Slovenskemu občinstvu bo glasbenica predstavila predvsem gradivo z zadnjega albuma American Doll Posse. Foto: EPA
Slovenskemu občinstvu bo glasbenica predstavila predvsem gradivo z zadnjega albuma American Doll Posse. Foto: EPA
Tori Amos
Prvi album je Tori Amos naslovila Little Earthquakes.

Svoj zadnji album American Doll Posse bo 26. junija predstavila v Hali Tivoli. Myra Ellen Amos se je kot tretji otrok rodila Dr. Edisonu in Mary Ellen Amos v Newtonu. Pri dveh letih so se preselili v Baltimore, kjer je začela obiskovati prve ure klavirja. Do petega leta je že ustvarjala svoje skladbe na klavirju, pri devetih letih pa je skladbam že začela dodajati
besedila.

Leta 1968 je dobila polno štipendijo za konservatorij glasbe Peabody. Pri petih letih je bila najmlajša učenka šole. Pri enajstih letih so ji štipendijo ukinili in jo prosili, naj zapusti konservatorij. Tori je predvidevala, da ji je bila štipendija odvzeta tako zaradi njenega zanimanja za rockovsko in popularno glasbo kot tudi zaradi njenega nezanimanja za branje notnih listov. Dve leti pozneje je pričela s študijem na Montgomery College ter z igranjem klavirja.

Prvi uspeh s skladbo Baltimore
Sodelovala je s svojim očetom, ki je njena besedila pošiljal založbam. Prvič je pritegnila zanimanje javnosti na Teen Talent tekmovanju leta 1977 s skladbo More Than Just a Friend. Do srednje šole je bila že dobro znana v Washingtonu. Proti koncu srednje šole sta skupaj z bratom Mikeom Amosom napisala skladbo z naslovom Baltimore za tekmovanje Baltimore Orioles. Pesem je na tekmovanju zmagala in postala njen prvi singel, ki je s skladbo skupaj s Walking With You izšel za družino in prijatelje.

S prvencem Little Earthquakes
Po nastopanjih v manjših angleških barih je objavila svoj prvenec Little Earthquakes. Za tem so sledili drugi albumi, za katere je predvsem značilno izpovedovanje ljubezni, opisovanje osebnih težav in poseganje na versko tematiko. Med njene najboljše pesmi spadajo singli Crucify, Silent All These Years, Cornflake Girl, Caught A Lite Sneeze, Professional Widow, Spark in Me And A Gun in še nekateri drugi.