Newyorški rockerji so v petek poskrbeli za divjo budnico. Foto: RTV SLO/A. K.
Newyorški rockerji so v petek poskrbeli za divjo budnico. Foto: RTV SLO/A. K.
Pogled na glavno prizorišče iz kampa za novinarje
Močni zvoki skupine Editors so odmevali po okoliških zelenih pašnikih. Foto: RTV SLO/A. K.
Arctic Monkeys
Ena najbolj vročih glasbenih zasedb ta hip. Foto: RTV SLO/A. K.
Mando Diao
Boljši (in predvsem lepši) celo od Beatlov in Stonesov? Foto: RTV SLO/A. K.
Alexander Kapranos, Franz Ferdinand
Poskus fotografiranja med nastopom Franz Ferdinand iz neposredne bližine je zahteval (pre)veliko poguma ... Foto: Reuters

Za dobro jutro, no, dober dan, smo si zgodaj popoldne privoščili newyorško rock'n'roll senzacijo Morningwood, ki so s humorjem in seksi nastopom prinesli val osvežitve od prejšnjega dne utrujenim obiskovalcem. Njihova pevka Chantal Claret je kot tornado divje poplesovala in telovadila po odru, nato pa nanj povabila tudi dve "mladi telesi" iz občinstva, ju slekla in poljubljala po različnih delih telesa. Poznavalci so se sicer pritoževali, da je zaradi (pre)divjega dogajanja na odru trpela kakovost, a mi smo se med nastopom "jutranje erekcije", kar v slengu pomeni ime Morningwood, zelo zabavali.

Pred opevanimi in težko pričakovanimi "arktičnimi opicami" in vsem, kar jim je sledilo, smo si na račun okrepčila birminghamski kvartet Editors (žal, ker smo jih doma poslušali z velikim navdušenjem) ogledali kar s hriba, na katerem je bil kamp za novinarje. A, kot rečeno, se je treba na tovrstnih festivalih pač sprostiti in se prepustiti toku … Temačni glas in nastop pevca Toma Smitha in silovita glasba, ki naj bi spominjali na najboljše čase Joy Division, sta odmevala po idiličnih avstrijskih pašnikih.

Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs, Mando Diao …
Malce naveličani in utrujeni (morda tudi zaradi nenadne slave) so v petek popoldne delovali "čudežni dečki iz Sheffielda" Arctic Monkeys. Z občinstvom skoraj niso komunicirali, v ospredju je bila energična rock glasba. Veliko več so se z vse bolj polnimi vrstami pred glavnim odrom "pogovarjali" Kaiser Chiefs, ki so s humorjem in svojim žurerskim poprockom temperaturo še dvignili.

Švedska senzacija Mando Diao je ob prihodu na oder povzročila pravo histerijo, predvsem med predstavnicami nežnejšega spola. Zaradi težav s tonom (od strani se res ni slišalo skoraj nič) se je zelo razburil njihov bobnar in malce pokvaril vzdušje, a švedski "indie lepotci", ki slovijo po arogantnem obnašanju na odru in za njim - nekoč so izjavili, da so njihove pesmi boljše od nekaterih stvaritev Beatlov in Stonesov -, pač morajo vzdrževati svojo podobo rock'n'roll zvezdnikov.

"Stari mački" Prodigy navdušili staro in mlado
Pred zvezdami večera (Franz Ferdinand) so nastopili Prodigy, ki so, čeprav se je njihovo ime na seznamu nastopajočih sprva zdelo malce zunaj koncepta festivala in zastarelo, navdušili množico vseh starosti, ki je divje nostalgično poplesovala in mnogi poznavalci so njihov nastop označili za enega boljših na festivalu. Da ne omenjamo, da je bila to najbrž ena zadnjih priložnosti, te "stare mačke" videti nastopati v (skoraj) originalni zasedbi.

Franz Ferdinand nas pač ne morejo razočarati …
Za petami Muse so se po našem skromnem mnenju zasluženo na seznamu najboljših znašli Škoti Franz Ferdinand, ki so na glavnem festivalskem odru nastopili zadnji in kot "headlinerji" pričakovano pritegnili največ gledalcev. Tudi tu so, kot pred dobrim mesecem v Zagrebu, igrali z veseljem in se pokazali v najboljši luči. Predstavili so svoje najboljše stvaritve in po glasnem "Zugabe!" zbranim množici vnovič postregli z izjemnim bobnarskim vložkom – uvodom v Burn This City.

Zaradi natrpanega urnika si je petkovo dogajanje na drugem odru ogledal le del naše ekipe, ki so ga s svojimi čudovitimi (in duhovitimi) melodijami očarali Belle & Sebastian. Pred njimi so za tišje tone od tistih na glavnem odru, kjer je množica norela s Prodigy, poskrbeli Calexico.

Se vidimo na naslednjem Frequencyju!
Po koncertih se je zabava oba večera nadaljevala v "party-šotoru", kjer so obiskovalci kljub skoraj neznosnemu zraku, katerega glavna sestavina je bil cigaretni dim, plesali do jutra. Za tiste manj vzdržljive pa so organizatorji pripravili območje "chill-out" z visečimi mrežami. Dogajanje v posebnem "party-šotoru" za pomembneže in novinarje se v času, ko se je tam zadrževala naša ekipa, ni ravno razvilo, zato smo se raje pomešali med navadne smrtnike in tako verjetno še bolj začutili festivalski utrip.

Bilo je lepo in kljub deževni tradiciji festivala je skoraj ves čas sijalo sonce. Zdaj pa se lahko že začnemo veseliti Frequencyja 2007, ki nam morda uresniči želje in prvič pripelje The Strokes. Ali pa Bloc Party? Da o vseh (nekdanjih, sedanjih, prihodnjih) skupinah Peta Dohertyja in Carla Barata niti ne govorimo ...

Seznam nastopajočih na festivalu FM4 Frequency 2006, kot so jih po priljubljenosti razvrstili obiskovalci festivala: Muse, Franz Ferdinand, Fettes Brot, Wir sind Helden, The Prodigy, 3 Feet Smaller, Mando Diao, Arctic Monkeys, Kaizers Orchestra, Morrissey, Bauchklang, Eagles of Death Metal, Kettcar, Scissor Sisters, Body Count Feat. Ice T., Less Than Jake, Belle & Sebastian, Cursive, Nada Surf, Tomte, Art Brut, Blumfeld, Coheed & Cambria, Gods of Blitz, Joy Denalane, Kaiser Chiefs , Lostprophets, Morningwood, Paolo Nutini, Sugarplum Fairy, The Futureheads, We are Scientists.

A. K.