Muse niso prepričani, ali se smejo glasbeniki, ki bodo nastopili na dogodku Live Earth, razglasiti za okoljevarstvenike. Foto: Reuters
Muse niso prepričani, ali se smejo glasbeniki, ki bodo nastopili na dogodku Live Earth, razglasiti za okoljevarstvenike. Foto: Reuters
Live Aid
Live Aid je postavil precedens v organizaciji dobrodelnih koncertnih dogodkov.

Že nekaj let glavni protagonisti progresivnega rocka s primesmi psihedelije se sprašujejo o smislu organizacije serije koncertov Live Earth, na katerih bo okoli 100 izvajalcev nastopilo 7. junija. Pevec in kitarist Matt Bellamy meni, da je precej dvoumno, ali se smejo glasbeniki s sodelovanjem na koncertih, ki naj bi dvignili naravovarstveno zavest, razglašati za "prijatelje" narave. Na koncerte bodo namreč pripotovali z zasebnimi letali in orjaškimi avtobusi, tako da lahko že zdaj z gotovostjo zatrdimo, da bo 7. julija zrak okrog vseh mest, v katerih bodo potekali koncerti, zelo onesnažen.

Live Earth, dedič usode Live Aid in Live 8
Akcijo Live Earth je tako še pred začetkom resnih priprav na njeno izvedbo doletela enaka usoda kot vse (domnevno) dobrodelne megalomanske glasbene dogodke. Ni bilo malo ljudi, ki so dvomili o dobrohotnem značaju učinka dogodkov Live Aid (13. julij 1985) in Live 8 (2. julij 2005), povod za organizacijo katerih sta bila revščina v nerazvitih državah in neodgovorno ravnanje bogatih.

Vsi do glasbenikov niso tako kritični. Ashok Sinah, direktor okoljevarstvene pobude Srop Climate Change, je opozoril na dolgoročni učinek niza koncertov, ki naj bi potekali celih 24 ur. Tako kot vedno torej: "majhna" žrtev je potrebna za to, da lahko dosežemo nekaj večjega.