Kristofferson je odtise svojih rok v Hollywoodu pustil lani. Foto: EPA
Kristofferson je odtise svojih rok v Hollywoodu pustil lani. Foto: EPA

Bog varuje norce in pisce pesmi.

Kris Kristofferson
Kris Kristofferson
Kristofferson je nekaj svojih največjih hitov napisal na naftni ploščadi. Foto: EPA

Med njegovimi najbolj znanimi pesmimi so Sunday Morning Coming Down, Help Me Make it Through the Night in Me and Bobby McGee, ki so jih izvajali Johnny Cash, Sammi Smith in Janis Joplin. Ena večjih radosti pisca pesmi je opazovati ljudi, ki "tvojo pesem spremenijo in jo naredijo večjo, kot je v resnici," je prepričan Kristofferson.

70-letni avtor in glasbenik bo nagrado prejel 16. aprila v Nashvillu, izročila pa mu jo bo hči Johnnyja Casha Rosanne. "John je bil moj junak, še preden je postal moj prijatelj, in kar koli nosi njegovo ime, je v mojih očeh resnično vredno spoštovanja," je bil nagrajenec navdušen ob novici o priznanju, ki so mu jo prinesle pesmi o osamljenosti in nemirnem duhu časa.

En teden je pesmi pisal, naslednji teden jih je prodajal
Navdih za precej uspešnic je našel na naftnih ploščadih, na katerih je delal kot pilot helikopterja. "En teden sem delal za podjetje Petroleum Helicopters International, posedal po naftnih ploščadih in pilotiral helikopterje. Potem sem se vrnil v Nashville in en teden skušaj prodati svoje pesmi, nato sem se vrnil na morje in še en teden pisal pesmi," je rutino pisanja opisal Kristofferson, ki je nekoč izjavil, da Bog varuje norce in pisce pesmi.

Nebeška vrata - vrata v igralski pekel?
V 70. letih se je lahko Kristofferson pohvalil tudi z uspešno igralsko kariero. Paul Mazursky mu je delo ponudil v filmu Blume in Love, Sam Peckinpah pa ga je zaposlil pri filmih Pat Garrett and Billy the Kid in Convoy. Njegovo filmografijo dopolnjujejo filmi Me the Head of Alfredo Garcia, Vigilante Force, Freedom Road in Heaven's Gate; na slednjega Kristofferson ni prav ponosen, saj je bil njegov izkupiček katastrofalen in je za nekaj časa celo končal ustvarjalčevo filmsko kariero. Z večjim veseljem se lahko spominja filma Songwriter, ki mu je prinesel nominacijo za oskarja za najboljšo izvirno pesem.

Peli so ga Nelson, Dolly Parton, Brenda Lee ...
A ko ta ni cvetela, je Kristofferson toliko večji uspeh žel s svojo glasbo. Ronnie Milsap in Johnny Duncan sta znala prodajati njegovo glasbo, še večjih pohval in prodaj pa se je lahko veselil Willie Nelson, ki je posnel album Willie Nelson Sings Kris Kristofferson. Kasneje sta njegove pesmi med drugim prepevali tudi Dolly Parton in Brenda Lee.

Bog varuje norce in pisce pesmi.

Kris Kristofferson