Magnifico s spremljevalno skupino je očaral zapornice na Igu. Foto: Danijela Prelić
Magnifico s spremljevalno skupino je očaral zapornice na Igu. Foto: Danijela Prelić
Zamisel za koncert v zaporu se je porodila, ko so se na radiu pripravljali na terensko oddajo. Foto: Danijela Prelić

Johnny Cash je že leta 1955 napisal pesem Folsom Prison Blues in vse odtlej si je želel nastopiti v zaporu. 13 let pozneje se mu je želja le uresničila in nastopil je prav v zaporu iz naslova pesmi: kalifornijski kaznilnici Folsom. Nastal je album s 15 pesmimi, ki jih je Cash izvedel v dveh nastopih v živo. Album je postal velika uspešnica, zato je leto pozneje sledil še en podoben album z nastopa v zaporu San Quentin.

Slovenska glasba je okej
V Sloveniji pa je Cashevemu vzoru sledil Magnifico z Balcountry Quartetom. Pod okriljem projekta Slovenska glasba je okej je v četrtek nastopil v ženskem zaporu Ig. Koncert je prenašal Radio Slovenija. Zamisel za koncert v zaporu se je porodila, ko so se pripravljali na terensko oddajo, ki bo potekala prav v omenjenem zaporu, je za MMC pojasnila urednica prvega programa Radia Slovenija Tatjana Pirc.

Še

Posnetek koncerta Magnifica z Balcountry Quartetom v ženskem zaporu na Igu bodo na prvem programu predvajali drevi ob 20.00.
Cash bi bil navdušen
In ko so se pripravljali na reportažo o življenju v zaporu, so ob pogledu na oder v menzi pomislili, da bi bil tam lahko koncert z neposrednim prenosom na prvem programu, pojasnjuje Pirčeva in dodaja: "Kaj takega pri nas še ni bilo, še Johnny Cash, ki je nastopal v kaznilnici, bi rekel: 'Prvi program, kapo dol!' Magnifico Balcountry Quartet pa je, o tem smo prepričani, prava izbira. Vsi so bili navdušeni. Magnifico, ko smo ga poklicali in povabili, in obsojenke, ko so jim povedali, kdo pride."