Lady Gaga je izvedla tudi umirjeno klavirsko različico svoje pesmi Telephone. Foto: Reuters
Lady Gaga je izvedla tudi umirjeno klavirsko različico svoje pesmi Telephone. Foto: Reuters
Robbie Williams
Robbie Williams je bil tokrat nagrajen za 'izjemen prispevek glasbi', sicer pa je zbral več britov kot kdor koli drug - enajst kot solist in štiri z zasedbo Take That. Foto: Reuters

Ekscentrična Američanka je iz Londona nazaj čez lužo odnesla nagrade v mednarodnih kategorijah za najboljšo žensko izvajalko, najboljše novo ime na glasbeni sceni in najboljši album.

Po njeni stari navadi je bila tudi 'kraljica' rdeče preproge, saj so fotografi kot nori fotografirali njeno nenavadno dolgo belo obleko, ki je nekatere spominjala na večnadstropno poročno torto. Pokazala se je tudi na odru, kjer je bila oblečena v čipkasto obtisnjeno obleko, nastop pa je posvetila nedavno umrlemu britanskemu modnemu oblikovalcu Alexandru McQueenu.

Navdih najde v Bachu
Lady Gaga, s pravim imenom Stefani Germanotta, je v zadnjih 12 mesecih kot strela z jasnega osvojila vrh pop in plesnih lestvic, saj je prodala kar osem milijonov albumov in 35 milijonov singlov. Rojena Newyorčanka je sicer tudi šolana pianistka, kot svoj največji glasbeni navdih pa je navedla Johanna Sebastiana Bacha. Lani je v Londonu prepevala tudi kraljici Elizabeti.

Med drugimi zmagovalci najpomembnejših britanskih glasbenih nagrad je treba omeniti še Lily Allen, ki je postala najboljša domača izvajalka, večer nagrad pa je odprla na odru, na katerem je v usnjenem korzetu sedela na bleščeči "bombi". Nagrado je prevzela v oranžni lasulji. "Nosila sem jo zato, da bi me v primeru poraza snemalec težje našel in tako ne bi mogel ujeti mojega razočaranega obraza," je šaljivo pojasnila.

Dizzee Rascal je postal najboljši moški izvajalec na Otoku, za najboljšo britansko skupino pa so bili razglašeni Kasabian. In kateri je bil najboljši album lanskega leta? Ta brit je šel v roke skupini Florence and the Machine za izdelek Lungs.

Pojavili so se tudi Liam Gallagher ter Mel in Geri
JLS
, fantovska zasedba, ki je leta 2008 na resničnostnem šovu The X Factor zasedla drugo mesto, je bila nagrajena za najboljši britanski singel in najboljšega novinca, kar pomeni, da so JLS postali prvi "proizvod" glasbenega producenta Simona Cowella z uradno nagrado.

Ob 30. izvedbi britov so podelili še dve posebni nagradi. Najboljši britanski album v zadnjih treh desetletjih je postal (What's The Story) Morning Glory? skupine Oasis. Po nagrado je presenetljivo prišel Liam Gallagher, ki pa se ni želel zahvaliti svojemu odtujenemu bratu Noelu.

Nekdanja dekliška zasedba Spice Girls je "posmrtno" prejela nagrado za najboljši britanski nastop v zadnjih treh desetletjih, in sicer za izvedbo pesmi Wannabe na podelitvi britov leta 1997, na kateri je Geri Halliwell nosila znamenito minioblekico z vzorcem britanske zastave.

Spodaj si oglejte nastop Lady Gaga na britih in fotoutrinke s podelitve.