Plavi orkestar se vrača v polnem zagonu. Foto: MMC RTV SLO
Plavi orkestar se vrača v polnem zagonu. Foto: MMC RTV SLO

Prve plošče smo izdali pred vojno v enem sistemu in se zbudili s ploščo Long play v drugem. Čeprav se družbeni sistemi vzepnjajo in padaja, Plavi orkestar ostaja.

Saša Lošić - Loša za MMC
Plavi orkestar o vrnitvi na sceno in novi plošči
MMC-jev pogovor s Plavim orkestrom

vračajo z albumom in koncertno turnejo.

Saša Lošić - Loša, Saša Zalepugin, Admir Ćeremida - Ćera in Samir Ćeremida se po več kot desetletju vračajo na odre. Plavi orkestar je postregel že z osmimi uspešnimi albumi in številnimi koncerti, zanimivo pa je, da njihove hite Bolje biti pijan nego star, Goodbye Teens, Suada ... prepevajo tudi mlade generacije.

Fantje so se pred velikima dogodkoma (izidom plošče, ki še nima naslova, izšla pa naj bi konec februarja in koncertno turnejo) oglasili v Ljubljani, kjer smo jih ujeli tudi mi. Kot so povedali za MMC, so se v preteklih letih ukvarjali z različnimi stvarmi. Brata Ćeremida imata v središču Sarajeva svoj klub Havana, Saša Lošić je pisal glasbo za filme (med njimi tudi Petelinji zajtrk), Saša Zalepugin pa se je ukvarjal z borzo. "Umaknil sem se iz glasbe in zato sem zdaj še bolj vesel, ker se vračamo," je dejal za MMC.

Videa na desni:
- MMC-jev videointervju s člani Plavega orkestra
- Pogovor Jureta Longyke s člani skupine in prvim možem založbe Dallas Goranom Lisico - Foxom

Vrnitev na sceno prežeta z optimizmom
In zakaj je zdaj pravi trenutek za vrnitev Plavega orketstra? "Imeli smo občutek, da krog ni sklenjen. Plavi orkestar je bil neki nedosanjan sen in vsi člani skupine čutimo, da je to neka sklenitev kroga, pri čemer ne želim namigovati na to, da bomo zdaj imeli zadnje koncerte, turnejo," pravi Loša in dodaja, da se Plavci vrnejo takrat, ko imajo kaj povedati.

Šlo je za stvar trenutka, pravijo, in vse se je zgodilo zelo hitro. "Slišali smo se po telefonu, se malce družili. Loki (Saša Lošić, op. a.) je prinesel 25 skladb, ki smo jih malce preigravali in jih izbrali 11," pravi Admir, Loša pa dodaja, da so takrat začutili nekakšen optimizem.

Družbeni sistemi pridejo in grejo, Plavci ostajajo
"Vedno se pojavimo v dobi krize, smo neke vrste glasniki optimizma," je dejal Loša in se spomnil na izd prve plošče v času devalvacije, "razpada nekega sistema". "Prve plošče smo izdali pred vojno v enem sistemu in se zbudili s ploščo Long play v drugem. Čeprav se družbeni sistemi vzepnjajo in padajo, Plavi orkestar ostaja," pravi.

Člani zasedbe ne vedo, koliko hitov bo prinesel novi album. "Vse je odvisno od občinstva. Mene osebno ta plošča spominja na Soldatski bal (prvi album iz leta 1985, op. a.)," je dejal Admir. Kmalu pa bodo lahko Plavci odziv občinstva na novo ploščo dobili tudi "v živo". Začenjajo namreč turnejo, v okviru katere bodo obiskali Ljubljano (Tivoli - 26. februar), Zagreb (Arena - 13. marec) in Beograd (Arena - 27. marec). Datum koncerta v Sarajevu sicer še ni znan, vendar Plavci pravijo, da se bo najverjetnejo zgodil na stadionu Koševo in bo "višnja na torti".

Kaj o Plavcih menita Milan Kučan in Stipe Mesić?
Člane skupine smo še vprašali o igrano-dokumentarnem filmu o zgodovini skupine, ki nastaja pod taktirko Pjera Žalice. "Začeli smo neambiciozno, zdaj pa imamo že okoli 300 ur posnetega materiala. Poleg ljudi iz skupine v filmu nastopajo tudi ljudje iz javnega življenja. Nabralo se je čez 100 oseb, od Vita Tauferja, Laibachov, Severine, Rada Šerbedžije, Stipeta Mesića, Bajage, Milana Kučana ..." je za MMC pojanil Loša in dodal, da naj bi bil film pripravljen nekje do filmskega festivala v Sarajevu.

In kaj člani Plavega orkestra sporočajo slovenskim oboževalcem? "Komaj čakam, da se vidimo, skupaj nam je super," je dejal Saša Zalepugin.

Prve plošče smo izdali pred vojno v enem sistemu in se zbudili s ploščo Long play v drugem. Čeprav se družbeni sistemi vzepnjajo in padaja, Plavi orkestar ostaja.

Saša Lošić - Loša za MMC
Plavi orkestar o vrnitvi na sceno in novi plošči
MMC-jev pogovor s Plavim orkestrom