Album Doolittle, ki je izšel aprila 1989, velja za agresiven, nadrealističen izdelek, za katerega mnogi menijo, da je tlakoval pot alternativnemu rocku. Foto: Reuters
Album Doolittle, ki je izšel aprila 1989, velja za agresiven, nadrealističen izdelek, za katerega mnogi menijo, da je tlakoval pot alternativnemu rocku. Foto: Reuters

Izdaja prinaša celoten album Doolittle, doslej neobjavljene posnetke, skladbe, ki doslej niso bile uvrščene na uradne albume zasedbe, ter dva glasbena izbora iz oddaje Johna Peela The Peel Sessions.

Album Doolittle, ki je izšel aprila 1989, velja za agresiven, nadrealističen izdelek, za katerega mnogi menijo, da je tlakoval pot alternativnemu rocku, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Legendarni album vključuje skladbe, kot so Debaser, Here Comes Your Man in Monkey Gone to Heaven.

Na jubilejnem albumu Doolittle-25 bo skupno 50 skladb, od tega jih približno polovica še ni bila objavljena v komercialne namene. V Evropi bo izšel 1. decembra, v ZDA pa dan pozneje.

Kultni album uvaja skladba Debaser, močna, absurdna skladba, ki govori o rezanju zrkla, kar se nanaša na kratki film Luisa Bunuela in Salvadorja Dalija Andaluzijski pes. Ironični noir ton se nadaljuje skozi ves album. Med drugim Pixies v skladbi Wave of Mutilation pojejo o japonskem poslovnežu, ki zaradi neuspeha v službi naredi samomor tako, da se zapelje v ocean skupaj s svojo družino.

Doolittle je navdahnil skupine, kot je bila Nirvana, ki so na začetku 90. let rock ponesle v bolj alternativne vode. Hkrati je album presenetil s tem, da je doživel izjemen komercialni uspeh in bil ob izidu uvrščen med deset najboljših v Veliki Britaniji.

Nekateri zvesti oboževalci Pixies so večkrat kritizirali producenta Gila Nortona, ker naj bi iz albuma Doolittle vel nekoliko bolj rafiniran zvok, kot so ga bili vajeni z njihovega prvenca Surfer Rosa. Jubilejna izdaja bo tako zadovoljila tudi njih, saj bo vključevala posnetke, ki so nastali, preden so šli skozi Nortonovo obdelavo, še poroča AFP.