Lani je slavil Gregor Ravnik. Foto: Aleš Rosa za Avditorij Portorož
Lani je slavil Gregor Ravnik. Foto: Aleš Rosa za Avditorij Portorož

Na 43. festivalu Melodije morja in sonca bo v festivalskem delu 7. julija v Avditoriju Portorož nastopilo 14 izvajalcev, in sicer po vrstnem redu: Prizma, Manu, 2B, Toxine in Marko Vuksinović, Žan Videc, Monika Avsenik, Balladero, Martina, Aljaž Ramot, Trio Vivere, Anabel, Folk idoli, Regina in Bepop.

Sorodna novica Poletje na RTV Slovenija: od velikih športnih dogodkov do tradicionalnih koncertov

Po besedah organizatorjev se obeta tudi veliko sprememb, saj se jim zdi pomembno, da je dolgoletni festival v koraku s časom. Kot je za STA povedal umetniški vodja festivala Melodije morja in sonca Andrea Flego, so letos k sodelovanju povabili tri glasbenike, ki so hkrati tudi prejemniki novih nagrad – nagrade za glasbeno legendo, glasbenega avtorja in glasbeno bodočnost.

Kot glasbena legenda je bila k sodelovanju povabljena glasbena skupina Prizma, nagrajeni glasbeni avtor je postal Feri Lainšček, ki si je za izvajalko izbral pevko Regino, nagrado za glasbeno bodočnost pa bo prejel Balladero.

Spremenili so tudi pomen dosedanje nagrade Danila Kocjančiča. To so do zdaj lahko dobili zgolj mladi obetavni glasbeniki, zdaj pa so to možnost razširili na vse, ki se v slovenski glasbi šele uveljavljajo.

Glasbeniki bodo več časa preživeli na odru – po nastopu jih čaka kratki intervju

Več poudarka letos dajejo tudi predstavitvi nastopajočih glasbenikov. Tako bo že pred festivalom na voljo posebna spletna stran, kjer se bodo vsi glasbeniki predstavili. Možno bo slišati tudi refrene tekmovalnih pesmi, s čimer si bodo lahko poslušalci že predhodno ustvarili mnenje o pesmih.

Prav tako bodo glasbeniki več časa preživeli na odru, saj jih po nastopu čaka še kratki intervju z voditeljema festivala, Lorello Flego in Mariem Galuničem.

Škarje in platno bodo sicer imeli v rokah tako festivalska žirija kot tudi občinstvo, ki bodo glasovali za zmagovalca. Poleg tega bodo s telefonskim glasovanjem o zmagovalcu odločali tudi gledalci in poslušalci, četrtino glasov pa bodo zagotovile izbrane radijske postaje.

2. julija sicer organizatorji na portoroški ploščadi pripravljajo predstavitveni večer, kjer bo moč kupiti tudi vstopnice za dogodek ob 20.30 v Avditoriju Portorož.

Sorodna novica Znani so nastopajoči na letošnjem 43. festivalu Melodij morja in sonca

Festival letos prvič s komentarji in prevodi v italijanščini

Na pobudo odgovorne urednice italijanskega programa Televizije Capodistria Monike Bertok bo festival letos prvič s komentarji in prevodi v italijanščini predvajan tudi na tej televiziji. S tem želijo organizatorji festival približati širšemu krogu ljudi.

Kot je na novinarski konferenci opozoril podžupan Občine Piran Christian Poletti, je omenjeni festival za občino zahteven projekt, ki pa vsako leto terja tudi večji proračun. Festival sicer organizira Avditorij Portorož ob finančni podpori piranske občine, kot je še dodal Poletti, pa bi morala biti vrednost festivala prepoznana predvsem s strani RTV-ja.

Tokrat se festival po desetih letih znova vrača na nedeljski termin zaradi usklajevanja neposrednega televizijskega in radijskega prenosa z mednarodnimi športnimi dogodki, ki terminsko sovpadajo z njim. "Slišali bomo številne nove skladbe. Res nam je v veselje, da bomo del tega slovenskega glasbenega dogajanja tudi letos," je na tiskovni konferenci povedala direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat.

Avditorij Portorož sicer poskrbi za celotno organizacijsko in tehnično izvedbo festivala. Finančna sredstva za dogodek v celoti zagotavljata Občina Piran in Avditorij Portorož, ne le za festivalsko izvedbo, ampak tudi v celoti za neposredni prenos festivala na RTV Slovenija.