Prav v Londonu se je utrdil Hendrixov glasbeni ugled. Ko je leta 1966 prispel na Otok, je bil vzhajajoča zvezda, kmalu pa je s svojimi genialnimi nastopi v živo v klube pritegnil množice. Foto: EPA
Prav v Londonu se je utrdil Hendrixov glasbeni ugled. Ko je leta 1966 prispel na Otok, je bil vzhajajoča zvezda, kmalu pa je s svojimi genialnimi nastopi v živo v klube pritegnil množice. Foto: EPA
V nekdanjem Hendrixovem stanovanju so danes pisarne uprave Handlovega muzeja, ki jih bodo med razstavo izpraznili. Foto: Handel House Museum

muzej, so tja prihajali romarji v iskanju nekega drugega glasbenega velikana in nekdanjega prebivalca hiše: Jimija Hendrixa.

Ob 40. obletnici smrti legendarnega kitarista Jimija Hendrixa bo na ogled njegov londonski dom. Med 15. in 26. septembrom si bo v okviru razstave Hendrix in Britain (Hendrix v Britaniji) v soseki Mayfair mogoče ogledati stanovanje v poslopju na naslovu Brook Street 25, v katerem je 36 let do smrti leta 1759 bival skladatelj Georg Friedrich Händel in kjer je danes Händlov muzej. Prav v tej hiši je veliki baročni skladatelj ustvaril svoje največje mojstrovine.

Prvi pravi Hendrixov dom
Hendrix pa je več kot dve stoletji pozneje zaživel na podstrešju poslopja na številki 23 (danes sta obe združeni pod hišno številko 25) s svojo angleško spremljevalko Kathy Etchingham. Rockzvezdnik, ki je umrl 18. septembra 1970, star 27 let, je za stanovanje plačeval 30 funtov najemnine na teden. Hendrix je leta 1968 o stanovanju zapisal: "To je moj prvi pravi lasten dom."

V stanovanju so danes pisarne uprave muzeja, a bodo za obletnico izpraznili prostore, da si bodo lahko obiskovalci 12 dni nemoteno ogledovali razstavljene predmete. "Navdušeni smo, da se bomo lahko poklonili življenju Jimija Hendrixa," je povedala Sarah Bardwell, direktorica leta 2001 ustanovljenega muzeja.

Hendrixa povezava s Händlom navdušila
"Potem ko se je leta 1968 preselili na Brook Street, je Hendrix izvedel za povezavo stavbe s Händlom in odšel v trgovini One Stop Records na South Molton Streetu in HMV na Oxford Streetu ter kupil vse Händlove plošče, kar jih je lahko našel. Ta povezava ga je resnično zanimala in veseli smo, da danes lahko praznujemo njegovo izročilo."

Jimi Hendrix je umrl leta 1970 v hotelu v londonskem Notting Hillu. Najverjetneje se je zadušil v spanju po prevelikem odmerku mamil, čeprav nekateri namigujejo na samomor. Seveda so se pojavljale tudi teorije zarot ...

Razstava bo odprta od 25. avgusta do 7. novembra, na ogled bo tudi zbirka ročno napisanih besedil, oblačil in drugih spominkov.