Z grammyji nagrajevani in multiplatinasti Red Hot Chili Peppers so ena najuspešnejših rockskupin v zgodovini. Prodali so več kot 60 milijonov albumov. Njihov prepoznavni zvok temelji na mešanici rocka, punka in funka. Foto: Arhiv menedžmenta
Z grammyji nagrajevani in multiplatinasti Red Hot Chili Peppers so ena najuspešnejših rockskupin v zgodovini. Prodali so več kot 60 milijonov albumov. Njihov prepoznavni zvok temelji na mešanici rocka, punka in funka. Foto: Arhiv menedžmenta

Njihova velika svetovna turneja se nadaljuje in po koncertih v ZDA, Avstraliji in Evropi jih bomo lahko videli tudi v naši neposredni bližini, v Zagrebu. Organizatorji obljubljajo rockspektakel, na katerem boste lahko slišali številne uspešnice skupine, pa tudi skladbe z aktualnega albuma I'm With You.

Veliko skakanja
RHCP pravijo, da radi prihajajo v kraje, kjer še niso bili, ter da jim je v veselje, da bodo prvič v zgodovini skupine igrali v Zagrebu. Člani skupine sporočajo tudi, da občinstvo čaka odlična atmosfera, veliko skakanja ter utripanja src v ritmu glasbe.

Skupina Red Hot Chili Peppers je bila ustanovljena leta 1983 v Los Angelesu (ZDA). Od takrat se je postava skupine nekajkrat spreminjala, a osnova zasedbe sta od samega začetka pevec Anthony Kiedis in basist Michael Flea Balzary. Nastali so kot srednješolska skupina, ki se je imenovala Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem. Zanimiv je tudi podatek, da so hoteli odigrati le en koncert. Že za naslednji koncert so se preimenovali v Red Hot Chili Peppers, nekaj mesecev pozneje pa so že podpisali pogodbo z založbo EMI.

Največji uspeh: Californication
Med letoma 1984 in 2011 so izdali 10 studijskih albumov. The Uplift Mofo Party Plan (1987) je bil prvi album, s katerim so prišli na lestvice, z naslednjim Mother's Milk (1989) pa so osvojili že zlato ploščo. S pesmimi z albuma Blood Sugar Sex Magik (1991) so dokončno potrdili svetovno slavo in začeli so osvajati številne tuje lestvice in različne nagrade po vsem svetu. Njihov najuspešnejši album, ki so ga prodali v več kot 15 milijonih primerkov, je Californication (1999).

Kot posebni gostje bodo na zagrebškem koncertu nastopili 2Cellos in As Able As Kane. 2Cellos, dvojec, ki ga sestavljata Luka Šulić in Stjepan Hauser, sta prepoznavnost, dosegla, ko se je leta 2011 na YouTubu pojavila priredba skladbe Smooth Criminal pokojnega kralja popa Michaela Jacksona in spot je v nekaj tednih postal svetovna atrakcija.