Zucchero se verjetno z Erosom Ramazzottijem bori za lovoriko najuspešnejšega Italijanskega pevca v tujini. Foto: Mkoncerti
Zucchero se verjetno z Erosom Ramazzottijem bori za lovoriko najuspešnejšega Italijanskega pevca v tujini. Foto: Mkoncerti
Obeti za ljubljanski koncert: utrinek iz nedavnega nastopa v Parizu. Foto: Pevčeva spletna stran

V sklopu svoje evropske turneje ob izidu albuma Fly se je nocoj v ljubljanski Hali Tivoli ustavil Zucchero. Mimigrede, pevec se je rodil kot Adelmo Fornaciari, a je najbrž kmalu ugotovil ,da to ni preveč "odrsko" ime. Nadimek Zucchero, po slovensko sladkor, izvira še iz otroštva, ko ga je učiteljica v osnovni šoli hvalila, da je "sladek kot sladkor").

Preizkušena formula so dueti
S pisanjem pesmi in glasbeno produkcijo se je začel ukvarjati zelo zgodaj. Leta 1982 je prvič nastopil v kategoriji mladih na festivalu v San Remu in se tudi prebil v finale, leto pozneje pa je izdal prvi album z naslovom Un po di Zucchero. Njegova diskografija je zelo obsežna, za seboj ima tudi številna sodelovanja z znanimi glasbeniki, tudi Paulom Youngom, Joejem Cockerjem, Lucianom Pavarottijem, Ericom Claptonom in drugimi. Leta 1992 je bil tudi edini italijanski glasbenik, ki je nastopil na znamenitem koncertu v spomin Freddieju Mercuryju, nepozabnemu frontmanu Queenov, leta 2005 pa je sodeloval pri medcelinski "verigi" koncertov Live Aid.

Nocoj verjetno ne bo šlo brez "Brez ženske"
Zucchero se je ljudem prikupil z uspešnicami Donne, Con le mani, Senza una donna in Così celeste. Lanski album Fly, ki ga predstavlja na tej turneji, se nekoliko razlikuje od njegovih predhodnih izdelkov. Na njem je več mirnih skladb, poleg tega pa se je Zucchero na njem lotil duetov z znanimi imeni italijanske glasbene estrade, kot so Ivano Fossati in Jovanotti. Zaenkrat je album "obrodil" tri samostojne single, Bacco perbacco, Cuba libre in Occhi.