V predelu Central Parka v New Yorku, imenovanem Strawberry Fields, so se v teh dneh pojavile stojnice z Lennonovimi spominki. Foto: Reuters
V predelu Central Parka v New Yorku, imenovanem Strawberry Fields, so se v teh dneh pojavile stojnice z Lennonovimi spominki. Foto: Reuters
John Lennon
Krog z napisom Imagine - morda najbolj znano posvetilo Lennonu in njegovemu delu. Foto: Reuters
The Beatles
V Hamburgu v Nemčiji so avgusta odprli ogled, posvečen Beatlom, imenovan Beatlemania Museum. Foto: EPA

Na vrhuncu kariere je bila skupina The Beatles, ki jo je zaznamovalo izredno plodno sodelovanje Paula McCartneyja in Johna Lennona, ena najbolj priljubljenih in najbolj posebnih zasedb. V samo desetletju delovanja so porušili mnoge rekorde in hkrati postavili standarde popkulture, ki so vidni še danes. In vse to jim je uspelo le s tem, da so ves čas prepevali o - ljubezni.

Lennon, simbol upora in neuklanjanja močnejšim in vplivnejšim, je trdno verjel, da se z besedami, glasbo in aktivizmom svet da spremeniti na bolje. Zato lahko le ugibamo, kaj vse bi mu uspelo doseči v življenju, če mu ne bi nadaljevanja poti nasilno preprečil oboževalec Mark David Chapman.


"Lennon in McCartney sta si izmislila rock'n'roll"
Le malokdo bi namreč oporekal trditvi, da se je John Lennon zapisal v zgodovino glasbe kot eden najvplivnejših piscev vseh časov. "Res je škoda, da Lennon ni dočakal časov digitalne revolucije in svetovnega spleta. Njegova glasba bi s tem namreč dobila še mnogo večji značaj," je v pogovoru za srbski Blic dejal glasbeni kritik Peca Popović, znani glasbenik Momčilo Bajagić Bajaga pa mu je pritrdil: "Lennon je vsekakor eden največjih avtorjev rockglasbe, z McCartneyjem pa sta si izmislila rock'n'roll', kot ga poznamo danes. Priznam, da so mi bili vedno bližje Rolling Stonesi kot Beatlesi, a do Lennona sem čutil veliko spoštovanje."

Kdo je bil John Winston Lennon?
- Rojen 9. oktobra leta 1940.
- Kmalu po rojstvu ga je zapustil oče, zato ga je večinoma vzgajala materina sestra.
- Pri sedmih letih je začel pisati pesmi in risati.
- Kitaro je prijel v roke pri 12 letih.
- Njegova prva skupina se je imenovala The Quarrymen.
- Paula McCartneyja je spoznal leta 1957 in ga povabil v skupino. Tri leta pozneje so nastali The Beatles.
- Leta 1962 se je poročil s Cynthio in naslednje leto dobil prvorojenca Juliana.
- Prvo knjigo In his own write je objavil leta 1964, dve leti pozneje pa je spoznal Joko Ono, s katero se je poročil še dve leti zatem. Leta 1975 se jima je rodil sin Sean.
- 8. decembra 1980 je bil ustreljen pred zgradbo Dakota v New Yorku.

Ves svet govori o Lennonu ...
Največ prireditev ob Lennonovem jubileju so seveda pripravili v njegovem rojstnem mestu, "mestu Beatlov" Liverpoolu, kjer se je v dveh mesecih odvilo več kot 20 prireditev. Vrhunec bo praznovanje doseglo danes, kot bo njegov najstarejši sin Julian z Lennonovo prvo ženo Cynthio odkril spomenik miru. Druga žena Yoko Ono pa bo s sinom Seanom v Reykjaviku na Islandiji osvetlila stolp z imenom "Predstavljajte si mir", ki ga je posvetila prav svojemu umrlemu možu. Zatem bo obiskovalce zabavala njena skupina Yoko Ono Plastic Band.

... in imel se bo o čem pogovarjati
V New Yorku, kjer je bil Lennon 8. decembra leta 1980 v starosti 40 let ubit pred znamenito stavbo Dakota, se bodo Lennona spomnili s predvajanjem njegove glasbe, ogledati pa si bo mogoče tudi film Nowhere Boy, ki govori o njegovem otroštvu in mladosti, preden ga je njegova nadarjenost ponesla k slavi, in dokumentarec Lennon NYC. V torek pa bodo v "velikem jabolku" priredili še dobrodelni koncert, na katerem bodo med drugim nastopili Jackson Brown, Cindi Lauper in Patti Smith, izkupiček pa bo namenjen skladu Playing for Change, ki si prizadeva za širjenje miru skozi glasbo.

V sklopu obujanja spomina na glasbeno legendo se bodo na trgu, z dovoljenjem Joko Ono, pojavile tri posebne akustične kitare, vsaka je vredna med 4.700 in 15.000 dolarjev, neko francosko podjetje pa je izdelalo tudi posebno pero s safirji in diamanti, ki se bo prodajalo za 27.000 dolarjev.

Prodali več kot milijardo plošč
Spomnimo, večino največjih uspešnic britanske skupine The Beatles je napisal prav dvojec Lennon - McCartney, ki sta se vedno podpisovala kot tandem, oba pa sodita med najbolj plodne besedilopisce 20. stoletja. Glasbena revija Q je leta 2004 Lennona razglasila tudi za največjo rock'n'roll ikono vseh časov.

Beatli so sicer po vsem svetu prodali več kot milijardo svojih plošč, pesma Imagine iz leta 1971 pa je postala neuradna himna vseh mirovnih aktivistov in tudi skladba organizacije za varstvo človekovih pravic Amnesty International.