Leta 2006 na koncertu v Nemčiji. Foto: AP
Leta 2006 na koncertu v Nemčiji. Foto: AP

Britanski glasbenik James Blunt je 11. oktobra 2004 pod založbama Custard in Atlantic Records v svet poslal svoj prvi studijski album Back to Bedlam. Ta je naslov dobil po slavni psihiatrični ustanovi Bethlem Royal Hospital, ki je javnosti znana tudi kot Bedlam.

Idejo za naslov je dala ameriška igralka Carrie Fisher, ki je bila znana po svoji vlogi princese Leie v filmih Vojna zvezd, pri kateri je med snemanjem albuma v Los Angelesu leta 2003 tudi stanoval. Zvezdnica, ki jo je spoznal prek družine nekdanjega dekleta, ga je zelo podpirala in mu tudi omogočila, da je v njeni kopalnici posnel pesem Goodbye My Lover.

50-letni tekstopisec, čigar uradno ime je James Hillier Blount, se je ob 20. obletnici odločil, da album ponovno izda. Ob tem je na družbenih omrežjih naznanil, da bo "kot povračilo, da ga je ta album zadnji dve desetletji ohranjal bogatega" 'ljubečemu občinstvu' dal priložnost, da mu "popolnoma uniči življenje". Obljubil je, da si bo, če jubilejna izdaja doseže prvo mesto na glasbenih lestvicah, zakonito spremenil ime. Izbiro novega imena je prepustil kar sledilcem.

"Lahko rečem, da je to najpomembnejši demokratični trenutek v letu," je še šaljivo pristavil in dodal, da so mu v življenju ljudje nadeli že veliko vzdevkov, tudi Najbolj osovražen človek v popu in James Beige.

Med komentarji so se zvrstili predlogi, kot so Blunty McBluntface, Bames Jlunt, Hugh Janus in Yerb Eautiful. Zmagal bo tisti z največ všečki. Če album ne bo dosegel prvega mesta, bo celoten podvig preprosto padel v vodo.

Demo posnetke za prvi albumski je glasbenik, ki se je že v mladih letih zanimal za glasbo, sicer ustvarjal že med svojim služenjem v britanski vojski – ker je ta sponzorirala njegovo univerzitetno izobraževanje, je bil v oboroženih silah dolžan služiti najmanj štiri leta.

Vojski se je pridružil tudi zato, ker si je, kot je dejal, njegov oče "za to prizadeval, da bi lahko dobil redno zaposlitev in dohodek". To je sicer zapustil leta 2002, ker si je želel nadaljevati glasbeno kariero.

Skupek pesmi, ki ga je posnel s Tomom Rothrockom v producentovem domačem studiu, ni bil takojšen uspeh. Prvih nekaj mesecev se je namreč album zadrževal na nižjih mestih britanske lestvice albumov, svetovno uspešnost je dosegel šele, ko je singel You're Beautiful sredi leta 2005 postal mednarodna uspešnica.

To je Blunt napisal po tem, ko je nekdanje dekle nekoč videl z novim partnerjem. Trenutek, ko sta se srečala z očmi, se je po besedah pevca zdel, da traja celo večnost, nihče od njiju pa ni naredil ničesar. Po tistem se nista nikoli več videla. Čeprav ima pesem romantični sloves, je Blunt v preteklosti poudaril, da je ta pravzaprav žalostna in malce srhljiva – omamljen fant na podzemni železnici zasleduje dekle nekoga drugega, nato pa si vzame življenje.

Back to Bedlam je sicer po tem singlu postal najbolje prodajan album leta 2005 v Združenem kraljestvu, pozneje pa tudi najbolje prodajan album tistega desetletja. Trenutno je še vedno v prvi dvajseterici najbolje prodajanih albumov v zgodovini britanskih lestvic in najbolje prodajan debitantski album britanskega izvajalca.

AllMusic je o albumu v času izida zapisal, da "hrepeneči prvenec čustvenega britanskega pevca poslušalca navda z upanjem na deževen dan, hrepenečo tolažbo nedosegljive ljubezni in obžalovanjem, polnega naveličanosti nad svetom". RocknWorld je Blunta označil za "resnično talentiranega", ki je ustvaril "prekleto dober debitantski album".

"Back To Bedlam nima niti ene slabe skladbe," so priznali pri BBC-ju. Po mnenju medija Dotdash Meredith, nekdaj znanega kot About.com, naj bi njegove pesmi slikale številne zgodbe, ki pa se ne zdijo kot popkompilacija, ampak "odsev življenja skozi umetnost glasbe".

Nate Murray iz Relevanta je prvenec označil za "prisrčno iskreno" in "nagnusno čudovito" delo, ki poslušalca povabi v intimne podrobnosti življenja, s katerimi se večina lahko poistoveti. Nekateri so ga primerjali z zgodnjim delom Eltona Johna in pokojnega Elliotta Smitha.

Pesmi albuma Back to Bedlam

1. High
2. You're Beautiful
3. Wisemen
4. Goodbye My Lover
5. Tears and Rain
6. Out of My Mind
7. So Long, Jimmy
8. Billy
9. Cry
10. No Bravery