Jon Bon Jovi - svetovna glasbena ikona? Nekateri se z nagrado strinjajo, spet drugi trdijo, da je njega in njegovo skupino povozil čas. Foto: EPA
Jon Bon Jovi - svetovna glasbena ikona? Nekateri se z nagrado strinjajo, spet drugi trdijo, da je njega in njegovo skupino povozil čas. Foto: EPA
Miley Cyrus
V španski prestolnici je tudi že Miley Cyrus, ki si je po intervjujih privoščila še nekaj zabave v nočnih lokalih. Foto: EPA

Lady Gaga in Katy Perry, v zadnjem času najuspešnejši popizvajalki na svetu, tekmujeta kar v štirih istih kategorijah - najboljši popizvajalec, najboljša ženska izvajalka, najboljša pesem in najboljši videospot, tako da bo neizbežno ena končala kot zmagovalka, druga pa kot poraženka večera. Lady Gaga je poleg tega nominirana še za najboljši koncertni nastop, Katy pa za najboljšo odrsko uprizoritev.

Na enem največjih glasbenih dogodkov zunaj meja ZDA, kot so podelitev, ki se uradno imenuje MTV Europe Awards, označili tuji mediji, je "razočarana gospodinja" Eva Longoria Parker gledalcem obljubila nepričakovano. Za glasbene nastope bo sicer poskrbela četica znanih imen, kot so Bon Jovi, Ke$ha, Kid Rock, Kings of Leon, Linkin Park, Miley Cyrus, Rihanna, Shakira in Katy Perry.

"Obožujem glasbo, v Madridu pa sem nekaj dogodkov že povezovala. Poleg tega imam nekaj sorodnikov tudi iz Španije, zato je to idealna kombinacija - glasba v Madridu. Veselim se že tega večera, ki bo tudi meni predstavljal zanimiv izziv," je dejala Eva, ki sicer velja za eno najlepših žensk na svetu.

Med nominiranci tudi najstniška senzacija
Na tretjem mestu po številu nominacij se je znašel raper Eminem s štirimi možnostmi za nagrado, in sicer za najboljšo pesem, najboljšega pevca, najboljšega hiphopizvajalca in najboljši video za skladbo Love The Way You Lie, ki je nastala v sodelovanju z Rihanno.

V kategoriji najboljših rockizvajalcev so nominirani Muse, Thirty Seconds to Mars, Linkin Park, Kings of Leon in Ozzy Osbourne, kandidati za naj debitanta pa so Justin Bieber, Ke$ha, B.o.B, Plan B in Jason Derulo.

Posebno nagrado, ki se imenuje svetovna ikona, bodo prejeli legendarni ameriški rockerji Bon Jovi, ki junija prihajajo tudi v Zagreb. Kot piše MTV, so člani Jon Bon Jovi, Richie Sambora, David Bryan in Tico Torres prodali že več kot 125 milijonov albumov in nastopili na 2.700 koncertih v več kot 50 državah, na katerih jih je poslušalo 35 milijonov oboževalcev.

Leeloojamais znova ni uspelo
Letošnji dobitnik nagrade za najboljšega izvajalca v naši regiji, Marko Milićević - Gramophonedzie, se bo skupaj s preostalimi regionalnimi izvajalci podal v boj za "Best European Act" in tako stopil ob bok izvajalcem, kot so Inna, Marina and the Diamonds, Dima Bilan, Sakis Rouvas, Enrique Iglesias in Swedish House Mafia. V kategoriji Best MTV Adria Act 2010 je bila sicer nominirana tudi brežiška zasedba Leeloojamais.

V večini kategorijah zmagovalca določi ljudstvo prek spletnega glasovanja.

Nominiranci v glavnih kategorijah:
- najboljši rockizvajalec: Kings of Leon, Linkin Park, Thirty Seconds to Mars, Muse, Ozzy Osbourne;
- najboljši popizvajalec: Lady Gaga, Usher, Katy Perry, Miley Cyrus, Rihanna;
- najboljši nastop v živo: Bon Jovi, Lady Gaga, Muse, Kings of Leon, Linkin Park;
- najboljši pevec: Eminem, Justin Bieber, Usher, Enrique Iglesias, Kanye West;
- najboljša pevka: Lady Gaga, Katy Perry, Miley Cyrus, Shakira, Rihanna;
- najdebitant: Ke$ha, B.o.B., Jason Derulo, Plan B, Justin Bieber;
- najboljša alternativa: Gorillaz, Gossip, Paramore, Vampire Weekend, Arcade Fire;
- najboljši izvajalec hiphopa: T.I., Eminem, Kanye West, Lil Wayne, Snoop Dogg;
- najboljša pesem: Usher/OMG, Katy Perry feat. Snoop Dogg/California Gurls, Eminem feat. Rihanna/Love the Way You Lie, Rihanna/Rude Boy, Lady Gaga/Bad Romance;
- najboljši video: Thirty Seconds to Mars/Kings and Queens, Katy Perry/California Gurls, Lady Gaga feat. Beyonce/Telephone, Plan B/Prayin', Eminem feat. Rihanna/Love the Way You Lie.