Brandon Flowers je pred izidom Sam's Towna napovedoval, da bo to Foto: EPA
Brandon Flowers je pred izidom Sam's Towna napovedoval, da bo to Foto: EPA
Björn Dixgard in Gustaf Noren, Mando Diao
Björnu Dixgardu se je zamisel za ime Mando Diao pojavila v sanjah. Menda nima globljega pomena. Foto: EPA
Kerry King, Slayer
Legendarno trashmetal skupino sta leta 1981 v kalifornijskem Huntington Parku ustanovila kitarista Jeff Hanneman in Kerry King. Foto: EPA
Zak Tell, Clawfinger
Clawfinger delujejo že več kot desetletje, koncertirali so tudi že v Sloveniji. Foto: EPA

Če vas niso prepričali že s Somebody Told Me ali Mr. Brightsideom z njihovega prvenca Hot Fuss (2004), ste jih najverjetneje spoznali leta 2006 ob izidu albuma Sam's Town, s katerega še vedno nizajo uspešnice (When You Were Young, Bones …).

Lasvegaški kvartet z odrezavim frontmanom Brandonom Flowersom (ki ravno na začetku poletja pričakuje rojstvo svojega prvega otroka) navdih črpa predvsem iz britanske glasbe 80. let, pa tudi ameriške "klasike" v slogu Brucea Springsteena.

Drugi album Killersov je pomenil precejšen ustvarjalni obrat in tudi spremenjeno slogovno podobo skupine – od spektakularnih nastopov v teatralični črnini s črno obrobljenimi očmi so se prelevili v nekakšne novodobne kavboje, kot se za domačine iz Las Vegasa spodobi. Novi slog jim je prinesel več uspeha tudi v domačih ZDA, saj so pohod po glasbenih lestvicah pred nekaj leti začeli na Otoku (podobno kot njihovi rojaki Scissor Sisters).

(Vsaj) še en velik ego na nedeljskem Modrem odru
Če se vam zdi samovšečen in (pre)ponosen Flowers, kaj porečete na Gustafa Norena? Eden od dveh frontmanov (drugi je Björn Dixgard) švedske senzacije garažnega rocka, ki glasbeno veličino svoje skupine Mando Diao pogosto primerja z Beatli ali Stonesi, se jemlje zelo zelo resno. Skupina iz zaspanega švedskega mesteca Borlänge, ki bo v Avstriji na (upajmo, da jasen) nedeljski večer najverjetneje pritegnila (še) več vreščečih najstnic kot Killersi (največ oboževalcev imajo "Mandoti" v nemško govorečih državah, na Japonskem in doma na Švedskem). Skupina v takšni ali drugačni obliki obstaja že dobro desetletje, čeprav sta Noren in Dixgard skupaj stara le dobrega pol stoletja. Leta 2006 so Švedi izdali tretji album Ode to Ochrasy, ki bo najverjetneje tudi tokrat rdeča nit njihovega nastopa.

Keltsko-punkerski zvok iz LA-ja
V nedeljo bo na Modrem odru nastopila tudi sedemčlanska irskoameriška keltsko-punkerska zasedba iz Los Angelesa Flogging Molly. Skupina je ime dobila po irskem pubu Molly Malone's v LA-ju, kjer so fantje (pred razcvetom kariere) igrali vsak ponedeljek. Navdih za glasbo črpajo iz glasbe skupin The Pogues, The Dubliners, Stiff Little Fingers, pa tudi country melodij Johnnyja Casha ter katoliških in piratskih motivov. Trenutno pripravljajo nov album, zato imajo menda na zalogi precej novega gradiva. Čez dan bodo festivalsko dogajanje na Modrem odru popestrili še Tba, floridski skapunkerji Less Than Jake, ameriški "intelektualni" alterrockerji Modest Mouse, nekdanja pevka belgijske skupine K's Choice Sarah Bettens, škotska indieskupina The Dykeenies in avstrijski metalci Excuse Me Moses.

Bojte se, prihajajo Slayerji (in drugi mračni metalci)!
Rdeči oder pa bo tudi v nedeljo večino dneva rezerviran za (naj)trše zvoke – zvezda večera bo skupina Slayer, legenda trashmetala. Njihov album iz leta 1986 Reign in Blood velja za "najtrši album vseh časov". Ljubitelji kitarskih solaž in glasnega vreščanja ne bodo razočarani. Besedila in oblikovni slog albumov skupine se ukvarjajo s tematiko množičnih pobojev, satanizma, religije, boja, holokavsta … Njihovi albumi so bili večkrat prepovedani, tožili so jih in jih glasno kritizirali – a, saj veste, slaba reklama ne obstaja!

Clawfinger pred izidom novega albuma
Množico bodo za Slayerje ogrevali nizozemski gotski metalci Within Temptation, pred njimi pa finski powermetalci Children Of Bodom in teksaški hardockerji Drowning Pool. V nedeljo bodo na Rdečem odru nastopili tudi (nekdaj) zelo proljubljeni švedski rapmetalci Clawfinger, ki se v svojih pesmih radi ukvarjajo s politično in protirasistično tematiko. Trenutno menda končujejo svoj sedmi album Life Will Kill You, ki naj bi izšel poleti. Čez dan bodo razgrajali še londonski powermetalci Dragonforce, ameriški numetalci Chimaira, ameriški »spookycorovci« Aiden in avstrijska rock'n'roll zasedba The Staggers.

Alenka Klun