Led Zeppelin so od nastanka prodali že več kot 300 millijonov albumov in s svojo glasbo vplivali na nešteto glasbenih skupin. Foto: EPA
Led Zeppelin so od nastanka prodali že več kot 300 millijonov albumov in s svojo glasbo vplivali na nešteto glasbenih skupin. Foto: EPA
Robert Plant
Pri nekaterih daljših instrumentalnih delih je Plant na kitari zamenjal Paigea. Nanjo je zaigral z violinskim lokom. Foto: epa

Stari in mladi oboževalci "starih rockerjev", ki so se zbrali z vseh koncev sveta, so končno dočakali njihov prvi koncert. Ta se je zgodil 10. decembra v Londonu, ko je skupina zavrtela čas nazaj in z več kot dveurnim koncertom zbudila nostalgijo po dobrih starih časih. Koncert so začeli s pesmijo Good Times Bad Times, prvo na njihovem prvencu in končali s skladbo Kashmir, potem pa so se na željo oboževalcev še enkrat vrnili na oder in zaigrali še legendarno Whole Lotta Love. Zeppelinom so se na odru pridružili še Pete Townshend, Bill Wyman in Rhythm Kings, Foreigner in Paolo Nutini.

Oboževalci so zahtevali še
Led Zeppelini so nastopili v londonski Areni 02 pred približno 20.000 obiskovalci, ti pa tudi po dveh urah koncertiranja in več kot 16 nanizanih znanih in malo manj znanih skladbah nikakor niso imeli dovolj. Nekateri so v ekstatičnem navdušenju celo trdili, da je skupina zdaj zvenela bolje kot v njihovih najbolj uspešnih časih v 70. letih. K temu je po njihovem mnenju pripomogla tudi boljša tehnologija. Po poročanju glasbenega časopisa NME je bil to sicer prvi koncert skupine po letu 1979, če odštejemo njihovo ponovno združenje na koncertu Live Aid leta 1985, ki bi si ga mnogi, najbrž pa tudi sama skupina, najraje izbrisali iz spomina.

Brez "pajkic" in odpetih srajc
Čeprav skupina ni nastopila v oprijetih hlačah in globoko odpetih srajcah, glasbeniki pa so bili večinoma na odru pri miru, je pevec Robert Plant (59) dokazal, da ima še vedno enega najboljših "rockerskih" glasov, osiveli Jimmy Page (63) je spomnil, zakaj še vedno velja za enega najboljših kitaristov na svetu, medtem ko je John Paul Jones (61) pokazal svojo okretnost s skakanjem od baskitare do klaviatur. Ob omenjeni trojki je za bobne sedel tudi Jason Bonham, sin Johna Bonhama, bobnarja prvotne zasedbe, ki je umrl leta 1980.

Led Zeppelin so koncert sicer posvetili lani preminulemu Ahmetu Ertegunu, ustanovitelju založbe Atlantic Records, ki je z njimi podpisal pogodbo za prvenec. Na repertoarju seveda niso manjkale stare uspešnice, kot so Stairway to Heaven, Dazed and Confused, Black Dog, Kashmir in Whole Lotta Love, kot tudi manj znane kot na primer In My Time of Dying in For Your Life, ki so jo sploh prvič izvajali v živo.

Za vstopnici 83.000 funtov
Led Zeppelini so pravi vihar na glasbeni sceni povzročili že, ko govorice o njihovem ponovnem koncertiranju še niso bile potrjene. Ko so se na spletni strani pojavile vstopnice za koncert, pa se je ta, zaradi navala oboževalcev, v nekaj minutah zrušila, saj se je za dobrih 9.000 vstopnic potegovalo kar milijon ljudi. Najvišjo ceno pa je za vstopnici prav gotovo odštel Škot Kenneth Donnell, saj je na dobrodelni dražbi zanju plačal kar 83.000 funtov.

K. S.