdaj, ob prvem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v novi sestavi, pa se je na pobudo Evropske zveze radijskih in televizijskih postaj sešel z njenimi predstavniki, so sporočili Nemčevi predstavniki.

"Na današnjem srečanju s predstavniki EBU-ja sem ponovil svoje neomajno stališče, da Izraelu zaradi grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava in nesorazmerne agresije na Gazo ne bi smeli dovoliti nastopa na letošnji Evroviziji," so v sporočilu za javnost navedli evroposlančeve besede. Kot je dodal, je Evrovizija največje glasbeno tekmovanje v Evropi, "zato ima EBU še toliko večjo odgovornost, da je dosleden pri svojih odločitvah, ki nemalokrat posegajo na polje politike".

Letošnja Evrovizija je povzročila nemalo razburjenja že z odločitvijo, da dovoli sodelovati Izraelu oz. njegovi predstavnici Eden Golan. Med samim tekmovanjem je nato sledilo še več zapletov. Foto: EBU/Corinne Cumming
Letošnja Evrovizija je povzročila nemalo razburjenja že z odločitvijo, da dovoli sodelovati Izraelu oz. njegovi predstavnici Eden Golan. Med samim tekmovanjem je nato sledilo še več zapletov. Foto: EBU/Corinne Cumming

V izjavi je Nemec spomnil, da je EBU s tekmovanja v preteklosti že izključil Rusijo (leta 2022 zaradi invazije v Ukrajini), tri desetletja pred tem tudi ZR Jugoslavijo, ni pa želel izključiti Izraela: "S tem se je EBU povsem politično indoktriniral in negiral lastne trditve, da deluje nepolitično in nepristransko. Ob tem pa težav z letošnjo Evrovizijo še ni bilo konec, z diskvalifikacijo nizozemskega predstavnika in prepovedjo zastav EU-ja se je EBU arbitrarno odločil usmerjati tok festivala, ob še danes ne povsem pojasnjenih razlogih, s čimer je še podkrepil razprave o politični motiviranosti svojih odločitev."

Nemec meni, da je EBU "zamudil priložnost, da bi z izločitvijo Izraela več kot stomilijonskemu gledalstvu in poslušalstvu poslal sporočilo miru in nenasilja, namesto da tega odkrito tolerira".

"V mesecih pred Evrovizijo 2025 bom pozval, da se na ravni Evropskega parlamenta opravi razprava o odgovornosti EBU-ja"

"Moje razočaranje nad EBU-jem in njegovo odločitvijo je veliko. Predstavnikom EBU-ja sem tako jasno podal moja in, verjamem, pričakovanja milijonov Evropejk in Evropejcev. Da je povsem nedopustno, da se Evrovizija sprevrže v politično propagando tistih, ki zanikajo temeljne civilizacijske postulate in molčijo ob grobem kršenju mednarodnega prava," je navedel evropski poslanec. "Zato bom v mesecih pred Evrovizijo 2025 pozval, da se na ravni Evropskega parlamenta opravi razprava o odgovornosti EBU-ja pri sprejemanju političnih odločitev, ki so v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU-ja."

"S svojimi zadnjimi odločitvami EBU namreč ni zajedel samo v izjemno tradicijo Evrovizije, temveč je legitimiral dejanja, ki bi jim moral EU že davno pokazati rdeči karton, pa tega, z redkimi izjemami, ni storil," je še sklenil.

EBU uvedel "neodvisno preiskavo" dogajanja na Evroviziji 2024

Kot omenjeno, je dogajanje na Evroviziji 2024 sprožilo precej polemik. Po pozivih držav članic k preiskavi je EBU na začetku junija uvedel "neodvisno preiskavo" dogajanja, ki se je sklenila na začetku julija, podrobnosti pa (še) niso znane. V intervjuju za švedski nacionalni radio je Jean Philip De Tender, direktor medijev pri EBU-ju, potrdil, da tudi po preiskavi Martin Österdahl, izvršni producent Evrovizije, ostaja prvi človek evrovizijskega spektakla.

Sočasno pa se je evropska zveza nacionalnih radijskih in televizijskih postaj odločila uvesti nekaj sprememb, je razložil. Uvedli bodo namreč nove položaje, s čimer bodo izvršnega producenta razbremenili določenih obveznosti. Tako so ustanovili položaja direktorja tekmovanja za pesem Evrovizije (Eurovision Song ContestESC) ter vodje blagovne znamke in oglaševanja na tekmovanju, je pojasnil De Tender.