Mojca Mavec je za sobotno Slovensko popevko, ki bo v znamenju okroglih obletnic Radia in Televizije Slovenija, pripravila zanimiv dokumentarni film. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Mavec je za sobotno Slovensko popevko, ki bo v znamenju okroglih obletnic Radia in Televizije Slovenija, pripravila zanimiv dokumentarni film. Foto: MMC RTV SLO
Marjana Deržaj
Marjana Deržaj - legendarno ime Slovenske popevke. Foto: MMC RTV SLO

"Gre za zanimive insajderske informacije. Film pa smo pripravili kot neki uvod v prireditev," je za MMC povedala Mojca, ki je v dokumentarcu strnila bistvene pojme, fenomene, osebnosti, ki so zaznamovali predvsem zlata leta te prireditve. "Zbrala sem podatke o tem, kakšne poklice so imeli v zasebnem življenju avtorji in izvajalci, kako so se skladbe dodeljevale, za koga so v večini pisali posamezni avtorji, kakšen status ima na primer instrument, kot je čelo, v Slovenski popevki ..."

Mojco smo še povprašali, kako ona gleda na Slovensko popevko. Povedala je, da je glede tega precej nostalgična. "Rada imam skladbe iz 60., 70. in malce 80. let. Zdaj pa ni več tako, kot je bilo, kar je škoda, da se skladb ne da več primerjati," je dejala.

Njene najljubše skladbe
Pa ima svojo najljubšo skladbo? "Težko bi se odločila, vendar pa mi je posebej všeč skladba Zvezde padajo v noč, katere besedilo je napisal Ciril Zlobec. To je bilo tudi edino besedilo, ki ga je napisal za popevko, pela pa jo je Marjana Deržaj. Všeč pa so mi tudi skladbe, za katere je besedila napisal Smiljan Rozman, v večini pa jih je izvajal Lado Leskovar. Te so malce izstopale od preostalih, besedila so bila tudi politično angažirana."

Po njenih besedah se je zaton Slovenske popevke začel že v 80. letih, kar je predvsem posledica manj kakovostnih piscev besedil in melodij, pa tudi izbora pevcev. "Seveda pa to ni le slovenski fenomen. Vse preveč je festivalov in različnih glasbenih izborov. Seveda dobimo nekaj dobrih pesmi na leto, vendar premalo."

Zato pa Mojca zadnja leta ne spremlja več toliko Slovenske popevke: "Ne štejem si v čast, vendar za zadnja leta sploh ne vem, kdo so bili zmagovalci ali nastopajoči."

A. M.