Jadranka Juras in njeni prijateljici so se pridružile aktivistom Pete, ki pravijo, da ne bodo odnehali. Foto:
Jadranka Juras in njeni prijateljici so se pridružile aktivistom Pete, ki pravijo, da ne bodo odnehali. Foto:
Aktivistke v Pamploni
Razgaljena in odločna dekleta so varovali španski policisti. Foto: EPA
Bo nekoč tekel z biki?

Pevka in borka za pravice živali se je skupaj s prijateljicama Petro in Nejo Puhalo pridružila vsaj tisoč enakomislečim aktivistom, ki so v Španijo prišli z vsega sveta.

Gola dekleta za življenja bikov
Večina na sebi ni imela ničesar razen plastičnih rogov in rdečih rutk, nekateri pa so vendarle obdržali bele majčke, hlačke ali krilca, ki so pokrila "ključne" dele telesa. Rdeče rutke oziroma robčke si sicer okoli vratu zavežejo tudi vsi tisti, ki po ulicah Pamplone tečejo z biki. Srečanje aktivistov na tako imenovanem teku nagcev je bilo letos v Pamploni že petič, organizira pa ga Peta (People for Ethical Treatment of Animals oziroma Ljudje za etičen odnos do živali). S tekom Peta in vsi pogumni nagci v Pamploni nasprotujejo okrutnim tekom z biki in bikoborbam, ki sledijo.

Pogumni ali neumni, se sprašujejo aktivisti
Fiesta de San Fermin v Pamploni vsako leto traja od 6. do 14. julija. Vrhunec dogajanja je že 7. julija, ko se že ob osmih zjutraj zberejo tekači. Rdeč robček in bela srajca, dve raketi - prva naznani, da so bike izpustili iz ograde, druga, da je ogrado zapustil zadnji bik - in nevarni tek se začne. Tek, na katerem se vsako leto poškoduje precej ljudi, se konča na Plaza de Toros, bike - med praznovanjem jih na ulice vsako jutro spustijo šest, vsak pa tehta približno pol tone - pa popoldne čaka še en žalosten trenutek. Bikoborski navdušenci jih namreč željno pričakujejo na bikoborbah. Letos je bilo na prvem od osmih tekov z biki ranjenih okoli 40 ljudi, sedem od njih so odpeljali v bolnišnico. Od leta 1924 je v Pamploni na tekih pred biki umrlo 14 ljudi, zadnji je umrl neki in Španec leta 2003. Več sto tekačev se sicer lahko pred biki brani le z zvitim časopisom.

Vsega je "kriv" Hemingway
"Krivec", da večdnevni dogodek v Pamplono privablja ljudi z vsega sveta, med njimi je veliko Američanov, je nihče drug kot pisatelj Ernest Hemingway, ki je v leta 1926 izdanem romanu Sonce tudi vzhaja opisal praznovanje. V Španiji se že desetletja dolgo krešejo mnenja med tistimi, ki nasprotujejo bikoborbam, in tistimi, ki vztrajajo, da mora tradicija ostati.