Harry Styles je skupaj z dvojcem Wet Leg v najboljšem izhodiščnem položaju. Foto: Reuters
Harry Styles je skupaj z dvojcem Wet Leg v najboljšem izhodiščnem položaju. Foto: Reuters

Med nominiranci v najprestižnejši kategoriji za najboljšega izvajalca leta so Cental Cee, Fred Again, George Ezra, Stormzy in Harry Styles. Prvič se bo v 43-letni zgodovini podeljevanja nagrad brit zgodilo, da bodo nagrade podelili v soboto, ne v nedeljo, kot je bilo vedno do zdaj. Londonska arena O2 je že lep čas razprodana, 20.000-glava množica pa bo spremljala, kdo bo nagrajen v vsega petnajstih kategorijah.

Po številu nominacij poleg Harryja Stylesa dobro kaže še ženskemu duetu Wet Leg, ki je nominiran v štirih kategorijah. Po tri nominacije so si prislužili raper Stormzy, kantavtorica Cat Burns, glasbena skupina The 1975 in koreograf Fred Again.

Letos s štirimi grammyji nagrajena Beyonce se bo v kategoriji za najboljšega mednarodnega izvajalca potegovala s Taylor Swift, drugouvrščeni z lanske Evrovizije Sam Ryder pa je prvi britanski evrovizijski predstavnik v zgodovini, ki se bo potegoval za novinca leta.

Smith kritičen, da so med nominiranci v najprestižnejši kategoriji letos samo moški

"Ko sem pretekla leta gledal brite, sem se zamislil, kako daleč sem od uspeha. Težko je bilo ohraniti vero in duha. Zato se počutim popolnoma prevzetega, da lahko tekmujem s svojimi glasbenimi kolegi," je Ryder povedal za britanski BBC. Da med nominiranci v najprestižnejši kategoriji letos ni žensk, gre po poročanju BBC-ja za večplastno uganko, sploh po tem, ko so se lani odločili, da prej ločeni kategoriji za najboljšo izvajalko in za najboljšega izvajalca leta združijo v skupno kategorijo.

Povod za to odločitev je bilo opozorilo Sama Smitha, da britanske glasbene nagrade niso dovolj vključujoče glede spolne identitete, starosti, (ne)oviranosti, spolne usmerjenosti in družbenega statusa. Za Sunday Times je povedal, da je sramota, da med letošnjimi nominiranci ni glasbenic, in dodal: "Pomikamo se naprej, ampak je že s seznama najboljših izvajalcev očitno, da je pred nami še dolga pot."

Zgolj ena uspešnica ni dovolj

Kot drugi razlog pri BBC-ju navajajo, da je preprosto v zadnjih 12 mesecih veliko manj glasbenic izdalo novo glasbo. Umetniki so namreč upravičeni do nagrade, če so med 10. decembrom 2021 in 9. decembrom 2022 izdali vsaj en album, ki se je uvrstil med 40 najbolj predvajanih, ali dve skladbi, ki sta se uvrstili med 20 najboljših.

Organizatorji nagrad so še povedali, da bodo v prihodnjih letih pozorni, ali lahko opazijo vzorec, in da bodo posledično ustrezno ukrepali. Povedali so še, da priznana glasbena založba BDI "že izvaja obsežno študijo, s katero bi opredelil ovire, ki bi lahko preprečile uspeh žensk v glasbi, da bi lahko našli rešitve, ki bi vodile k pomembnim spremembam".

Drevišnje zmagovalce je izbrala akademija britanskih glasbenih nagrad z več kot tisoč člani, med katerimi so predstavniki glasbenih založb, menedžerji, agenti, mediji in zmagovalci ter nominiranci preteklih let.

Občinstvo je tako kot lani prek TikToka že določilo zmagovalce v štirih žanrskih kategorijah – za najboljšo rock/alternativno točko je izbralo Sama Fenderja, Becky Hill je zmagala z najboljšo plesno točko, v kategoriji za rap/hiphop izvedbo je zmagal Dave, Dua Lipa pa je slavila v kategoriji za najboljšo pop/r&b izvedbo.