Dežan je svoje najbolj zvezdniške trenutke doživel ob nastopu na Evroviziji leta 2006 v Atenah. Foto: EPA
Dežan je svoje najbolj zvezdniške trenutke doživel ob nastopu na Evroviziji leta 2006 v Atenah. Foto: EPA
Anžej Dežan
Njegove najljubše popevke so Stolpne ure, Mlade oči in Valeta. Foto: Peter Koštrun

Dežan se bo v soboto, 13. septembra, predstavil s pesmijo Šopek maka, ki sta jo napisala Milan Dekleva in Patrik Greblo.

Dolgo sem si želel sodelovati na prireditvi, ki v sebi nosi toliko tradicije in zgodovine. Ko so me zavrnili prvič, potem pa še drugič, se mi je zazdelo, da se očitno Marjana Deržaj od nekje hoduje name (smeh). V tretje je šlo, očitno sem bogovom slovenske popevke v nečem ustregel," pravi ob svojem letošnjem nastopu Anžej Dežan.

Kaj meni Anžej o slovenskih popevkah?
"Šopek maka mi v času, v katerem vsi načrtno bežijo naprej, v prihodnost, pomeni ravno nasprotno - vrnitev k pravi slovenski popevki, globoki pesniški izpovedi in lepi melodiji. Ni nas sram priznati, da smo tokrat ostali zvesti tradiciji, moramo jo spoštovati. Kje so časi besedil Gregorja Strniše, Dušana Velkavrha, izjemne Svetlane Makarovič? Slovenska popevka je edina, ki temu še posveča nekaj pozornosti, zato s ponosom pojem skladbo Milana Dekleve. Ko smo se prijavljali, nismo pošiljali nobenih umetelnih demoposnetkov, zgolj lepo, čisto melodijo klavirja, glas in globoko besedilo. Naj se vidi, da to še šteje."

Katere so Anžejeve najljubše melodije Slovenske popevke?
"Moje najljubše popevke so Stolpne ure Beti Jurkovič, ki sem jih na koncertu v poklon mojstra Sepeta in Robežnika zapel v Križankah, Mlade oči Ditke Haberl, ki po moje izražajo vsa čustva novih zaljubljencev, in melodramatična Valeta Marjane Deržaj. Ta je že malce šansonjerska, očitno je 'cross-over' popularen že kar nekaj časa (smeh)."

Yuhubandi uspelo z isto pesmijo
Leta 2005 se je Anžej Dežan na Slovensko popevko prijavil s pesmijo Porcelan Urše in Matjaža Vlašiča, lani s Šopkom maka Patrika Grebla in Milana Dekleve, šele letos pa bil s slednjo tudi sprejet. Lani se je s pesmijo Porcelan, s katero se Anžeju Dežanu ni uspelo uvrstiti na festival, na Slovensko popevko prijavila zasedba Yuhubanda. Na festival se je uvrstila kot prva rezerva.

Kot zanimivost še povejmo, da je Dežanova velika želja na Slovenski popevki nastopiti v duetu z Alenko Godec, ki jo, kot pravi, neizmerno spoštuje.