Prvo leto je na festivalu nastopilo več kot sto izvajalcev, med njimi velja izpostaviti The National, Janelle Monáe, La Roux, The Fall, Crystal Castles, Mogwai in The Raveonettes. Domače in regionalne (tudi slovenske) sile pa so zastopali The Bambi Molesters, Overflow, Lollobrigida, Dubioza kolektiv, Repetitor in Bernays Propaganda. Foto: Terraneo Festival 2012
Prvo leto je na festivalu nastopilo več kot sto izvajalcev, med njimi velja izpostaviti The National, Janelle Monáe, La Roux, The Fall, Crystal Castles, Mogwai in The Raveonettes. Domače in regionalne (tudi slovenske) sile pa so zastopali The Bambi Molesters, Overflow, Lollobrigida, Dubioza kolektiv, Repetitor in Bernays Propaganda. Foto: Terraneo Festival 2012
Wu Tang Clan
Lani so bili med nosilci festivalskega dogajanja Wu Tang Clan. Foto: EPA
N'Toko
Lani je bil prvič vzpostavljen tudi poseben oder "Kino Šiška stage", kjer je vzporedno z glavnim programom potekal tudi program koncertov aktualnih slovenskih izvajalcev po izboru in v produkciji Kina Šiška. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lani so poleg N'toka od Slovencev na festivalu nastopili še Incurabili, New Wave Syria, Your Gay Thoughts in Icarus Down. Foto: Organizator
Lani je roke nad festivalom dvignil programski direktor Mate Škugor, ki je v vseh teh letih svojega delovanja v Zagrebu (predvsem v legendarni klub KSET) in drugam po Hrvaški pripeljal vrsto svetovno znanih glasbenikov nižje kategorije, ki jih je sam poslušal. Foto: Terraneo Festival 2012

"Težava je v tem, ker želimo festival prestaviti na ustreznejšo lokacijo - na morsko obalo. Takšno lokacijo, ki bi ustrezala še številnim drugim produkcijskim zahtevam takšnega festivala, je v Šibeniku preprosto nemogoče najti. Če obstajajo lokacije, pri katerih obstaja interes in imajo potencial, da bi lahko gostile festival, verjamemo, da jih bomo našli do leta 2015 oz. bomo našli pravo mesto za nadaljevanje festivala," je za MMC dejal direktor festivala Terraneo Luka Pavić.

V iskanje lokacije, ki bi zadovoljila organizatorje, se je po poročanju hrvaških medijev vključil tudi šibeniški župan Željko Burić. Spletna stran Rtl.hr je poročala, da se je po odpovedi organizatorjev četrtega Terranea v nekdanji vojašnici Bribirskih Knezova Burić odzval z besedami, da mesto ni odločilnega pomena pri odpovedi festivala in da so naredili več, kot bi lahko.

V prihodnjih dneh si boste lahko na MMC-ju prebrali več o stanju slovenskih festivalov pred novo poletno festivalsko sezono na prostem.

Pavić je za MMC zatrdil, da ni nikoli slišal tega komentarja, zato se ni želel spuščati v njegovo interpretacijo. "Terraneo je od prvega dne odlično sodeloval z mestom in mestne oblasti so vedno delale vse, kar je v njihovi moči, da pomagajo ohraniti festival. Z druge strani pa je to po mojem mnenju normalno in lahko pričakujemo takšen odnos od njih, ker je Terraneo v kratkem času gledano s kulturno-zabavnega vidika - kar posredno vpliva tako na turizem kot na gospodarstvo - prerodil Šibenik," je dejal Pavić.

Tudi Burić je za hrvaške medije izjavil, da je mesto dalo festivalu celotno infrastrukturo, največjo podporo, ki jo lahko lokalna samouprava da zasebnemu projektu, kakršen je Terraneo. Poleg tega pa je lani mesto v sodelovanju s Šibeniško-kninsko županijo festivalu omogočil uporabo plaže, s čimer so dobili tudi dostop do morja. Prav tako pa so se pogovori nadaljevali letos. "No, organizatorji mestu niso nikoli odgovorili na vprašanje, ali jim ustreza ena izmed alternativnih lokacij, in bi tako sklenili pogovore ali pa vsaj zavrnili možnost selitve festivala," je Burić izjavil za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Festival v rdečih številkah
Sam festival lani ni končal v pozitivnih številkah. "Nobena skrivnost ni, da Terraneo kot projekt še ne prinaša dobička," je zatrdil Pavić. Hkrati je poudaril, da organizatorji upajo, da obstaja alternativna lokacija za festival. Obstajajo lokacije, ki se jim zdijo zanimive, ampak do zdaj jim še ni uspelo najti alternative, ki bi jim ustrezala in bi bila hkrati takoj na razpolago.

Festival je v zadnjih treh letih privabil številne domače in tuje obiskovalce, med njimi tudi številne Slovence. Po poročanju hrvaških medijev naj bi ga v zadnjih letih obiskalo okoli 40.000 ljudi. Revija Forbes je festival označila za "festivalsko mesto, ki se ga ne sme prezreti", britanski časopis Telegraph pa ga je dve leti zapored uvrščal med deseterico najboljših evropskih poletnih festivalov s ponudbo popa in rocka.

Čas za spremembe
Najmanj leto dni mirovanja festivala po besedah Pavića pomeni, da bo organizacijska ekipa dobila priložnost za manjšo spremembo koncepta in vizije razvoja. Hkrati pa je zatrdil, da zaradi tega njihovim obiskovalcem ni treba pretirano skrbeti. Namesto večdnevnega festivala bo pod njegovo blagovno znamko letos potekala vrsta posameznih glasbenih dogodkov, je poudaril Pavić in dodal, da bodo podrobnosti o njih znane kmalu.

A Šibenik kljub temu ne bo prikrajšan za festivalsko dogajanje. Mate Škugor - programski direktor festivala prvi dve leti - in produkcijska ekipa Žedno uho bosta letos v samem središču Šibenika organizirala festival, za katerega so v hrvaških medijih zatrdili, da bo glasbena ponudba blizu tiste, kakršna je bila na prvem Terraneu. "Matin festival nima nobene zveze s Terraneom niti nobene odločitve v povezavi s Terraneom niso vplivale na njegove nove projekte. To sta dve različni zgodbi, ki ne motita druga druge. Spomnite se samo, koliko imajo festivalov na primer v Pulju in nekaterih drugih lokacijah ob Jadranu," je zatrdil Pavić.

"Tranzicijsko leto" za Terraneo
In medtem ko Terraneo prehaja v t. i. "tranzicijsko leto", se bo s tem spremenila tudi festivalska krajina na področju nekdanje skupne države. "Vsak festival je specifičen, njegov obstoj in razvoj sta odvisna od medsebojnih odnosov številnih različnih dejavnikov, kot so lokalna podpora, odnos oblasti, notranja struktura festivalske organizacije, partnerji, viri financiranja, koncept razvoja festivala, tj. želja in vizija njihovih lastnikov, društveno stanje v regiji, v kateri je država ... In na koncu - seveda - tudi malo sreče (smeh). Vsak festival ima različen odnos do teh dejavnikov in tako tudi različni potencial za uspeh. Mislim, da je danes na splošno malo težje organizirati uspešen festival, kot pred recimo sedmimi ali osmimi leti, ko je bilo manj festivalov in je bila družbeno stanje precej boljše, ampak ni nemogoče," je še sklenil Pavić.

Od leta 2011 je sicer Terraneo na svojih odrih med drugim gostil The National, My Bloody Valentine, Calexico, Janelle Monae, Roots, Prodigy, Wu-Tang Clan, The xx, The Horrors, Mogwai in La Roux.