Orleki opisujejo sebe kot koktajl
Orleki opisujejo sebe kot koktajl "folk-pank-polka-rockglasbe", "etnofolk" združbe samosvojega zvoka s socialno-humornim prizvokom besedil, eksplozivnimi žurerskimi in 'glumaškimi' koncerti. Foto: Orlek
Orlek
Člani skupine se poleg glasbe ukvarjajo z drugimi rečmi - med njimi so npr. tudi ekonomist, strojnik in fizik. Foto: Orlek
Orlek
Takole so bili videti Orleki na samem začetku svojega ustvarjanja. Foto: Orlek

Skupina ob okrogli obletnici za vse svoje oboževalce v Cankarjevemu domu 21. 11. pripravlja veliki koncert z gosti, kjer bodo predstavili skladbe z zadnjega albuma Anduht in seveda svoje največje uspešnice.


Vaš "knap'n'roll" praznuje 20 let. Tudi naslov vašega zadnjega albuma Anduht pomeni jubilej, slavnost. Bo torej koncert v Cankarjevem domu presek zadnjih 20 let vašega ustvarjanja, hkrati pa praznovanje?

Natanko tako. 21. 11. 2009 bomo v Cankarjevem domu prikazali presek 20-letnega dela v najbogatejši obliki doslej, saj bodo z nami igrali naše skladbe Pihalni orkester Svea iz Zagorja, moški pevski zbor Zarja iz Trbovelj, na glasbo Perkmandeljca bo svojo koreografijo odplesal priznani umetnik iz Hrastnika Branko Potočan, v goste pa smo še povabili Celjski godalni orkester pod vodstvom Nenada Firšta, letošnjega dobitnika Prešernovega sklada za glasbo. Torej, družba, vredna vsega spoštovanja. Zagotavljamo, da bo koncert vrhunski.

Prihajate iz "knapovskega" Zagorja, tudi vaša družbenokritična besedila so obarvana s knapovskimi prigodami. Ste tudi sami kdaj delali v rudniku kot knapi?
Prihajamo iz regije, ki je zaznamovana z rudarstvom in prežeta s tistim pravim žlahtnim proletarstvom, in temu primerno so tudi prirejena besedila. Sam nisem delal v rudniku, je pa pravi knap bil nekaj časa kitarist Bojan in bivši saksofonist Miran, sicer pa so naši predniki bili skoraj vsi rudarji.

S čim se, kadar niste v "glasbeni" službi, ukvarjate člani zasedbe? Kakšne poklice opravljate?
Torej, večina članov je redno zaposlena, večina jih je univerzitetno izobraženih in dela na precej izpostavljenih položajih. Nekaj je še študentov, sicer pa sem jaz, Vlado, samozaposlen v kulturi, Mitja je diplomirani ekonomist, Jure je absolvent grafike, Ečo je dipl. inženir strojništva, bobnar Sašo dela magisterij iz fizike, sicer pa je vodja proizvodnje v podjetju, Bojan dela v marketniško-propagandni službi, drugi so študenti na koncu študija.

Kako nastajajo vaše skladbe, kakšen je vaš ustvarjalni proces?
Vse je stvar navdiha in ta pride v trenutku in takrat ga je treba zapisati, drugače izgine za vedno.

Nastopali ste po vsem svetu, od Balkana prek New Yorka do Kitajske. Kateri nastop v tujini oz. katero prizorišče pa vam je ostal(o) najbolj v spominu?
Nastopali smo po vsem svetu razen v Južni Ameriki in Afriki, to se že dogovarjamo, drugače pa so nam vsa prizorišča ljuba in zanimiva. Mogoče bi izpostavil le legendarni klub CBGB v New Yorku, kjer smo nastopili dvakrat, v letih 2002 in 2006.

Kaj sledi velikemu koncertu v Cankarjevem domu? Že pripravljate kakšen nov album, boste koncertirali?
Cankarjevemu domu sledijo koncerti, saj veste, da prihaja veseli december in to je naš najnapornejši mesec. Drugo leto nas čaka precej gostovanj po tujini, vendar o tem kdaj drugič. Zdaj pa vas vse skupaj lepo znova vabimo v CD 21. novembra na naš veliki koncert ob 20-letnici delovanja.