Voditeljski par. Foto: SOJ RTV SLO
Voditeljski par. Foto: SOJ RTV SLO

V nedeljo, 7. julija, bodo znova mogoče prepustiti poletnemu vzdušju festivala Melodije morja in sonca. Ta že 43. leto nastaja v organizaciji Avditorija Portorož – Portorose, ob finančni podpori Občine Piran in v sodelovanju z RTV Slovenija.

Neposredni prenos dogodka bo ob 21. uri na 1. programu Televizije Slovenija, Radiu Prvi, Radiu Koper in Radiu Maribor. Festival bo prvič predvajan v živo tudi na TV Koper – Capodistria, pospremili ga bodo komentarji v italijanskem jeziku. Tokratna izdaja se po desetih letih znova vrača na nedeljski termin zaradi usklajevanja televizijskega prenosa z mednarodnim športnim dogodkom, ki terminsko sovpada s festivalom.

Že pripravljeni. Foto: Organizator
Že pripravljeni. Foto: Organizator

Pred nedeljskim glasbenim dogajanjem bo v soboto, 6. julija, ob 20. uri na TV SLO 1 oddaja Poletni večer, v kateri bo Lorella Flego gostila Heleno Blagne, Aniko Horvat, Gregorja Ravnika in Leo Sirk, ki bosta tudi v živo zapela. Oddaja bo sicer postregla tudi z uspešnicami iz televizijskega arhiva, umetniški vodja festivala Andrea F pa bo spregovoril o letošnjih novostih in prihodnosti festivala.

43. festival Melodije morja in sonca prinaša 14 novih poletnih skladb

‍Izborna strokovna komisija, ki so jo sestavljali pevec in zmagovalec lanskega festivala Gregor Ravnik, glasbenik Iztok Cergol, glasbenica ter avtorica glasbe in besedil Tina Marinšek, muzikologinja in vodja ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in Andrea F, je poslušala in ocenila 96 skladb, ki so bile pravilno prijavljene na javni poziv za udeležbo, kot tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev. Vseh prijavljenih skladb je bilo 109.

Gledalci in poslušalci pred televizijskimi zasloni in radijskimi sprejemniki, seveda pa tudi občinstvo na prizorišču, se bodo tako lahko zibali v ritmih 14 novih morskih melodij, ki so bile izbrane: PrizmaPrizma, ManuJaz sem ti (Heya no heya), 2BAna iz Pirana, Toxine in Marko VuksanovićSlovenska pesem, Žan VidecNeznano, Monika AvsenikNisem več edina, BalladeroKantina, Martina Amarsi o no, Aljaž Ramot Lebdiva, Trio VivereKanconeta, AnabelBilo bi lepo, Folk idoliLejla, ReginaZopet plešem, BepopValovi morja.

Zmagovalno skladbo letošnjega MMS-ja bodo izbrali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem, občinstvo v Avditoriju, radijske postaje in strokovna žirija.

Na spletnem portalu MMC RTV SLO so sicer že na voljo kratki predstavitveni videoposnetki vsakega izmed izvajalcev, vključno s predstavitvami dveh rezervnih izvajalcev, ki sta bila izbrana.

Posebne nagrade Feriju Lainščku, Prizmi in Balladeru

Letošnji festival Melodij morja in sonca prinaša nekaj novosti. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta k sodelovanju namreč povabila tri avtorje in/ali izvajalce, ki bodo prejeli prestižne posebne nagrade.

Nagrada MMS Avtor bo podeljena tekstopiscu in pisatelju Feriju Lainščku, ikonična skupina Prizma bo prejela nagrado MMS legenda, nagrado MMS bodočnost pa bo za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel kantavtor Balladero. Poleg tega dobitniki teh nagrad avtomatično sodelujejo v izboru za preostali dve nagradi letošnjega festivala.

Podeljeni bosta namreč tudi velika nagrada MMS 2024 in nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja. Ta nagrada letos ni starostno omejena, kar omogoča širok spekter talentov, da zasijejo na velikem odru.

"Ni poletja brez melodij." Foto: SOJ RTV SLO

"Obeta se festival, kakršnega si slovenska pop glasbena scena zasluži in potrebuje," je povedal predsednik strokovne komisije Andrea F.

"Kako lep in bleščeč je ta naš festival"

Večer, čigar prenos bo režirala Tina Novak, bosta vodila Lorella Flego in Mario Galunič, ki se je z njo na oder MMS-ja prvič postavil pred natanko 25 leti. "Kako lep in bleščeč je ta naš festival in kako neverjetno, da letos praznuje 43 let," je Flego dejala na novinarski konferenci in dodala, da ji je v čast biti del tega projekta.

"Zame ni poletja brez melodij in ni pravega začetka tople sezone brez čudovitega občinstva v Avditoriju Portorož, na katero sem tako globoko navezana," je še povedala in priznala, da se vsakič, ko stopi na oder, počuti, kot da je zanjo to prvič. "Malo se mi zavrti, srce noro bije, imam suho grlo. Potem, v trenutku, vse steče in se zgodi čarovnija. Naj tako ostane za vedno," je še delila.

"Seveda čutim tudi odgovornost do občinstva in do festivala samega, rad bi, da bi bile melodije ljudem všeč in bi vsaj kakšna ostala za vedno med nami. Zgodovina je priča, da je to mogoče, saj uspešnic MMS-a ne manjka," pa je rekel Galunič in dodal, da ga vedno znova premami čar MMS-ja.

"Komaj čakam, da se za nekaj dni preselim na morje, saj je tam povsem druga energija kot v ljubljanski pisarni in stvari stečejo kar same po sebi. Morje in sonce poskrbita, da je na koncu vse v najlepšem redu,'' je še priznal.