Velika Britanija je ponorela za 'silo narave' Florence Welch alias Florence and The Machine. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Velika Britanija je ponorela za 'silo narave' Florence Welch alias Florence and The Machine. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ena izmed najpogostejših tem na glasbeni sceni zadnjih par let je, kako dobro gre ženskim predstavnicam. Dekleta naj bi z moškimi kolegi dobesedno pometala na ravni ustvarjanja bistre, iskrive, nalezljive in nasploh "kul pop glasbe".
Pa tu ne govorimo o tistih izvajalkah, ki jih glasbene založbe oglašujejo, ker so le za odtenek nad zgolj privlačno barbiko, ki glasbo prodaja prek svoje fotografije na ovitku albuma ali prek eksplicitnih videev.
V moški družbi
Ne, v zadnjem času smo doživeli pravo eksplozijo očitno neodvisnih, inovativnih in samoiniciativnih dam, ki so uspele pod svojimi lastnimi pogoji. Pa vendar, ali peščica uspešnih žensk, ki se povzpnejo vse do vrha glasbenih lestvic, zares kaže na novo enakost v glasbenem poslu?
Pogled v zaodrje razkriva drugo zgodbo, piše Independent. Moški dominirajo sceni. Delež moških precej presega delež žensk v glasbeni industriji, od piarja in agentov, od menedžerjev do organizatorjev, še celo do glasbenih novinarjev.
Iz tega bi lahko sklepali, da je resen "pop rock" posel še vedno moška obsesija, pa čeprav žensko občinstvo na rockovskih koncertih zelo očitno govori drugačno zgodbo.
A v vsem tem trdno po svoji poti, brez odstopanj in brez kompromisov stopa peščica velikih ženskih imen (pop) rocka.
Če smo imel nekoč Joan Jett, Stevie Nicks in Patti Smith, imamo danes Karen O, Allison Mosshart, Beth Ditto in druge, ki kljubujejo statistiki. In delajo valove.

Allison Mosshart, The Kills: Frontmanka 'indie rock' skupine The Kills je seksi, provokativna in brezkompromisna s svojimi kot britvica ostrimi besedili. Pri 31-letni Floridčanki se androgenost prepleta s svetom visoke mode in punk rocka, njena prezenca na odru pa zbuja podobo 'heroin šik' supermodela.
Beth Ditto, Gossip: Beth Ditto je ena najzanimivejših karakterjev na glasbeni sceni zadnjih let, o čemer smo se lahko prepričali tudi prejšnji teden v Ljubljani. Je obilna, glasna, lezbijka in aktivistka, požvižga se na norme in ideale in bi verjetno sovražila biti uvrščena na tak seznam. 29-letna frontmanka 'dance punk' tria Gossip na novo definira seksapil (slikala se je tudi že golo za naslovnico v vsej svoji baročnosti) in je s svojo neposrednostjo osvojila tako občinstvo kot glasbene recenzente. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Santi White, Santigold: 33-letna Američanka, ki z umetniškim imenom Santigold, je kritike osvojila s prvencem Santogold (2008), na katerem posrečeno združuje indie rock z new wavom, post punkom in elektroniko. Santi je ena markantnejših izvajalk - pa ne le zaradi nezgrešljivih zebrastih hlač, ki jih pogosto navleče nase.
Karen O, The Yeah Yeah Yeahs: Karen O je Chrissie Hynde te generacije in najbližje, kar se lahko približate kraljici 'indie' scene. Ko poskakuje na odru s svojim čez oči segajočim frfrujem in ekstravagantnimi opravami, se zdi, da zanjo ni omejitev. Je senzualna, glamurozna, njen vokal je eden najprepoznavnejših v sodobnem rocku. Karen O se je pri 31 letih že vpisala med legende.
Alison Goldfrapp, Goldfrapp: 44-letna frontmanka britanskega elektropop dua Goldfrapp (k nam prihajajo oktobra) je ena opaznejših dam na glasbeni sceni zadnjih let (desetletij, v njenem primeru). Je tudi kameleonka, ki je večkrat zamenjala svoj videz - iz sofisticiranega stila Marlene Dietrich se je prelevila v eksravagantno divo novega vala z umetnimi trepalnicami, kričečimi oblekami in mrežastimi hlačnimi nogavicami.
Florence Welch: 24-letna britanska senzacija osvaja s svojim angelskim glasom, prezenco, neodvisnim duhom in glasbeno svežino. Njen album Lungs je prava uspešnica, da pa je ena najboljših izvajalk ta hip, ki lahko v delirij popelje tudi tiste, ki ne poznajo kaj več od predelava You've Got The Love, pa je dokazala tudi s koncertoma v Ljubljani in nazadnje na Glastonburyju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Elly Jackson, La Roux: Mlada Elly Jackson je ena polovica britanske synthpop senzacije La Roux. Jacksonova je neodvisna in s svojim slogom (od pričeske in androgenega imidža do modnega sloga) kljubuje podobi ženske v popularni glasbi.
Shirley Manson, Garbage: Čeprav se Garbage zdi 'tako zelo 90. leta', je škotsko-ameriška skupina ponovno v studiu, tako da lahko mirne duše uvrstimo na seznam tudi 43-letno Shirley. Škotinja dekliškega videza, ki je v svoji karieri navidez tako lehkotno preklapljala med androgenim videzom in videzom femme fatale, je že od samega začetka zbujala pozornost s svojim neposrednim slogom, uporniško držo in nezgrešljivim vokalom. Shirley je še danes, pri 43, najbližje rockovski boginji. Foto: Facebook
Juliette Lewis, Juliette and the Licks in The New Romantiques: Od oskarjevske nominacije za Rt strahu pri 17 letih do morilke v Rojenih morilcih in dekleta Brada Pitta v Kalifornii in zdaj v ospredju sodobne 'punk rock' scene. Juliette Lewis pri 37 ne kaže znakov pešanja. Je provokativna, pove, kar misli, se ne ozira na ničesar in nikogar. Je punk v čisti dozi in dokaz, da strup prihaja v majhnih stekleničkah.
Hailey Williams, Paramore: Morda se kdo ne bi strinjal z vključitvijo somraško-najstniške sladkorne punkovske senzacije Paramore na seznam. A Hailey Williams pri komaj 21 letih dejansko uspešno parira starejšim kolegicam in za svoja leta prinaša na koncertne odre izjemno energijo in držo 'pop punk' divice.
Skin: 42 let jih že šteje frontmanka britanskih rock veteranov Skunk Anansie (prejšnji mesec so gostovali tudi pri nas), a vedno znova dokazuje, da je starost le stanje duha. Gologlava temnopolta Skin je modna ikona, je sinonim za energijo, surovo moč in rock v polnem pomenu besede. Foto: MMC RTV SLO
Phillipa Brown, Ladyhawke: Za imenom Ladyhawke se skriva 30-letna novozelandska new wave/indie rock izvajalka Phillipa Brown. Tudi Philipa se požvižga na feminilno podobo na odru - večinoma se oblači v fantovska oblačila. Njenega globokega, eteričnega vokala ne morete zgrešiti. Uspešnice: Paris is Burning, Magic, My Delirium.
Tahita Bulmer, New Young Pony Club: Dance punk, new wave, nu rave ... kakor koli že hočete definirati žanr New Young Pony Club, ki ga sestavljajo tri dekleta in moški basist, Tahita je nedvomno njihova zvezdnica. Eksotičen videz, alternativne oprave in pričeska, izjemen vokal in karizma, ki je prejšnji teden v Ljubljani dobesedno napolnila Kino Šiška, kjer so Poniji nastopali. Foto: MMC RTV SLO
Courtney Love, Hole: Če jo imate radi ali sovražite, Courtney Love se je vrnila. 45-letna nekdanja gospa Cobain se je lani ponovno združila s svojo zasedbo Hole, ki je od svoje ustanovitve leta 1989 nosila zastavo ženskega grungea.