Foto: Marko Vavpotič
Foto: Marko Vavpotič

Prva točka ob srebrnem jubileju je bila posebej slovesna, saj smo slišali nekatere največje festivalske uspešnice, ki so jih odpeli Barbara Žlindra, Rudi Šantl, ansambel Opoj, Tatjana Koleša in Jože Šarc, Danijela Pečnik ter brata Andrej in Bojan Zeme, Anita, Jerneja in Polona (skupina Bum), Gadi ter simpatična Primorka Ivica Vergan.

25 let festivala SPV: največje uspešnice

Gledalke in gledalci so poslušali ansamble, ki so januarja in februarja premierno predstavili svojo skladbo (valček) v oddaji Zimski pozdrav ter julija in avgusta (polko) v oddaji Poletni pozdrav. Rezultat je seštevek ocen strokovne komisije za glasbo, v kateri so bili Klemen Grašič, Ivica Vergan in Bojan Zeme, točk članov komisije Radia Slovenija, Maribor in Ognjišče ter glasov gledalcev in gledalk oziroma poslušalk in poslušalcev.

Naziv slovenske polke leta 2022 si je prislužil Cik-Cak kvintet (Jeziček). Tercet deklet iz zasedbe v en glas sporoča, da je bila njihova zmaga za najboljšo polko popolnoma nepričakovana, zato je ta zmaga še posebaj lepo presenečenje. "Prav vsak od nastopajočih si je zaslužil to zmago, zato smo je še posebno veseli!"

Zmagovalna polka

Zanimivo je, da so na vaji igrali zmagovalce za najboljšo polko, tako so že popoldan povadili zmagoslavne občutke.

Na drugo mesto se je zavihtel Ansambel Tomaža Rota (Dobra volja), "bronasto medaljo" je prejela Topliška pomlad (Moj fant). Četrto mesto je pripadlo zasedbi Akordi (Dokler bo meh zdržal). V kategoriji polk so se na zadnje, šesto mesto uvrstili Polkaholiki (Tik-tak), mesto višje so zasedle Chicas (Aplavz za te).

Ansambel Tomaža Rota - Dobra volja
Topliška pomlad - Moj fant
Akordi - Dokler bo meh zdržal
Polkaholiki - Tik-tak
Chicas - Aplavz za te
Cik-Cak kvintet - Jeziček
Foto: Marko Vavpotič
Foto: Marko Vavpotič

Na večeru, posvečenemu slovenski narodnozabavni glasbi, je v boju za najboljši valček leta 2022 s konkurenco pometla skladba Drobno srce S.O.S. kvinteta. "Tokrat smo si rekli, da zadnjič poizkusimo z nastopom na SPV in damo vse od sebe. Ko je naš trobentač Andrej Gorenjak predstavil melodijo, smo vedeli, da bosta tema in besedilo morala zadeti resnična in globoka čustva. Ker sem tudi sama v teh letih, se mi je utrnila misel o prihajajočem bitjecu," se spominja Kaja Humski iz zasedbe, ki je na tekmovanju sodelovala že tretjič – v preteklosti so vedno končali na drugem mestu. Besedilo je napisala Vera Šolinc, valček so z vsemi najvišjimi ocenami ocenili tako radiji, strokovna komisija kot gledalci, ki so glasovali po telefonu.

Zmagovalni valček

Sledila pa mu je pesem Zakaj? (Novi spomini). Tretje mesto je osvojila pesem Lahko noč, moj dragi (Špas z Evo), četrto pa Zavedno skupaj (Srčni muzikanti). Na predzadnjem, petem mestu je pristala pesem V mojem srcu je morje (Krjavlji), mesto nižje pa Svet iz sanj (Zdomarji).

Novi spomini - Zakaj?
Špas z Evo - Lahko noč, moj dragi
Srčni muzikanti - Zavedno skupaj
Krjavlji - V mojem srcu je morje
Zdomarji - Svet iz sanj
S.O.S. kvintet - Drobno srce
Foto: Marko Vavpotič
Foto: Marko Vavpotič

Enega največjih narodno-zabavnih festivalov pri nas sta povezovala voditeljica Darja Gajšek in Andrej Hofer, ta je tudi urednik festivala. Režiser je bil Marjan Kučej.

V spremljevalnem programu, ki so ga popestrile tudi izjave nekdanjih udeležencev festivala, so se ansambli, ki so tekmovali, predstavili z venčkom uspešnic ansambla Franca Miheliča, ki praznuje 52 let delovanja.

Venček največjih uspešnic Ansambla Franca Miheliča
Moj RTV: Slovenska polka in valček 2022