Moby ni navdušen nad današnjo popglasbo. (Na sliki desno ameriška zvezdnica Ke$ha). Foto: EPA
Moby ni navdušen nad današnjo popglasbo. (Na sliki desno ameriška zvezdnica Ke$ha). Foto: EPA

Meni celo, da je "glasba" napačna beseda za tisto, kar dotični izvajalci pošiljajo na radijske sprejemnike, piše Spinner. "Zabavno je, a na to ne gledam kot na glasbo," pravi. "Umetno je proizvedeno. Cenim njihovo delo kot pop kulturni fenomen in nekatere pesmi so mi všeč, če jih slišim, recimo, v nakupovalnem središču, a zame ne deluje kot glasba," je bil neposreden glasbenik, ki je v četrtek zatresel Gospodarsko razstavišče v Ljubljani v sklopu festivala Mars.

Dolgo preden je Play postala mednarodna uspešnica, si je Moby v 90. letih utiral pot s progresivnim housom in s tehnom začinjeno plesno glasbo (denimo uspešnicama Go in Everytime You Touch Me). A vseeno se mu ne zdi, da aktualen nabor plesnih Bllboardovih uspešnic ne vsebuje emocionalne resonance prave glasbe.

"Glasba je nekaj, kar podaja čustva in integriteto na res zanimiv, neposreden način," razlaga. "In ko poslušam aktualno popglasbo, je hipersproduciran korporativni proizvod. To ni niti kritika, preprosto mislim, da je za to 'glasba' napačno poimenovanje. To je oglaševanje za mobilne melodije."

"Naučite se biti didžej"
Mobyjev zadnji album, Destroyed, je čemeren, melanholičen in globoko oseben dokument njegovega življenja kot koncertnega glasbenika, ki ga je napisal med napadi nespečnosti v hotelskih sobah po svetu. Precejšen del svojega časa na turneji je Moby preživel kot didžej v klubskih prestolnicah od Sao Paula in Miamija do Ibize. Čeprav se ima bolj za elektronskega glasbenika kot za didžeja, pa priznava, da zna biti vrtenje glasbe precej dobičkonosno.

"Denimo, če grem na turnejo s svojo skupino, nas je na odru sedem, jaz pa moram plačati ekipo in hotele in potne stroške ter najem opreme," razlaga. "Če vrtim glasbo, je včasih plačilo prav tolikšno, samo da se prikažem s škatlo plošč." Ima pa tudi nasvet za mlade izvajalce v glasbeni industriji, ki je v precejšnji krizi. "Če bi bil poslovni svetovalec glasbenikov, bi bilo moje prvo priporočilo, naj se naučijo vrteti glasbo."