Šopek maka in Anžej Dežan sta očarala žirijo. Foto: MMC RTV SLO
Šopek maka in Anžej Dežan sta očarala žirijo. Foto: MMC RTV SLO
Anžej Dežan - Šopek Maka
Izbor za Slovensko popevko
ABC Slovenske popevke
Marko Vozelj - Te ni

Marku Vozlju in pesmi Te ni.

Strokovna komisija je podelila tudi nagrado za najboljšo besedilo v višini 800 evrov, ki jo je dobil Milan Dekleva za besedilo tudi sicer zmagovalne pesmi Šopek maka

Anžej je za pesem Šopek maka dobil tudi nagrado za najboljšo interpretacijo, snemanje tv-spota. Za najboljšo debitantko je žirija razglasila Tino Gačnik - Tiano, ki se je na Popevki predstavila s skladbo Morje in nebo.

Kot prvi je na Popevki nastopil Frenk Nova, ki ga je voditeljica Tajda Lekše opisala kot starega znanca Slovenske popevke, in zapel pesem Razlog. Za njim so na oder stopili Sons z Alenko Gotar, ki so prepevali pesem Mostovi. Sons so sicer, kot smo izvedeli v predstavitvi, študentska glasbena skupina iz Portoroža, ki so se na Slovenski popevki odločili nastopiti skupaj z operno pevko in nekdanjo zmagovalko Eme, Alenko Gotar.

Za njimi je mikrofon v roke vzela študentka ekonomije Aleksanda Cavnik, ki se je spraševala Se tudi tebi to dogaja? Drugo leto zapored se na Slovenski popevki predstavljajo Rdeči dečki z Edvinom Fliserjem, letos pa se jim je pridružila tudi Dada. Skupaj so zapeli igrivo Midva se igrava. Letošnja debitantka Tina Gačnik - Tiana je zapela Morje in nebo. Čeprav je Tiana že doživela uspehe na nekaterih drugih festivalih, si je najbolj želela nastopiti na Slovenski popevki, ker je to njen najljubši festival.

Maja Slatinšek, ki je kljub svojim letom že stara znanka skoraj vseh glasbenih festivalov v Sloveniji, se je tokrat predstavila s skladbo Ob svitu. Za njo pa je prišla na oder slovenska glasbena legenda, Lidija Kodrič, ki je nastopila tudi na prvi slovenski popevki leta 1962. Letos se je predstavila s pesmijo Ljubljana moja, moja mladost. Za njo je z glasom očaral še en zimzeleni pevec - Lado Leskovar, in sicer z balado Umetnica ljubezni.

Pevec, ki je šele letos začel s samostojno glasbeno kariero, na slovenski glasbeni sceni pa je kljub temu dobro znan, Marko Vozelj, se je Slovenski popevki predstavil z romantično Te ni. Premierno se na Slovenski popevki predstavlja tudi Simona Černetič – Aynee, in sicer s skladbo Sivo mesto. Večni romantik, Gianni Rijavec, je tokrat pel Tam, nad vrhovi sanj, zadnji v tekmovalnem delu pa je na oder stopil Anžej Dežan in zapel pesem Šopek maka.

Glasovali ste lahko tudi vi!
Nato ste na vrsto prišli gledalke in gledalci, ki ste lahko za svojega favorita oz. favoritinjo, glasovali prek mobilnih in stacionarnih telefonov. Izbirala je tudi strokovna žirija, ki je podelila nagrado za najboljšo skladbo Slovenske popevke 2008 v celoti, nagrado za najboljšo interpretacijo in nagrado za mladega perspektivnega avtorja ali izvajalca.

Na prireditvi, ki sta jo povezovala Tajda Lekše in Jure Ivanušič (v vlogi Deana Martina oz. Dejana Martinčiča, njegovega imitatorja, je poskrbel za humoristične vložke in glasbeno popestritev med posameznimi skladbami), sta nastopili tudi lanski zmagovalki Damjana Golavšek in Eva Černe.

Na Popevki smo lahko poleg pesmi, ki so se potegovale za nagrade, poslušali še druge ustvarjalce, katerih glasbena pot je tako ali drugače povezana s festivalom: New Swing Quartet, Aleksandra Mežka, Tinkaro Kovač, Alenko Pinterič, Ireno Vrčkovnik, Tomaža Domicelja.

Nekateri izmed njih, prav tako kot Radio in Televizija Slovenija, praznujejo okroglo obletnico - Tinkara Kovač je dopolnila 30 let, Tomaž Domicelj pa 60.

Pred popevko še ABC popevka

Pred finalom Slovenske popevek, pa ste si lahko ogledali tudi ABC popevke, dokumentarni film, v katerem je avtorica Mojca Mavec strnila bistvene pojme, fenomene, osebnosti, ki so zaznamovali predvsem zlata leta slovenske popevke.

D. S./T. K./T. P.

Anžej Dežan - Šopek Maka
Izbor za Slovensko popevko
ABC Slovenske popevke
Marko Vozelj - Te ni