Fanta sta pred dnevi končno dočakala izid nove plošče, ki nosi preprost naslov - DP. Foto: RTV SLO
Fanta sta pred dnevi končno dočakala izid nove plošče, ki nosi preprost naslov - DP. Foto: RTV SLO
Priredba Magnificove Silvije se jima je zdela prava stvar. Foto: Uradna spletna stran
Sanja Grohar
Pojoče misice so dobra stvar na sceni, tako lahko boljši izdelki pridejo do izraza, menita. Foto: MMC RTV SLO
Najraje bi sodelovala z legendarnim Princem. Foto: EPA

Slovenski glasbeni tandem, ki ga sestavljata Anže Langus Petrović - Dagi in Matej Brodar je pred dnevi izdal svojo drugo ploščo.

Njun zadnji izdelek nosi preprosto ime DP, na MMC-ju pa smo fanta ob tej priložnosti povprašali, kakšni so odzivi nanj, kako se razlikuje od prve plošče Skupaj sva, spomnili smo se njune priredbe Magnificove Silvije, razkrila sta nam, od kje črpata navdih in kaj menita o pojočih misicah.

Spregovorila sta o sodelovanju z drugimi glasbeniki, njunem močnem prijateljstvu in načrtih za veseli december. Na naša vprašanja je odgovarjal Dagi.

A. M./T. H.


Kakšni so prvi odzivi na novo zgoščenko?
Z Matejem za zdaj nisva zasledila kakšnih zares objektivnih odzivov, ker je pravzaprav šele dobro izšla. Slišala sva, da naj bi bil ljudem kar všeč novi singel, še največ pozitivnih mnenj za zdaj dobivava od najinih tesnih poslovnih sodelavcev.

Kako se razlikuje DP od Skupaj sva? Nekateri pravijo, da je druga živahnejša, ali pa gre le za nadaljevanje dela s prve zgoščenke?
To kar drži, druga je živahnejša, gre pa tudi za nadaljevanje prve plošče. Živahnejša je zato, ker smo uporabili vse mogoče inštrumente, programirali smo zelo malo. Je pa druga plošča korak produkcijsko naprednejša od prve, veliko smo se ukvarjali z aranžmaji in definitivno nadaljevali močno zgodbo prve plošče.

Na novi zgoščenki je tudi reggae priredba Magnificove Silvije. Kaj meni o njej Magnifico, mu je všeč? Kako ste prišli do ideje za priredbo kultne Silvije v tej glasbeni zvrsti?
Magnifico je bil eden prvih ljudi, ki mu je bila všeč najina glasba, če ne bi bilo njega, ne vem, ali bi lahko material sploh izdala. Tako, da mu je tudi Silvija všeč. Na idejo o priredbi Silvije pa smo prišli zaradi Vala 202, ker so se tam domislili, da bi naredili priredbe slovenskih zimzelenčkov. K sodelovanju so povabili tudi naju, na seznamu skladb je bila tudi Silvija, zato sva se seveda odločila zanjo, ker do nje nekaj čutiva, to pa se nama je zdelo spoštljivo tudi do Magnifica.

Od kje črpate ideje za besedila, glasbo?
Ideje črpava iz vsakdana. Midva sva po poklicu glasbenika, ko si enkrat glasbenik s telesom in dušo pač pišeš glasbo, ustvarjaš besedila. To je tvoj poklic, to delaš, čutiš. Ne bom rekel, da naju navdihuje le ljubezenska zgodba, težaven dan ali dogodek. Ne, midva sva glasbenika, delava glasbo in to je to.

Kakšno je vaše mnenje o slovenski glasbeni sceni (turbofolk, pojoče misice ...)? Kako to vpliva na kvalitetne glasbene izvajalce?
Nimava posebnega mnenja o slovenski glasbeni sceni, turbofolku, pojočih misicah. Zdi se nama, da to mora biti, da je dobro, da to je. Vpliva pa to na kvalitetno glasbeno sceno tako, da ob takih stvareh boljše stvari pridejo do izraza. Recimo, če se nekomu pojoča misica zdi slaba, bo lažje opazil boljšo stvar. Dobro je, da je to na sceni. Mora biti veliko konkurence, da se dobra stvar izoblikuje.

S kom od slovenskih ali tujih glasbenikov bi želeli sodelovati?
Od slovenskih glasbenikov smo sodelovali že z veliko večino in še vedno radi sodelujemo. Od tujih pa bilo super kdaj sodelovati s Princem. On je eden izmed tistih, ki nama je obema z Matejem zelo pri srcu in bi z veseljem sodelovala z njim.

Kako bi odgovorili vsem, ki se spotikajo ob močno prijateljstvo, ki vaju veže z Matejem?
Naj se pač spotikajo. Zdi se mi tudi neumno, da se moram zagovarjati zaradi tega. Nimam za odgovoriti nič drugega kot: ''Ja, res naju veže močno prijateljstvo!''

Kaj vaju čaka v prazničnem decembru? Veliko promocijskih nastopov, intervjujev ...? Kje bosta preživela silvestrovo?
Čaka naju tipični december - veliko promocijskih nastopov, intervjujev, snemanje videospota. Tako delaven december bo za glasbenike kot po navadi. Silvestrovo pa bova najverjetneje preživela na odru.