Marija Šerifović bo z Molitvijo skušala prepričati tudi Evropo. Foto:
Marija Šerifović bo z Molitvijo skušala prepričati tudi Evropo. Foto:
Češki rockerji na Finsko pošiljajo Malo gospo. Foto: Uradna stran skupine
The Ark
The Ark pravijo, da imajo Švedi dober okus, da so jih izbrali. Foto: EPA

Šerifovićevo in njeno pesem Molitva so Srbi izbrali na glasbenem festivalu Beovizija 2007, na katerem je med drugim nastopilo tudi več drugih letošnjih sodelujočih na Evrosongu, tudi Alenka Gotar iz Slovenije, ki je reklamirala pesem Cvet z juga, in prvi predstavnik Črne gore Stevan Faddy, ki se bo v finale skušal uvrstiti s pesmijo Ajde kroči.

Srbijo so skušali nadvušiti tudi gostje
V Beogradu so se predstavili tudi drugi glasbeniki iz nekdanje Jugoslavije, ki si želijo z gostovanji v tujini zagotoviti čim boljšo uvrstitev. Gledalci so tako lahko slišali tudi makedonsko predstavnico Karolino Gočevo, Marijo Šestić iz Bosne in Hercegovine, ki je svojo domovino na Evrosongu že zastopala in se leta 2005 uvrstila na 4. mesto, ter Dada Topića in Dragonfly iz Hrvaške, ki upajo na zmagoslavje s pesmijo Vjerujem u ljubav.

Čehi stavijo na prave rockerje
Svojega prvega zastopnika na Evrosongu pa so izbrali tudi Čehi. Na Finsko bodo poslali prave rockerje, ki stavijo na pesem Mala dama (Mala gospa). Skupina Kabat deluje že od leta 1983, pravi prodor pa je dosegla s prvim albumom Má ji motorovou, izdanim leta 1991. Odtlej je nizala uspeh za uspehom, na Češkem pa skoraj ni človeka, ki zasedbe, ki jo pošiljajo v boj na Finsko, ne bi poznal.

Švedi na Finsko s skupino Ark, Portugalci s Sabrino

Prisluhnite predstavnikom Srbije, Švedske in Češke.
V soboto zvečer so svojega zastopnika izbrali tudi Švedi. V sosednjo državo ne bodo poslali uveljavljene pevke, kot je bila lani Carola, ampak skupino The Ark, ki jo vodi pevec Ola Salo. Ta se je ob zmagi, o kateri so s telefonskim glasovanjem odločili Švedi, dejal, da imajo njegovi rojaki dober okus, zdaj pa je od njih odvisno, da dokažejo, da je njihova pesem The worrying kind pesem, ki je všeč vsem Evropejcem. Telefonsko glasovanje so pri izbiranju svojega kandidata uporabili tudi Portugalci. Med desetimi finalisti jim je bila najbolj všeč Sabrina, ki je občinstvo prepričala s pesmijo Danca Comigo.

M. T.