Na velikem odru Soča Riversplasha bomo glasbenika lahko slišali 6. julija. Foto:
Na velikem odru Soča Riversplasha bomo glasbenika lahko slišali 6. julija. Foto:
Gentleman je lani s svojo skupino The Far East Band obiskal tudi Ljubljano.

Ta bo na veliko srečo slovenskih ljubiteljev reggae glasbe nastopil na letošnjem Soča Reggae Riversplashu, ki bo od 4. do 8. julija že sedmič potekal na Sotočju pri Tolminu. Otto Tillman, bolj znan kot Gentleman, se je rodil leta 1975 v Osnabrücku.

Ko je imel 17 let, je prvič odpotoval na Jamajko in od takrat je neprestano na poti med Kingstonom in rodno Nemčijo. Svojo kariero je začel leta 1998 v skupini Freundeskreis. Pozneje je nadaljeval kariero kot DJ, njegova glasba pa se je usmerila na klasično zvrst raggaeja, v stilu Boba Marleyja. Njegova glasba, ki jo sam imenuje moderni roots, je mešanica energičnih dancehall in roots ritmov s pridihom popa.

Vrhunska vrnitev z drugim albumom
Gentlemanov soloprvenec Trodin' On je leta 1999 izdala založba Four Music. V tem letu sta izšla tudi singla In The Heat Of The Night in Jah Jah Never Fail. Drugi album Journey To Jah je izšel leta 2002. Večina pesmi je nastala na Jamajki ob pomoči mnogih izjemnih glasbenikov, kot so Luciano, Bounty Killer, Capleton, Mikey General, Junior Kelly in Morgan Heritage. Album je vrhunski izdelek v vseh pogledih in brez dvoma spada med antologijske stvaritve. Z njim si je v zadnjih nekaj letih močno dvignil priljubljenost, kar se je kazalo v številu njegovih koncertov. Izdal je tudi singel Dem Gone in istega leta osvojil nagrado Deutscher musikpreis.

Svoj dvojni koncertni album Live je izdal leta 2003, slovenski publiki pa se je uspešno predstavil istega leta na festivalu Soča Reggae Riversplash. Lani je s svojo spremljevalno skupino The Far East Band navdušil tudi na nastopu v ljubljanskih Križankah.

Comet in echo za najboljšega izvajalca
Tretji studijski album Confidence z letnico 2004 je nekoliko bolj umirjen. Z njim se je zavihtel na sam vrh nemške lestvice najbolje prodajanih albumov. Pri snemanju tega albuma so mu pomagali tudi Anthony B., Barrington Levy, Daddy Rings, Ras Shiloh in drugi. Poleg albuma je izdal tudi dva singla, Superior in Isyankar. V letu 2005 je izdal singla Intoxication in Send A Prayer ter v kategorijah za najboljšega moškega izvajalca osvojil nagradi Comet in Echo. Sledil je singel On We Go z letnico 2006, letos pa je predstavil še skladbo Daddy Chulo Raggaeton Remix (Tengo Un Rabo Como Mi Zapato).