Praznovanje se je pričelo s pokom petarde z županovega balkona. Foto: EPA
Praznovanje se je pričelo s pokom petarde z županovega balkona. Foto: EPA
Rdeče-bela množica je prireditev pozdravila z navdušenjem. Foto: EPA

Slavnostni začetek desetdnevnega praznovanja je naznanil pok petarde, ki so jo nad navdušeno množico, oblečeno v belo in rdeče, vrgli z županovega balkona.

V dneh praznovanja vsako jutro na ulice spustijo šest bikov, ki tehtajo okrog 600 kilogramov, pred njimi pa po tradiciji teče več sto mladeničev, katerih edina obramba je zvitek časopisa. Skupaj s šestimi biki po ulicah divja tudi šest veliko manj nasilnih volov, ki naj bi pomagali obdržati čredo skupaj.

Tudi nevarno je
Zanimanje za tek pred pobesnelimi biki je veliko, saj je to ena redkih priložnosti, ko lahko ljudje pridejo v stik z biki iz znamenitih španskih hlevov, ki so dresirani za bikoborbe. Mnogi pa ob odločitvi za tek spregledajo nevarnost, ki jo ta predstavlja. Med begom pred razdraženimi biki vsako leto pride do poškodb, od leta 1924 pa je na ulicah Pamplone umrlo kar 14 ljudi.

Tradicionalni, že 400-letni pogon bikov skozi Pamplono slovi po vsem svetu, veliko pa je k slavi mesta prispeval tudi ameriški pisatelj Ernest Hemingway, ki je pamplonski tek pred biki opisal leta 1926 v romanu Sonce vzhaja in zahaja.

Nasprotovanje
Takemu praznovanju nasprotuje veliko organizacij za zaščito živali, ki tudi sicer pozivajo k ukinitvi prireditev, v katerih mučijo in ubijajo bike, konje in druge domače živali. Njihovi pozivi pa so bili zaenkrat neuspešni.

Mnogi razloge za to pripisujejo ne le tradiciji, temveč predvsem precejšnji vsoti denarja, ki jo mesto s prireditvijo zasluži. Letos si prireditelji obetajo dobiček v višini 45 milijonov evrov.