V Hannovru jo je pričakalo 40.000 ljudi. 'Uau, to je tako 'kul'!' je dahnila pred njimi. Foto: EPA
V Hannovru jo je pričakalo 40.000 ljudi. 'Uau, to je tako 'kul'!' je dahnila pred njimi. Foto: EPA
Lena Meyer-Landrut
Njena zaščitna znaka sta obesek okoli vratu in oprijeta črna oblekica. Foto: EPA
Stefan Raab in Lena Meyer-Landrut
Z mentorjem Stefanom Raabom. Dvojcu je po 28 letih zmago znova uspelo pripeljati v Nemčijo. Foto: EPA

Lena Meyer-Landrut, ki se je v soboto s skladbo Satellite povzpela na evrovizijski prestol, je povsem očarala sodržavljane. Prikupna, sproščena in nedolžna (kljub vročim posnetkom njenega golega poljubljanja v bazenu, ki so preplavili YouTube) doživlja množične sprejeme, pohvale na njen račun pa dežujejo kot za stavo.

Potem ko je kanclerka Angela Merkel izjavila, da je Lena "čudovit primer mlade Nemčije" in jo je Christian Wulff, ministrski predsednik Spodnje Saške, v domačem Hannovru sprejel s šopkom cvetja v rokah in besedami: "Tako običajno sprejemamo predsednike, a mislim, da si takšno čast zasluži tudi Lena," jo Nemci želijo na evrovizijskem odru videti tudi prihodnje leto.

Lena nemški adut tudi na domačih tleh?
Televizijski voditelj in glasbenik Stefan Raab, ki ga omenjajo kot najzaslužnejšega za odkritje Lene, ob njej pa je bil ves čas tudi v Oslu, je bil jasen: Lena mora leta 2011, ko bo tekmovanje za Evrovizijo v Nemčiji, braniti letošnjo zmago. Novinarji so njegovo izjavo sprva vzeli kot šalo, a Raab, ki je tudi sam pred leti stopil na evrovizijski oder, še vedno vztraja. "V poplavi čustev smo si preprosto dejali, da ni druge možnosti, moralne ali etične, kot da zmagovalka na evropskem tekmovanju naslov brani tudi v lastni deželi," je dejal Raab. "To bo veličastno. Že zdaj sem čisto na koncu z živci."

Torej ne bo velikega izbora, ki sta ga letos priredili televizijski hiši ARD in ProSieben? "O načinu izbora si še nismo povsem na jasnem," je priznal. "Vsekakor pa bodo nastopi, na katerih bo občinstvo lahko odločalo, s katero pesmijo naj nastopi Lena." Tako že počnejo nekatere države, ki izberejo enega samega izvajalca, občinstvo pa potem izbere pesem za tekmovanje izmed petih ali desetih ponujenih skladb.

Se lahko izenači z Loganom?
V tekmovanju za popevko Evrovizije bi bila obramba naslova novost. Do zdaj samo en pevec zmagal dvakrat. To je bil pevec Johnny Logan, ki je Irski leta 1980 prinesel zmago s pesmijo What's Another Year, uspeh pa je sedem let pozneje ponovil še z zimzeleno Hold Me Now.

Nemški mediji pa si medtem prizadevajo izbrskati čim več sočnih podrobnosti o zvezdnici, ki je v nekaj mesecih poletela iz popolne anonimnosti do zvezd. Drugega februarja je nastopila na nemškem izboru Unser Star für Oslo, 116 dni pozneje pa jo po zaslugi skladbe Satellite pozna vsa Evropa.

Kako časopis Bild predstavlja "Lenin svet"?
Družina: Je edinka, ki jo je vzgajala mati samohranilka. Njen oče Ladislas ju je zapustil, ko je imela Lena le dve leti. Njen dedek Andreas je bil zahodnonemški veleposlanik v Sovjetski zvezi.
Televizijska kariera: Nastopila je v drami Richter Alexander Hold, detektivski seriji K11 – Kommissare im Einsatz in RTL-ovem šovu Helfen Sie mir.
Sanje: "Ko odrastem, si želim lastno kmetijo in Harley Davidsona," je zapisala pred leti. Danes pravi, da si čez nekaj let želi, da ne bi obžalovala ničesar.
Moda: Najraje se oblači v sprane kavbojke, najlonke in dolge majice s potiskom ali mornarskim vzorcem. Na glavo si rada povezne klobuk.
Na odru: Kratka črna obleka s temnimi najlonkami. Lena pravi: "Nikoli se ne bom pojavila v kakšni bleščeči ekstravagantni obleki!"
Rdečilo: Lena ima zelo lepe ustnice in ve, kako jih poudariti. Običajno izbere živo rdeče rdečilo.
Vera: Nosi dva simbola ekumenske skupnosti Taizé - obesek na verižici, na katerem sta združena križ in golob, in tetovažo lilije na levi roki. Od avgusta leta 2008, ko se je prvič udeležila srečanja te skupnosti, pravi, da je pri njih "našla, kar je iskala".
Glasba: Igra klavir, čeprav ne zna brati not. Nikoli ni bila na pevskih vajah, saj se zanaša na svoj lasten slog. Posluša Adele, Kate Nash, Clueso in Freundeskreis.
Britanski naglas: Pravi, da je angleški naglas prevzela od svoje učiteljice angleščine. A ravnatelj njene šole Bernd Steinkamp je dejal, da "še ni našel odgovornega za Lenino smešno angleško izgovorjavo".