Pattonovo 'ljubezensko razmerje' z Italijo traja že skoraj dve desetletji: leta 1994 se je poročil z italijansko umetnico Titi Zuccatosta, od katere pa se je leta 2001 ločil. Več let je živel v Bologni in tekoče govori italijansko. Foto: EPA
Pattonovo 'ljubezensko razmerje' z Italijo traja že skoraj dve desetletji: leta 1994 se je poročil z italijansko umetnico Titi Zuccatosta, od katere pa se je leta 2001 ločil. Več let je živel v Bologni in tekoče govori italijansko. Foto: EPA
Ganljiva zgodba o osamljenosti in prijateljstvu je v Italiji in drugod pritegnila na milijone bralcev, očitno tudi Mika Pattona. Foto: Mladinska knjiga

Album, naslovljen preprosto Music From The Film And Inspired By The Book The Solitude of Prime Numbers (La Solitudine Dei Numeri Primi), izide 7. novembra. Plošča s 16 pesmimi, oštevilčenimi s prvimi 16 praštevili, naj bi bila "dramatična in minimalistična", Patton pa jo je opisal kot velik odmik od svojega siceršnjega zvoka.

Knjiga mladega fizika Paola Giordana, ki smo vam jo podrobneje predstavili tudi na MMC-ju, je v pisateljevi rojstni Italiji dosegla milijon prodanih izvodov, prevedli so jo v 30 svetovnih jezikov, tudi v slovenščino. Lani so po knjižni uspešnici posneli tudi film, v katerem je eno od vlog prevzela Isabella Rossellini.

Samotnost praštevil je rahločutna zgodba o samoti, drugačnosti in prijateljstvu. Med dvema osamljenima najstnikoma se splete posebna vez, ki pa se nikoli ne razvije v romantično razmerje - kot njun položaj opiše eden od dveh osrednjih likov, nadarjeni, a samotarski matematik Mattia, sta kot praštevilska dvojčka - vedno skupaj, a se nikoli ne dotikata.

Genialni vokalist, ki išče vedno nove izzive
Vsestranski Mike Patton (1968) je širšemu glasbenemu občinstvu najbolj znan kot pevec rockzasedbe Faith No More, sodeloval pa je tudi v zasedbah Mr. Bungle (še pred FNM), Tomahawk, Lovage, Fantômas, The Dillinger Escape Plan in Peeping Tom. Znan je po izjemnem vokalu, s katerim rad eksperimentira in raziskuje najrazličnejše glasbene zvrsti.

Lani je posnel album Mondo Cane, na katerem so se znašle priredbe italijanskih popbalad iz 50. in 60. let, ki jih je Patton posnel s 65-članskim orkestrom. Pred tem je v italijanščini pel na albumu Pranzo Oltranzista (Musica da Tavola per Cinque), navdahnjenem z nenavadno futuristično kuharsko knjigo Filippa Tommasa Marinettija iz leta 1932.

Seznam pesmi s prihajajočega albuma:
2. 'Twin Primes'
3. 'Identity Matrix'
5. 'Method Of Infinite Descent'
7. 'Contrapositive'
11. 'Cicatrix'
13. 'Abscissa'
17. 'Isolated Primes'
19. 'Radius Of Convergence'
23. 'Separatrix'
29. 'The Snow Angel'
31. 'Apnoea'
37. 'Supersingular Primes'
41. 'Quadratix'

Spodaj poslušajte izvedbo ene od pesmi z albuma Mondo Cane.