Foto:
Foto:
Chester Bennington in Mike Shinoda, Linkin Park
Bennington se je skupini, ki je dobila ime po Lincolnovem parku v Santa Monici, pridružil nekaj let po oblikovanju prvotne zasedbe. Foto: EPA
Jared Leto, 30 Seconds to Mars
Marilyn Manson med koncertom
Slika pove več kot tisoč besed, mar ne? Foto: EPA

O legendah seattleske grunge scene in najbolj priljubljeni ameriški rockskupini 90. let Pearl Jam ne gre zgubljati (preveč) besed. Skupina, na čelu katere je že od leta 1990 karizmatični in (še vedno) dolgolasi surfer z izjemnim vokalom Eddie Vedder, je v skoraj dveh desetletjih delovanja nanizala toliko uspešnic, da je odličen odziv občinstva skoraj zagotovljen. Če jih niste ujeli lani v Zagrebu, je tu (in še na nekaj poletnih festivalih po zahodni Evropi) torej nova priložnost, da jih vidite v živo.

Zvok Seattla 90. let pripeljali na lestvice
Pearl Jam so ena redkih skupin, ki se jim je uspelo izogniti razpadu zaradi mamil ali drugih notranjih trenj, hkrati pa so poleg Nirvane zagotovo najopaznejši predstavniki Seattla 90. let. Čeprav so jih na začetku mnogi kritizirali ravno zaradi komercialnih uspehov, ki so jih začeli nizati od leta 1992 naprej z albumom Ten, so v preteklem desetletju pokazali ravno to, da jim ni toliko do zaslužka kot do ustvarjanja glasbe – borili so se za nižanje cen vstopnic za koncerte in že dolgo ne snemajo videospotov - če ni ravno nujno ...

Linkin Park z novim albumom
Na Modri oder s svežim albumom Minutes to Midnight v soboto prihajajo tudi kalifornijski numetalci Linkin Park, ki že od leta 2000, ko je izšel njihov prvenec Hybrid Theory, kraljujejo na glasbenih lestvicah in pobirajo glasbene nagrade. Skupina, v kateri sta osrednji imeni pevec Chester Bennington in pevec, kitarist ter klaviaturist Mike Shinoda, je med drugim odmevno sodelovala tudi z raperjem Jay-Z-jem, njihov skupni izdelek Collision Course je dosegel velik uspeh.

Nismo le "skupina Jareda Leta"!
Pred zvezdami večera bodo občinstvo ogrevali losangeleški rockerji 30 Seconds to Mars, ki jim je bila svetovna slava in priljubljenost (vsaj pri pripadnicah nežnejšega spola) zagotovljena že od začetka – frontman skupine je namreč 35-letni hollywoodski igralec Jared Leto, ki pa menda skupine noče promovirati na ta način in se vztrajno izogiba oznakam v smislu "skupina Jareda Leta". V alterrock zasedbi sta namreč še Jaredov brat Shannon in kitarist hrvaško-bošnjaških korenin Tomo Miličević.

Frank Black tokrat kar sam
Na Modrem odru bo sobotni večer zaznamoval tudi legendarni Frank Black, najbolj znan kot vodja alternativcev Pixies pod svojim drugim psevdonimom Black Francis, ki je po razpadu skupine 1993 nadaljeval samostojno glasbeno pot in nato ustanovil skupino Frank Black and the Catholics, od leta 2004 pa spet sodeluje s Pixiesi. Poznavanje Blackovih pesmi, kot je na primer klasika Where Is My Mind?, je vsekakor del osnovne glasbene izobrazbe.

Za ogrevanje bodo na Modrem odru čez dan skrbeli finski rockerji Sunrise Avenue, malce odcveteli severnoirski metalci Therapy?, ameriški "post-grungerji" (kot se označujejo sami) Hinder, parodični hardrockerji Hayseed Dixie (ime se namenoma bere podobno kot AC/DC, fantje pa v stilu bluegrassa preigravajo hardrock uspešnice) in Nemci Across the Delta.

Ogrevanje Marilyna Mansona za Ljubljano
Za soboto se tudi na Rdečem odru pripravlja nekaj spektakularnega – tamkajšnja zvezda večera bo namreč nihče drug kot razvpiti Marilyn Manson. S svojo istoimensko skupino bo zagotovo poskrbel za "nezaslišano" dogajanje na odru, če si boste na Nova Rocku raje ogledali Pearl Jam, pa Manson 20. junija prihaja v ljubljanske Križanke.

Če že morate – tudi Lordi
Dogajanje na Rdečem odru bo v soboto tudi sicer posvečeno ljubiteljem trših metalskih zvokov in nenavadnih kostumov. Nastopili bodo švedski melodični metalci In Flames, ameriški "melodični hardrockerji in postgrungerji" Stone Sour (njihov vokalist je Corey Taylor iz skupine Slipknot), finski hardrockerji in lanski zmagovalci Evrovizije Lordi – jih je sploh treba predstavljati (?), newjerseyjski latinonumetalci Ill Nino, ameriški eksperimentalni rockerji (nekateri jih označujejo za postmetalce in progresivne metalce) Isis, švicarski rockerji tba, finski glamrockerji Negative in losangeleški groovemetalci Devildriver.

Alenka Klun