Podrobnosti o poletnih vsebinah so na novinarski konferenci predstavili direktorica televizije Ksenija Horvat, direktor radija Mirko Štular in direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Kozorog Blatnik
Podrobnosti o poletnih vsebinah so na novinarski konferenci predstavili direktorica televizije Ksenija Horvat, direktor radija Mirko Štular in direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Kozorog Blatnik

Le še nekaj dni nas loči do evropskih volitev, na katerih bodo državljani članic Evropske unije odločali tako o Evropskem parlamentu kot tudi o splošni politični usmeritvi EU-ja in njeni prihodnosti. 9. junija bodo volivci v Sloveniji ob evropskih volitvah glasovali tudi na treh posvetovalnih referendumih.

Sklepno dejanje predvolilnega obdobja na Televiziji Slovenija, programih Radia Slovenija in na spletnem portalu rtvslo.si (MMC RTV SLO) bo finalno soočenje, ki bo v četrtek, 6. junija. Slednje prvič nastaja v sodelovanju med uredništvi Televizije Slovenija, Radiem Slovenija in rtvslo.si. Soočenje predstavnikov parlamentarnih kot zunajparlamentarnih strank in list bodo vodili trije voditelji – Manica J. Ambrožič (Televizija Slovenija), Aleš Kocjan (Prvi program Radia Slovenija) in Katja Štok (rtvslo.si). Neposreden prenos soočenja bo na TV SLO 1, na Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor, v živo pa bomo razpravo spremljali tudi na rtvslo.si.

Televizijski, radijski in spletni novinarji RTV Slovenija bodo dogajanje podrobno spremljali tudi na volilni dan v nedeljo. "V nedeljo zvečer bomo na velik volilno-referendumski dan na spletni strani v živo spremljali rezultate volitev in referendumov ter pozno v noč naše uporabnike obveščali o vseh informacijah v zvezi s temi dogodki," je na novinarski konferenci dejala direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič.

"Celotno volilno dogajanje bomo glede na urnik tistega večera v dobršnem delu analizirali že tisti večer, enako bo tudi na televiziji in MMC-ju. Predvsem pa bi izpostavil zelo poglobljene analize v jutranjem programu 1. Programa Radia Slovenija, omenila pa bi tudi podkast Umetnost možnega, ki ga bosta v živo ob 8. zjutraj pripravila Tanja Starič in Aleš Kocjan," je dodal direktor Radia Slovenija Mirko Štular.

RTV Slovenija bo poskrbela tudi za dostopnost vsebin za uporabnike z različnimi oviranostmi. Soočenje bo podnaslovljeno in tolmačeno v slovenski znakovni jezik, na portalu enostavno.info pa bo na voljo tudi povzetek oddaje v lažje razumljivem jeziku (t. i. lahkem branju).

Pestre poletne vsebine na RTV SLO, novinarska konferenca, prenos

Športno poletje – od nogometa do kolesarstva in olimpijskih iger

Kot je na novinarski konferenci poudarila direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat, bo sicer poletje "absolutno športno". Letošnje poletje bodo namreč oblikovali največji športni dogodki, ki jih bodo gledalci, poslušalci in uporabniki spletnega portala lahko spremljali na TV SLO 2, Valu 202 in na MMC-ju. Pred nami so tedni, polni nogometa, kolesarjenja, olimpijskega duha in košarkarskega slovesa.

Z Evropskim prvenstvom v nogometu bomo začeli že 14. junija. V družbi najboljših evropskih reprezentanc, med katerimi je tudi slovenska, bomo ostali mesec dni, vse do 14. julija, ko bomo dobili novega nogometnega prvaka na stari celini. "Vsak dan bomo prenašali eno tekmo – seveda vse tekme slovenske reprezentance – in vsak dan ob 20. uri na 2. programu Televizije Slovenija pripravili posebno oddajo, v kateri bomo gledalce seznanili z vsem, kar se zanimivega na evropskem prvenstvu dogaja. Seveda pa bo v ospredju – upam, da čim dlje – naša slovenska reprezentanca," je povedal odgovorni urednik športnega programa Gregor Peternel.

"Ob tem bi rad povedal, da bomo neposredno prenašali tudi Evropsko prvenstvo v atletiki, ki se začne že v petek (7.–12. junij), potem evropsko prvenstvo v plavanju (10.– 23. junij), prihodnji teden se nato že začne tudi kolesarska Dirka po Sloveniji (12.– 16. junij)," je poudaril Peternel.

Še preden se bo zaključilo nogometno evropsko prvenstvo, se bo že začel drugi športni vrhunec poletja – kolesarska Dirka po Franciji. Na njej se bodo na 21 etapah med 29. junijem in 21. julijem pomerili najboljši kolesarji sveta, med njimi tudi letošnji in lanski zmagovalec dirke po Italiji Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Do začetka olimpijskih iger v Parizu nas ločita še manj kot dva meseca. Foto: AP
Do začetka olimpijskih iger v Parizu nas ločita še manj kot dva meseca. Foto: AP

Manj kot teden dni po zaključku kolesarske Dirke po Franciji sledi še največji športni dogodek. Pariz in z njim vsa Francija bo med 26. julijem in 11. avgustom živela v duhu olimpijskih iger in prav tako programi RTV Slovenija. "Čaka nas celodnevni program, neposredni prenosi od jutra do poznega večera," je napovedal Peternel in dodal, da bodo neposredni prenosi na drugem programu obogateni s studijskimi oddajami – posebna olimpijska oddaja bo na sporedu vsak dan ob 19.45 –, s športnimi vsebinami pa bodo razširjene tudi informativne oddaje na 1. programu Televizije Slovenija.

Sorodna novica Dragićeva poslovilna tekma, Noč zmaja, na programih RTV Slovenija

Kot največjo novost letošnjih olimpijskih iger je direktor radia Mirko Štular izpostavil t. i. olimpijski radio, ki bo deloval na prizorišču slovenske olimpijske hiše v Parizu. "Olimpijski radio bomo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije ustvarjali in oddajali tako rekoč ves dan," je pojasnil. Nosilec vsega športnega dogajanja na radiu bo sicer Val 202. "Zaradi izjemnega rezultatskega potenciala in zaradi bližine smo se odločili, da radijski studio, mobilni tovornjak, odpeljemo kar v Pariz ob slovensko hišo, v epicenter tudi navijaškega dogajanja," je dejal odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec. Ob tem je v okviru prihajajočega nogometnega prvenstva in Dirke po Franciji izpostavil še podkasta Žoga je okrogla in Tour 202, kjer bodo na voljo poglobljene vsebine o obeh športnih dogodkih.

Za poslastico pa bo 23. in 24. avgusta 2024 na sporedu prenos dobrodelnega gala večera ter poslovilne tekme Gorana Dragića – Noč zmaja, na katerih se bodo zbirala sredstva za mlade športnike, ki si udejstvovanja v različnih športnih disciplinah ne morejo privoščiti. "Počaščeni smo, da si je takšen športnik, kot je Goran Dragić, s svojo organizacijsko ekipo zbral RTV Slovenija za svojega partnerja pri tem dogodku, ki ima tudi dobrodelno noto," je dejal Peternel. Trenutno lahko poslušalci spremljajo tudi biografsko-dokumentarni podkast Goran, ki ga je Štular izpostavil kot trenutno najhitreje rastoči podkast Vala 202 in Radia Slovenija.

"Vsi športni dogodki, ki so bili zdaj omenjeni, imajo seveda tudi svoje posebno spletno mesto na digitalnih platformah," je ob tem poudarila Kaja Jakopič. Spomnila, je da lahko bogato športno dogajanje uporabniki spremljajo na pametnih napravah v aplikaciji RTV 365 tudi zunaj Slovenije. Po registraciji in prijavi zavezancem za plačilo RTV-prispevka omogočamo ogled vseh vsebin na področju celotne Evropske unije.

Poletje na RTV-ju bo športno obarvano
Sorodna novica Refrenom pesmi festivala Melodije morja in sonca bo letos mogoče prisluhniti že prej

Poletna noč in Melodije morja in sonca

Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki slavi bogato dediščino slovenske zabavne glasbe, bo v izvedbi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija, v četrtek, 20. junija 2024, odprl 72. Ljubljana Festival. Poletna noč 2024 bo posvečena popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Nece Falk, katerih glasbeni uspehi so zaznamovali zgodovino festivala Slovenska popevka. Letošnjo Poletno noč bo vodil Mario Galunič, neposreden prenos pa bo na Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Maribor in Radiu Koper.

V nedeljo, 7. julija 2024, bo na programih RTV Slovenija na sporedu tudi prenos Melodij morja in sonca, enega najbolj priljubljenih festivalov v Sloveniji, ki slavi poletje, morje in sonce s pesmimi, ki nosijo pridih sproščenosti in veselja.

Letošnja Poletna noč bo v središče prestolnice prinesla duh slovenske popevke. Foto: Adrian Pregelj
Letošnja Poletna noč bo v središče prestolnice prinesla duh slovenske popevke. Foto: Adrian Pregelj

Na sporedu tudi bogat kulturno-umetniški program

Bogato ponudbo v poletnih mesecih pripravljajo tudi v kulturno-umetniškem programu. "V času, ko bodo šelesteli volilni listi, rožljale kolesarske verige in se oglašale raznorazne žoge, bodo gledalci lahko ujeli tudi kakšen utrip avdiovizualnega sveta, avtorske oddaje in večje prebojne projekte," je na novinarski konferenci napovedal odgovorni urednik kulturno-umetniškega programa Andraž Pöschl.

Sorodna novica Kulturna poslastica na TV SLO

Poudaril je predvsem neposreden prenos koncerta Zlatega abonmaja iz Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo 7. junija ob 20. uri nastopila Praška filharmonija. "Program Televizije Slovenija bo tako postal praktično največja koncertna dvorana v državi in zelo smo veseli, da je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj ob tem uspelo pripraviti tudi reportažo Praške filharmonije, ki jo bomo programsko umestili v odmor med obema etapama koncerta," je dejal Pöschl.

V sklopu predstavitve kulturno-umetniškega programa je izpostavil še 27. junij, ko bo na 1. programu Televizije Slovenija ob 75. obletnici njegove smrti premierno predvajan biografski projekt o slovenskem slikarju Mateju Sternenu. Napovedal je, da bodo v poletnem času gledalci lahko spremljali tudi trodelna nadaljevanka o še enem slovenskem slikarju Venu Pilonu Skozi moje oči, 7. julija pa bo na sporedu tudi prenos zaključka papeževega obiska v Trstu, ko si bodo gledalci lahko v dopoldanskem času ogledali prenos bogoslužja.

Vse vsebine na voljo preko RTV 365, novost je ogled za nazaj za 24 ur

Vse vsebine RTV Slovenija uporabnikom ponujamo tudi na platformi RTV 365, ki je na voljo na spletu, tudi kot mobilna in TV-aplikacija. Na RTV 365 uporabnikom omogočamo ogled v živo ter "za nazaj", od tega tedna lahko uporabniki spremljajo vsebine za nazaj za 24 ur.

Izbirajo lahko med 16 radijskimi in televizijskimi programi, številnimi domačimi in tujimi filmi, serijami in dokumentarci, risankami, otroškimi in mladinskimi oddajami ter podkasti. Prijavljeni uporabniki lahko preko funkcije Moj 365 naročajo in shranjujejo RTV-vsebine. Prav tako lahko uporabniki vsebino, ki so jo med ogledom prekinili, predvajajo dalje od trenutka prekinitve. V okviru aplikacije lahko uporabniki dostopajo tudi do Filmoteke – spletne trgovine slovenskih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov.