Estelle se bo v sklopu svoje turneje All of Me ustavila tudi v Ljubljani. Foto: EPA
Estelle se bo v sklopu svoje turneje All of Me ustavila tudi v Ljubljani. Foto: EPA
Estelle
Glasbenica je svoj debi, ki ga je v Evropi izdala leta 2004, poimenovala The 18th Day. Sam naslov albuma je imel za pevko poseben pomen predvsem zaradi številke 18. Estelle se je, potem ko je njena mati med porodom skoraj umrla, rodila 18. januarja 1980. Življenja zato ni nikoli jemala za samoumevno. Foto: EPA
Estelle
Njena velika uspešnica American Boy, ji je, kot je dejala sama za MMC, odprla vrata v svet. Foto: EPA
Evropske MTV nagrade
Sodelovanje s Kanyejem je bilo zanjo le odskočna deska. Foto: Reuters
Estelle
A tudi "estellovski r'n'b" se ni izognil sodelovanju z mojstri za mešalno mizo. Tako ne moremo mimo njenega sodelovanja z Davidom Guetto (One Love, Freak). Foto: EPA
Estelle
Posebej cenjena je tudi med glasbenimi kritiki. Foto: EPA
Estelle
Sama poudarja, da se že močno veseli obiska Slovenije. Foto: EPA

32-letna pevka je obnorela svet, še preden je ta vedel za imena, kot so Adele, Jesse J. in podobna. Mešanica rapa, r'n'b-ja, reggaeja in popa, ki jo uteleša Estelle, se je po svetovnih glasbenih lestvicah razcvetela leta 2008, ko je ob boku s Kanyejem Westom prepevala o svojem sanjskem ameriškem fantu in za sodelovanje prejela med drugim tudi grammyja.

Nikoli ni počivala na starih lovorikah, ampak je ves čas ustvarjala."Moja glasba ne bo tu le dve minuti, ampak za vedno. Zato si res vzamem čas in vložim trud v to, kar pošljem med ljudi," je dejala pevka za MMC. Pred kratkim je izdala nov album All of Me in z mešanico starih in novih uspešnic prihaja 9. maja v Ljubljano.

Pred njenim koncertom v Kinu Šiška smo se pogovarjali z njo. Več si lahko preberete spodaj.


Moram priznati, da ko sem razlagala ljudem, da prihajate v Slovenijo, so vas vsi prepoznali, ko sem jim omenila skladbo American Boy. Ste pričakovali, da bo imela skladba tako dolgi rok trajanja in hkrati svetovni doseg? Dejansko lahko rečemo, da je brez roka trajanja.
Estelle:
Po eni strani da, po drugi pa spet ne. Mislim, da je moja ekipa naredila neverjetno glasbo. Srečna sem, da je American Boy eno izmed mojih del, ki me je popeljalo po svetu. Tako se zdaj že zelo veselim prihoda v Slovenijo. Res se veselim, sploh ne veste, kako. Zelo zabavno bo.

Kako težko – če sploh – je bilo za vas, da ste so osvobodili verig, ki so vas vezale na svetovno uspešnico American Boy? Ste kdaj dobili občutek, kot da vas upravlja pesem in da je vaš glasbeni obstoj vezan nanjo?
Estelle:
Ne. Nikoli. Imela sem že prej druge uspešnice na Otoku. Tu je posebnost le časovni dejavnik, saj je plošča doživela res velik uspeh. Prav zato rada snemam plošče, upajoč, da bodo vse imele velik uspeh in da bodo fantastične. Predvsem zato, da imam čas, da malo živim vmes. In da nisem pod takšnim pritiskom, da moram takoj ponuditi svojim oboževalcem nov izdelek. Vsi so si želeli, da bi se American Boy ponavljal. Seveda. Ampak čas vmes sem izkoristila, da sem malo živela, bila običajno dekle, zato da sem lahko ustvarila naslednji odličen album. Pravkar sem izdala All of Me in sem zelo srečna.

Med poslušanjem vašega novega albuma – All of Me – se zdi, da ste vanj res dali velik del sebe. Je to v času množične produkcije in pisanja "fast-food" skladb prava pot? Je to tisto, kar ohranja glasbo v ravnovesju? Konec koncev bi lahko tudi sami posneli album z močnimi biti in z manjšim vokalnim vložkom.
Estelle:
To sem jaz. Moja cela kariera temelji na pisanju in petju o stvareh, ki jih poznam. Ne pišem le za ta trenutek. Moja glasba ne bo tu le dve minuti, ampak za vedno. Zato si res vzamem čas in vložim ves trud v to, kar pošljem med ljudi. Vzame mi malce več časa, ampak ostala bo tu daljše obdobje. To je moja strategija. Ni mi všeč, da me ljudje preganjajo, mi ukazujejo, kaj moram početi, peti. Nočem početi tega. Počnem to, kar me osrečuje.

Ljudje se lahko s temami v vaših skladbah poistovetijo. Kako težko je bilo najti tisto pravo Estelle v sebi, potem ko ste okusili slast svetovne slave?
Estelle:
Življenje teče in vse, kar moraš početi, je, da ga živiš. Mislim, da je življenje najzanimivejša stvar, s katero se srečaš. Nihče ti z njim ne da navodil za uporabo. Nihče ti ne pove, kako se bo končalo. Tvoja vloga je, da samo živiš in upaš na najbolje. Iz tega črpam največ, saj je toliko stvari, o katerih lahko pišem. Nihče mi ni dal navodil za uporabo pri mojih dvajsetih. Zdaj sem dopolnila trideset in začenjam gledati stvari iz popolnoma druge perspektive. Iščem nove pristope, trenutke. Zelo je zanimivo in neverjetno.

So bila za vas ta štiri leta, ko so vaši oboževalci nestrpno pričakovali vaš novi album, dolgo ali kratko obdobje? Kaj je polnilo vaš urnik v tem času?
Estelle:
Oh, selila sem se. Živela. Potovala kot nora. Povsod, kamor sem šla, sem pela. Veste, American Boy je bil velika stvar. Še vedno je. Pojem ga od dneva, ko sem ga napisala. Predvsem pa sem potovala in živela kot običajni ljudje – pila kavo, si vzela kakšen mesec prost, potovala skoraj vsak dan. Delala sem, živela, bila človek in ob tem iskala stvari, o katerih sem lahko pisala.

Tudi vam se ni uspelo obraniti "krempljev" Guette (smeh). Kaj vas je gnalo k temu sodelovanju? Je bil to enkraten izlet v elektronske vode ali lahko pričakujemo še več vaših vložkov na tem področju?
Estelle:
Oh, obožujem plesno glasbo. Zelo. Ljubim jo (pove navdušeno op. a). Na svojih albumih sem vedno posnela tudi kakšno plesno skladbo. To je ta moj čar. Snemam albume z dušo. Ampak vmes pa počnem, kar si želim. Zato bo takšnih izletov še več. Sicer se zdaj oziram nazaj v svoje čuteče srce, ampak zna se zgoditi, da bo na naslednjem albumu več plesne glasbe. Ko boste prišli na nastop, pa boste sami slišali in videli, da potujemo do r'n'b-ja do hiphopa – kamor koli se odločimo, bomo šli in nihče nič ne pričakuje. Ob tem pa se zelo zabavamo.

Sami ste dejali v preteklih intervjujih, da je za britansko izvajalko r'n'b-ja težko, da uspe v ZDA. Kakšne pa so možnosti, da uspe v Evropi? Podobno težke?
Estelle:
Super je uspeti po svetu. Nikoli nisem k svoji karieri pristopila z mislijo, da mi kaj ne bi uspelo. Zato bo na primer obisk Slovenije in tega dela Evrope neverjeten zame. Zelo se ga veselim. Nikoli nisem imela možnosti ali priložnosti, da bi obiskala ta konec, zato si štejem to v čast. Vesela sem, da bom spoznala nove ljudi, kulturo, hrano … Da se bom zabavala in prijela za svoj fotoaparat. Zelo se veselim. Prav tako se veselim za celotno ekipo, ki me spremlja. Veliko članov moje ekipe verjetno še nikoli ni šlo čez mejo Otoka. Zato so prav tako veseli, da bodo lahko šli na izlet po Evropi in res videli Evropo. Celo Evropo.