Filipinec Arnel Pineda je od leta 2007 prvi glas skupine Journey, ki so jo leta 1973 v San Franciscu ustanovili nekdanji člani Santane. Foto: EPA
Filipinec Arnel Pineda je od leta 2007 prvi glas skupine Journey, ki so jo leta 1973 v San Franciscu ustanovili nekdanji člani Santane. Foto: EPA

Kot je pokazala raziskava glasbene revije Music Week, je to najslabši rezultat rockerjev po letu 1960. Za primerjavo, leta 2009 se je na lestvico top singlov uvrstilo 13 rockskladb, leto pred tem pa 27.

Le takšno obdobje ali globlji vzroki?
Kot trdi urednik revije Ben Cardew, vse od skupine Arctic Monkeys leta 2006 nismo doživeli res velikega preboja nobene rockzasedbe. "Še leta 2008 je odličnih rockovskih pesmi kar mrgolelo, lani pa smo prišli do komaj treh tovrstnih pesmi na lestvici. Očitno gre za veliko globlje in pomembnejše razloge, kot je le ciklično dogajanje."

Ne nehajte verjeti ...
In kdo so tri "junaške" rockpesmi, ki se jim je na Otoku uspelo prebiti med stoterico in so jih pri Music Weeku uvrstili v kategorijo rock? Najvišje, na 25. mestu, je uvrščena priredba pesmi Don't Stop Believin' skupine Journey, ki je postala znova priljubljena po zaslugi televizijske serije Glee, drugi dve pa sta daleč zadaj. Na 84. mestu tako najdemo pesem Hey Soul Sister ameriške skupine Train, na 93. pa Florence and the Machine z uspešnico Dog Days are Over. Omenjena skupina je na lestvico sicer uvrščena tudi na 59. mesto, a pesem You've Got The Love sodi med plesne ritme.

Prav na vrhu Eminem in Rihanna
Med stotimi najbolj uspešnimi in priljubljenimi pesmimi leta 2010 sicer prevladujejo hiphop in r'n'b-ritmi, saj v to kategorijo sodi kar 47 odstotkov vseh skladb. S 40 odstotki jim sledi popglasba, z desetimi pa plesna. Britanci so lani najbolj "ponoreli" za singlom, uvrščenim v "kvoto" hiphopa, duetom Eminema in Rihanne, Love The Way You Lie. Prodan je bil v 854.144 izvodih.

Nekoliko boljše stanje je na lestvici stotih najboljših albumov, saj se je nanjo uvrstilo 27 rockerskih izdelkov.

Journey - Don't Stop Believin

Train - Hey Soul Sister

Florence + The Machine - Dog Days Are Over