Muse so dobili nagrado za najboljšo skupino. Foto: NME
Muse so dobili nagrado za najboljšo skupino. Foto: NME
Jarvis Cocker
Jarvis Cocker je podelitev nagrad odprl s predstavitvijo v PowerPointu. Foto: NME
Kasabian
Kasabian so posneli najboljši (in najlepše oblikovan) album leta West Ryder Lunatic Pauper Asylum. Foto: NME

Kasabian so nastopili tudi v živo, poleg njih pa so oder zavzeli še Marina And The Diamonds, Lily Allen, The Big Pink, Hole, The Macabees ... Na oder so stopili tudi legendarni The Specials, ki so dobili nagrado za izjemen prispevek h glasbi, nastopil pa je tudi Paul Weller, letošnji dobitnik priznanja za "božanskega genija". Prireditev v O2 Academy Brixton je povezoval Jarvis Cocker, nekdanji pevec skupine Pulp.

Zasedba Kasabian je dobila dve nagradi - za najboljši album West Ryder Lunatic Pauper Asylum in za najboljše umetniško oblikovanje albuma. V kategoriji najboljšega albuma leta so bili nominirani še Arctic Monkeys za izdelek Humbug, Muse za The Resistance, The Cribs za Ignore The Ignorant in The Horrors za Primary Colours. Najboljša pesem leta po izboru revije NME je Dominos zasedbe The Big Pink.

V živo najboljši "Arctici"
Arctic Monkeys
so dobili priznanje za najboljše nastope v živo, Muse pa so postali najboljša britanska zasedba - premagali so hudo konkurenco, saj so bili v tej kategoriji nominirani še Arctic Monkeys, Biffy Clyro, Kasabian in Oasis - in dobili nagrado za najboljšo spletno stran (muse.mu).

Za najboljšo mendarodno skupino so pri NME-ju izbrali ameriško zasedbo Paramore (hkrati so bili nominirani tudi za najslabšo skupino), najboljši soloizvajalec je postal Jamie T, najboljši novinci na glasbenem prizorišču pa Bombay Bicycle Club, ki so premagali zasedbe The Big Pink, Mumford & Sons, The xx in La Roux.

Najboljši videospot so za pesem The Captain posneli Biffy Clyro. Najboljši koncert leta je bil nastop povratnikov Blur v Hyde Parku, najboljši festival leta pa Glastonbury. Najboljša plesna pesem je In For The Kill zasedbe La Roux.

Najslabši The Jonas Brothers
Junaki leta so postali Rage Against The Machine, zlobnež leta pa Kanye West. Lady Gaga je dobila dve nagradi: tako za najbolje kot za najslabše oblečeno zvezdnico.

Najslabši album leta je izdelek zasedbe The Jonas Brothers Lines Vines Trying Times, The Jonas Brothers pa so tudi najslabša skupina po izboru NME-ja. Ne ravno zavidanja vredne nominacije v kategoriji najslabšega albuma so dobili še Green Day za 21st Century Breakdown, Lady Gaga za The Fame, U2 za No Line On The Horizon in Arctic Monkeys za Humbug (ki je bil hkrati nominiran za najboljši album leta).

Najbolj vroča glasbenika ta hip sta Matt Bellamy, pevec skupine Muse, in Karen O, pevka skupine Yeah Yeah Yeahs.