V Kinu Šiška bo predstavila tudi njena zadnja singla Break My Heart in Thank You, za katera pravi, da sta pravzaprav zapis njene duše ter njenih najintimnejših misli. Foto: EPA
V Kinu Šiška bo predstavila tudi njena zadnja singla Break My Heart in Thank You, za katera pravi, da sta pravzaprav zapis njene duše ter njenih najintimnejših misli. Foto: EPA
Estelle
Estelle je v svoji karieri za svoje delo prejela že številne nagrade - od grammyja do britov. Foto: EPA
Kanye West
Na svetovni glasbeni zemljevid jo je postavil raper in producent Kanye West ob pomoči r'n'b zvezdnika Johna Legenda. Foto: EPA
Estelle
Estelle se je v zadnjih letih osredotočila predvsem na ameriško tržišče. Foto: EPA

Mešanica rapa, r'n'b-ja, reggaeja in popa, ki jo uteleša Estelle, se je po svetovnih glasbenih lestvicah razplamtela leta 2008, ko je ob boku s Kanyejem Westom prepevala o svojem sanjskem ameriškem fantu. Ni ostalo le pri sanjah o fantu, ampak je bil to neke vrste začetek uresničevanja sanj o ameriškem trgu. Skladbo American Boy je uvrstila na svoj album za ameriško tržišče Shine in ga izdala pod založbo Johna Legenda Home School Records. Na koncu je zanjo prejela še grammyja in številne druge nagrade.

Otok je zapustila v želji, da nadaljuje svojo kariero čez lužo. R'n'b je glasbeni žanr, s katerim se težko prebijaš na britanskem glasbenem prizorišču, je dejala pevka v enem izmed svojih zadnjih intervjujev za tiskovno agencijo AP. "Za Britanca je težko, da ga jemljejo resno kot r'n'b izvajalca," je dejala in dodala: "Veliko ljudi me ustavlja in razlaga, da ne morejo preživeti od petja r'n'b-ja in služiti z njim denar. Jaz jih gledam in jim povem, da se strinjam z njimi, zato pa tudi ne počnem tega na Otoku."

A tudi čez lužo je težko: "Že zato, ker nisi Američan," je potožila pevka za AP. Tolaži jo to, da otroci na britanskih ulicah še vedno vedo, kaj je dobra r'n'b glasba: "Še vedno vedo, kaj je pravi r'n'b."

Začetki v znamenju številke 18
Glasbenica je svoj debi, ki ga je v Evropi izdala leta 2004, poimenovala The 18th Day. Sam naslov albuma je imel za pevko poseben pomen predvsem zaradi številke 18. Estelle se je po težavnem porodu, med katerim bi njena mati skoraj umrla, rodila 18. januarja 1980. Življenja zato ni nikoli jemala za samoumevno.

Odraščala je ob reggaeploščah svojih staršev in tetini zbirki soula. Njeni starši so bili zelo verni, zato sekularizirana glasba ni prodrla skozi zidove njihove hiše, kar je povzročilo, da je Estelle spoznala ameriški gospel in tradicionalno afriško glasbo. Nato pa je odkrila hip-hop. Westa je spoznala leta 2000 med svojim obiskom Los Angelesa. Raper in producent je sedel v restavraciji, ki jo je obiskala. Pevka se mu je približala in se predstavila ter prosila, ali jo lahko predstavi Legendu. Srečala sta se, drugo je zgodovina.

Tudi njen r'n'b se ni izognil elektroniki
32-letna pevka je letos izdala svoj nov album All of Me (najprej na ameriškem tržišču, nato evropskem), s katerim 9. maja prihaja tudi v ljubljanski Kino Šiška. Na njem je sodelovala z glasbeniki, kot so Trey Songz, Rick Ross, Nas, Ne-Yo, Janelle Monae in Chris Brown. Prav do zadnjega goji še posebej močno simpatijo, saj ga je v enem izmed njenih intervjujev za revijo Vibe branila pred mediji in delom javnosti, ki mu še ni odpustil napada na njegovo nekdanje dekle Rihanno leta 2009. "Chris je neverjeten pevec, glasbenik, plesalec in zabavljač, zato ga spoštujem in to nama je skupno," je povedala za Vibe in dodala: "Mislim, da bi se ljudje morali bolj obremenjevati z lastnimi življenji, ne pa skrbeti, s kom snema skladbe, ali vam je všeč glasba. Vsi delamo napake. Greh je greh. Ni konec sveta, pustite fanta, da živi naprej in ustvarja glasbo."

A tudi "estellovski r'n'b" se ni izognil sodelovanju z mojstri za mešalno mizo. Tako ne moremo mimo njenega sodelovanja z Davidom Guetto (One Love, Freak), s čimer je dokončno postala še ena v nizu tistih, ki ni ušla smernicam današnjega elektronskega popa.