Končno so se blizu nas ustavili tudi britanski rockerji na vrhuncu slave. Foto: EPA
Končno so se blizu nas ustavili tudi britanski rockerji na vrhuncu slave. Foto: EPA
Očitno se v Zagrebu počutijo dobro, saj so v hrvaško prestolnico prišli že tretjič v zadnjih nekaj letih. Foto: EPA
Queens of the Stone Age
Pri snemanju albuma Songs for the Deaf je z njimi sodeloval tudi Dave Grohl, nekdanji bobnar Nirvane ter kitarist in pevec Foo Fightersov.

Če ste pred kratkim v Ljubljani zamudili Eagles of Death Metal (EODM), ste se lahko (vsaj delno) potolažili: na zagrebški travnik Siget pri stadionu Hrvatski dragovoljac so naravnost (?) iz kalifornijske puščave prišli hardorckerji Queens of the Stone Age (QOTSA).

Skupni imenovalec obeh skupin – (vsaj) Josh Homme: pri QOTSA poje in igra kitaro, pri EODM bobna (pri slednjih bolj, kadar se mu zljubi). QOTSA, ki sta jih ustanovila prav Homme in (sedaj že nekdanji) basist Nick Oliveri leta 1997, so leta 2000 izdali prelomni album R, ki ga mnogi skupaj s prvencem newyorških Strokesov Is This It in White Blood Cells dua White Stripes uvrščajo med TISTE tri albume, ki so na novo definirali obzorje rockglasbe 21. stoletja. Glasni "puščavski" ali "stonerrockerji" s svojo "težko", na rifih temelječo glasbo v živo niso razočarali.

Placebo boljši v živo?
Placebo so se pred skoraj letom dni ustavili v Ljubljani, takrat v vlogi predskupine Depeche Mode, tokrat pa so bili eni od treh headlinerjev festivala Radar. Androgeni Brian Molko je na čelu alterrockerjev že od leta 1994, v tem času jim je uspelo pridelati precej uspešnic, s katerimi so se prikupili tako "darkerjem" kot "popalterrockerjem".

Na uradni spletni strani festivala Placebo opišejo kot "glamrock/gothicpop različico nekaterih smernic alternativnega rocka, ki so jih postavili Sonic Youth, Pixies in Nirvana". Omenjajo tudi Bauhaus, The Cure, Depeche Mode in glamrockerje New York Dolls in T Rex. Presodite sami. Je pa omembe vredno, da so koncertirali pred že omenjenimi Depeche Mode, U2, Davidom Bowiejem … Menda so v živo (še) boljši kot na zgoščenkah. V Zagreb so fantje, ki so v Evropi precej bolj priljubljeni kot doma na Otoku, prišli že tretjič.

Najbolj priljubljena britanska skupina - Kaiser Chiefs
Kaiser Chiefs so zadnje tedne na "neki glasbeni tv-postaji" v napovedih beograjskega koncerta (tam so igrali 19. junija, dan pred zagrebškim koncertom) predstavljali kot najbolj priljubljeni britanski bend ta hip. Skupina, ki prihaja iz sivega angleškega Leedsa, si je ime nadela (no, spremenili so eno črko) po južnoafriškem nogometnem moštvu, iz katerega je v Leeds United prispel njihov priljubljeni nogometni junak Lucas Redebe. Da, nič globljega.

Najprej so bili načrti sestava z grafičnim oblikovalcem Rickyjem Wilsonom (slovi po dodelanem slogu oblačenja in divjim norenjem na odru) na čelu skromni, a že prvi single I Predict A Riot je načrte spremenil. Njihov prvenec je soustvaril slavni producent Blurov Stephen Street in Employment je postal eden najbolj priljubljenih in opevanih albumov tega leta. Le kdo ne pozna hitov Oh My God, Everyday I Love You Less And Less in bolj aktualne Ruby ter Everything Is Averaga Nowadays z novega albuma Yours Truly, Angry Mob? A najbolj razveseljuje dejstvo, da se tudi "bivša juga" očitno končno odpira britanskim glasbenim tokovom, zato si jih drznemo okronati za kralje večera, "Kraljice iz kamene dobe" so tako že "uradni" favoriti.

Pred tremi zvezdami večera so v popoldanskih urah nastopli hrvaški punkrockerji Overflow iz Koprivnice in slovenski "moderni rockerji" Anavrin, ki v svojo glasbo spuščajo elemente grungea, skaja in funka.

Alenka Klun