Glasbeniki so imeli z odpiranjem kroglic, v katerih so se skrivale številke, kar nekaj težav. Člana Zablujene generacije sta si izbrala svojevrsten način - na kroglico sta preprosto skočila in razletela se je na tisoč koščkov. Foto: RTV SLO
Glasbeniki so imeli z odpiranjem kroglic, v katerih so se skrivale številke, kar nekaj težav. Člana Zablujene generacije sta si izbrala svojevrsten način - na kroglico sta preprosto skočila in razletela se je na tisoč koščkov. Foto: RTV SLO
Žreb nastopajočih na Emi
Žrebanje so nadzorovali Mica Puc Ornik, Igor Pirkovič in Petar Radovič. Foto: RTV SLO
Alenka Gotar
Novo ime med nastopajočimi je operna pevka Alenka Gotar. Foto: RTV SLO
Na Emi se bo predstavilo kar nekaj mladih pevcev. Svoj krst na samostojni poti bo doživel Denis, nekdanji član skupine Game Over, štajerski slavček Sebastian pa se bo prvič preizkusil na vročem odru izbora za Evrosong. Za MMC je dejal, da je njegova pesem energična in da je z Evrosongom odraščal, saj se je ob prenosih pred zaslonom vedno zbrala vsa družina. Foto: RTV SLO

Na prireditvi, povezovala jo je Bernarda Žarn, je vodja projekta Ema Igor Pirkovič dejal, da si želijo, da bo letošnji festival ostal v spominu po dobri glasbi in ne po škandalih.

Ker želijo dati priložnost kar največjemu številu skladb, so se tokrat odločili za spet nov način izbora - v četrtek in petek, 1. in 2. februarja, bosta dva polfinalna večera, v katerih se bo vsakič predstavilo po dvanajst skladb. Izmed njih bodo le gledalci - strokovna komisija je opravila delo že s tem, ko je izmed 90 prijavljenih izbrala 23 skladb, kot 24. pa se je v polfinale uvrstila Eva Černe, zmagovalka Bitke talentov iz oddaje Spet doma - izbrali dvakrat po sedem pesmi, ki se bodo uvrstile v finale; ta bo na sporedu 3. febuarja. Vsi trije večeri bodo potekali na Gospodarskem razstavišču, prireditev pa si bo mogoče ogledati tudi v živo.

Člani preizborne komisije so bili tokrat: Vojko Sfiligoj, avtor glasbe, besedil in aranžmajev, Patrik Greblo, avtor glasbe in aranžmajev, Lojze Kranjčan, dirigent Big Banda RTV Slovenija, avtor glasbe in aranžmajev, Alenka Godec, pevka popglasbe in avtorica besedil, ter avtorica besedil Miša Čermak.

Za naslednika Anžeja Dežana in njegove lanske zmagovalne skladbe Plan B se bo tako v finalu pomerilo 14 skladb, o dveh najvišje uvrščenih po prvem krogu glasovanja bodo po ponovni predstavitvi odločali gledalci in poslušalci.

Prišli so skoraj vsi
Žrebanja vrstnega reda so se udeležili skoraj vsi izvajalci, "opravičili" so se le člani skupine Panda, ki letos praznujejo 20-letnico delovanja, Belokranjka Žana, Zlati muzikanti ter vedno pisana in poskočna Alya. V njihovem imenu je številke izžrebala kar Bernarda Žarn.

Najpogostejši odgovor: Počakajte in videli boste
Glasbeniki skladb sotekmovalcev še niso slišali, zato so bili zelo previdni pri napovedovanju svojih favoritov. Večina izmed njih se na nastop že pripravlja, o podrobnostih pa niso želeli govoriti. Zablujena generacija si želi le, da bi bilo z njihovim nastopom na Emi konec enoumja, večno romantični Rok Kosmač je obljubil, da tudi tokrat med njegovim nastopom ne bo manjkal klavir, Martin Perović, varovanec dua Platin, ki je že okusil vročico Evrosonga, pa je za MMC izdal le, da se ne bo predstavil z balado.

Vrstni red nastopajočih na prvem polfinalu:
1. Nemirna leta - Panda
2. Slike - Lunapark
3. Ljubim se - Eva Moškon & Črnobelo
4. Cvet z juga - Alenka Gotar
5. Kdo hoče plesati z menoj? - Zablujena generacija
6. Moj planet - Jernej Dermota
7. Zadeni me - Martin Perović
8. Naj svet zakriči - Sebastian
9. Stiki - Alya
10. Oče (Father) - Diona Dimm Team
11. Hitmejker - Dean Vivod & Tonus Kitaris
12. Bella mia - Don Corleone

Vrstni red nastopajočih na drugem polfinalu:
1. ???? - Eva Černe
2. Vse se isto zdi - Bojana Glatz
3. Light Eternal Flame - Brigitt
4. 19XX - Folklora
5. Ko še spiš - Rok Kosmač
6. Virtual Girl - Teja Haver
7. Element ¹ºL(258) - Nude
8. Druga violina - Žana
9. Pepelka - Zlati muzikanti
10. Drugačna (pesem) - Tadeja Fatur
11. Zadel si me v živo - Steffy & donald TrumpeT
12. Nor sem nate - Denis

Rezervne pesmi po prednostnem vrstnem redu, ki se bodo v polfinale uvrstile, če se nastopu odpove kateri izmed prvoizbranih ali če bo kateri izmed njih diskvalificiran:
Strah pred jutrom - Platin
Ognjeni ples - Sanja Grohar
Bodi to, kar si - Nataša Mihelič
Vrtim se - Aleks

Anja Pavlič