Placebo so se vrnili na glasbeni zemljevid z novim albumom, ki so ga izdali septembra. Foto: EPA
Placebo so se vrnili na glasbeni zemljevid z novim albumom, ki so ga izdali septembra. Foto: EPA
Placebo
Molko se v skladbi Too Many Friends dotakne posledic družbenih omrežij, v katerih pojasni svoje mešane občutke glede tehnologije in družbenih medijev. "Sem precej fasciniran nad tehnologijo," je priznal v pogovoru in dodal: "Nisem na socialnih omrežjih - precej časa mi že vzame, da sem v stiku s prijatelji v fizičnem svetu. Prav tako se zavedam njihove vabljivosti, in zato se v pesmi sprašujem, ali gre za resničnost ali za iluzijo." Foto: EPA
Placebo
Prvi jih je opazil David Bowie in jih, še preden so izdali prvi album, povabil kot spremljevalno skupino na svojo turnejo. Foto: EPA
Placebo
Najprej je za bobni skupine sedel Anglež Steve Hewitt, nato ga je nadomestil Robert Schultzberg. Nazadnje pa se je za njih usedel in ostal za njimi Steve Forrest. Foto: EPA
Placebo
Placebo leta 1999. Foto: EPA

pravijo: "Nikoli ne bomo naredili albuma z desetimi ljubezenskimi skladbami."

Placebo se je skozi leta razvijal iz strogih glamrockovskih korenin in si prisvojil različne elemente iz drugih žanrov, skupaj z alternativnim rockom (njihovo glasbo so označili tudi za gotski rock, industrijski rock, progresivni rock in eksperimentalni rock) - vse skupaj začinjeno s teatralnimi vložki pevca Briana Molka.

Danes gradi pevec in kitarist škotsko-ameriških korenin, ki je odraščal v Britaniji, jedro Placeba s švedskim basistom Stefanom Olsdalom in ameriškim bobnarjem Stevom Forrestom, ki se jima je pridružil leta 2008. Skupaj so sinonim za alternativni rock, ki ga elektrificirajo z glamvložki, s katerimi so do zdaj obogatili svojih sedem studijskih albumov in prodali okoli 11 milijonov plošč.

Septembra so se vrnili z novim albumom Loud Like Love, katerega nastanek je spodbudila presenetljiva vrnitev Davida Bowieja na glasbeno prizorišče. "Je super plošča in mi daje veliko upanja," je pred časom za Digital Spy dejal Molko o vrnitvi Bowieja z albumom The Next Day.

Skupina se je z novim albumom tudi vrnila nazaj na koncertne odre. Najbližje Sloveniji bo 21. novembra, ko se bo ustavila na Dunaju.

V letih delovanja so pridobili kopico zvestih oboževalcev, ki so ostali z njimi tudi, ko so se člani skupine spopadali s številnimi osebnimi in profesionalnimi izzivi. In so jih čakali. Vse do zdaj. "Mnogo let je bilo zelo težko pri pridobivanju podpore naših prejšnjih velikih založb (Virgin//EMI), kar se tiče promocije in zavezanosti z njimi," je pojasnil Molko. "Precej časa niso vedeli, kaj bi z nami. Zato smo si sami morali organizirati turneje, s čimer smo izgubili na tisoče dolarjev, ker nismo dobili veliko podpore. Pogosto ti nastopi niso bili dobro spromovirani, toda res smo se močno trudili," je o nekajletnem tišjem delovanju spregovoril Molko.

S podpisom pogodbe z založbo Universal so se stvari zanje obrnile na bolje. "Vemo, da naši oboževalci niso šli nikamor. Zelo smo zagreti in radi bi nadoknadili izgubljeni čas," je še dejal pevec skupine. Izdaja novega albuma je tako odskočna deska za nadaljnje delovanje. "Mislim, da smo naredili našo najiskrenejšo, najneposrednejšo in najranljivejšo ploščo do zdaj. Je stranski proizvod dejstva, da smo postali zelo zadovoljni s tem, kar smo," je še dodal pevec.

Ko se združijo izkušnje ...
Ob tem je poudaril, da so zadnjih dvajset let člani skupine precej eksperimentirali in se trudili raztegniti svoj zvok v veliko različnih smeri. Zato ima vsak album drugačen prizvok. "Ta album pa združuje vse skupaj. Prikazuje, kar znamo najbolje: čustveno glasbo, ki je zelo človeška in nežna. Ni vse v bombastičnosti, čeprav so prisotni nekateri močni momenti. Zdaj je veliko več poudarka na čutnosti," je še pojasnil Molko.

Na albumu Loud Like Love se skupina dotika različnih tem. V nasprotju z drugimi skupinami so v preteklosti precej odprto govorili o svojih zasvojenostih. Molko je bil znan po svoji zasvojenosti z mamili in alkoholom, toda v zadnjih letih se je znebil večine svojih odvisnosti, da bi vnesel več reda v svoje življenje in v življenje svojega osemletnega sina.

"Če ste nagnjeni k zasvojenosti, kot sem jaz, stvari hitro uidejo iz rok. Ni čudežne tablete ali zdravila. Je nekaj, na čemer morate delati vsak dan. Lahko te oropa tudi tvoje ustvarjalnosti. Moje obdobje je trajalo deset let in pravzaprav se ne spomnim veliko 90. let prejšnjega stoletja. Toda zdaj sem oče, zato so se moje prioritete spremenile in sem se v zadnjih letih precej spremenil. Sem bolj osredotočen in moje življenje je manj kaotično, kot je bilo včasih," je priznal Molko.

Večni borci proti tabujem
Placebo kljub vsem preprekam, ki so jih preskočili, še vedno ostajajo zatočišče vseh tistih, ki jih ni posrkal stroj popularne kulture. "Naše izzivanje je bilo privlačno za 'mainstream' do te mere, da so nas videli kot zanimiv proizvod za trženje. Toda kar smo počeli v našem zgodnjem obdobju - ko smo izzivali stereotipe znotraj spolov in homofobijo ter ko sem se trudil, da bi me vsak homofob v občinstvu pof****, ker bi mislil, da sem dekle -, je močno zaznamovalo našo identiteto. In če smo prispevali k večji strpnosti v družbi ali pa dali občutek ljudem, da niso sami, potem je to nekaj, na kar smo lahko ponosni," je sklenil Molko.

Bistvo Placeba pa tudi z novim materialom še vedno ostaja raziskovanje čustev: od obsedenosti, ljubosumja do pomanjkanja ljubezni.