Filmu sta zeleno luč dala Ringo Starr in Paul McCartney. Foto: AP
Filmu sta zeleno luč dala Ringo Starr in Paul McCartney. Foto: AP
The Beatles
Beatli so se morali na vrhuncu slave otepati oboževalcev. Foto: AP

Gre za prvi avtorizirani dokumentarec o kuštravcih iz Liverpoola. Howard bo predstavil štiriletno koncertno pot Beatlov, od nastopa v rodnem Liverpoolu leta 1962, prek odmevnih nastopov po ZDA pa vse do izida njihovega albuma Revolver.

Režiser je pred snemanjem dokumentarca pregledal pravo goro še neobjavljenih posnetkov skupine, pri zbiranju materiala pa mu je na pomoč priskočila tudi vdova Johna Lennona Yoko Ono. Pri dokumentarnem filmu pa je sodelovala tudi Olivia, vdova Georgea Harissona. Filmu sta zeleno luč dala tudi Paul McCartney in Ringo Starr.

Beatlomanija obnorela svet
Howard je priznal, da se pred pregledom posnetkov ni zavedal, kako neverjetno kaotično izkušnjo so Beatli doživeli, ko so bili na vrhuncu slave: "Kot številni sem si domišljal, da poznam Beatle. Nikoli pa nisem zares pomislil na intenzivnost beatlomanije."

Lennon je v nekem intervjuju povedal, da je ob tem, ko je prepeval skladbo Help, resno klical na pomoč. Dodal je, da so zaradi njihove nenadne slave koncerti postali čudaški šovi, na katerih se zaradi histeričnega kričanja oboževalk njihova glasba sploh ni slišala.

Pokojni kitarist Harrison pa je nekoč izjavil, da se je članom skupine vselej smilil Elvis Presley, ker se je moral s težo slave soočati sam, oni pa so bili vsaj štirje in so si lahko pomagali.

Film bo po svetovnih kinematografih 15. septembra predstavljen na posebni projekciji. Pozneje bo dostopen prek spletnega ponudnika Hulu.