Med zastavami v občinstvu, ki so simbol evrovizijskega tekmovanja, bo tokrat vihrala tudi avstralska. Foto: EPA
Med zastavami v občinstvu, ki so simbol evrovizijskega tekmovanja, bo tokrat vihrala tudi avstralska. Foto: EPA
Zemljevid
Prostora za Avstralijo je ob zahodni obali Irske in Portugalske še dovolj ... Foto: Twitter
Gina G
Gina G iz Queenslanda, ena izmed dveh Avstralk, ki sta že preizkusili evrovizijski oder. Foto: AP
Evrovizija
Evrovizijo na kraju samem spremlja več avstralskih novinarjev. Foto: EPA
Kylie Minogue
Lahko se zgodi, da se bo Kylie Minogue v zakulisju veselila vsake točke, ki jih bodo Avstraliji namenile Turčija, Estonija ali Slovenija. Foto: EPA

V torek je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) napovedala, da bo ob 60. obletnici festivala glasbe, kiča in šova kot posebna gostja prvič (ne pa nujno tudi zadnjič) sodelovala tudi Avstralija. "To je drzna in vznemirljiva poteza, zato na tej zabavi proslavljajmo skupaj," je odločitev, da dežela "tam spodaj" postane 40. država udeleženka, komentiral vodja tekmovanja Jon Ola Sand.

Geografija torej ni več merilo za sodelovanje na menda največjem glasbenem dogodku na svetu, a, roko na srce, se je to merilo znašlo na trhlih tleh že, ko sta se med evrovizijsko druščino znašla Izrael in Azerbajdžan. Sodelovanje torej omogočita denar in vpliv. Avstralska javna televizija SBS Evrovizijo sicer prenaša že več kot 30 let, kot trdijo, pa sta gledanost in odmevnost vsako leto višji. Odzivi med Avstralci za presenetljivo novico, ki bi se zlahka znašla v rubriki Saj ni res, pa je, so zelo različni - od navdušenja in nejevere do posmeha v slogu "kaj nam je tega treba". Nekateri so tako ob veselja ostali brez besed in v naslednjem hipu začeli preverjati, koliko stane letalska vozovnica do Dunaja, drugi so objavili popravljen zemljevid Evrope, na kateri je Avstralija narisana ob zahodni obali Portugalske, spet tretji so tvitnili, da so Avstralijo sprejeli medse le zato, da bi opozorili na razliko med Avstrijo in Avstralijo.

Avstralija uvrščena neposredno v finale
Avstralija je od Evrope oddaljena okoli 15.000 kilometrov, je pa članica EBU-ja, kar je ključni pogoj za sodelovanje, zato je razumljivo, da tudi v primeru zmage Melbourne ali Sydney prihodnje leto ne bosta postala gostitelja 61. Evrovizije. Pri EBU-ju so namreč že pojasnili, da se bodo v primeru zmage novinke dogovorili z enim izmed evropskih mest, da sprejme evrovizijsko družino. Avstralija bo sicer imela na Dunaju (Evrovizija bo potekala 19., 21. in 23. maja) enake pravice, kot jih ima najmočnejših "velikih pet" držav, ki v proračun EBU-ja tudi prispevajo največ, saj bo lahko preskočila polfinale in se predstavila le v finalu. Avstralski gledalci bodo sicer lahko glasovali tako v obeh polfinalnih izborih kot tudi v finalu.

Da so Avstralci evrovizijski oboževalci, je znano - še več: univerza v Melbournu ponuja celo tečaj o Evroviziji, na katerem študentje spoznavajo Evropo "skozi prizmo največjega medijske ekstravagance leta". Julia Zemiro, tradicionalna voditeljica prenosa Evrovizije, je dejala: "Smo narod potomcev Evropejcev, obožujemo glasbo in tekmovanje, zato mislim, da Evrovizija ne bo nič drugačna kot oddaji The Voice ali Australian Idol."

Kot povsod - ugibanja in igrice o predstavniku
SBS kot uradni organizator tekmovanja mora do 16. marca EBU-ju v Ženevo sporočiti, kdo bo na Dunaju zastopal avstralske barve, že zdaj pa se pojavlja veliko bolj ali manj resnih imen. Jason Donovan, nekdanji zvezdnik žajfnice Sosedje, ki je s Kylie Minogue posnel uspešnico Especially For You, se je tako že oglasil, da ga sodelovanje ne zanima, a druga polovica takratnega dueta, Kylie, je že druga pesem. Prav na Kylie namreč stavi največ ljudi, nekateri si jo na evrovizijskem odru predstavljajo tudi v duetu s sestro Dannii. Nato so tu tudi Samantha Jade, Sia, Tina Arena, aboriginska pevka Jessica Mauboy, ki je kot gostja lani sodelovala že na Evroviziji v Köbenhavnu, Delta Goodrem, Darren Hayes (pevec skupine Savage Garden), celo rokerji AC/DC, skupina Midnight Oil in upokojeni igralec kriketa Brett Lee.

Kogar koli bodo že izbrali, pa to, "tehnično gledano", ne bo prvi Avstralec na evrovizijskem odru. Leta 1974 je namreč britanske barve zastopala Olivia Newton John, leta 1996 pa tudi Gina G. Še več, mediji so izbrskali, da ima tudi trikratni evrovizijski zmagovalec za Irsko, Johnny Logan, irsko-avstralske korenine.

V kateri "blok" sodi Avstralija?
Udeležba Avstralije bo zanimiva tudi z glasovalnega vidika, saj se o tekmovanju pogosto govori kot o "loncu", v katerem balkanske, baltske oziroma severnjaške države glasujejo druga za drugo. V Avstraliji živi velika grška izseljenska skupnost, zato bi utegnili Avstralci 12 točk nameniti Grčiji, kdo bi utegnili biti zavezniki Avstralije v pogosto zelo predvidljivem glasovanju, pa ni mogoče napovedati. Ker se o Avstraliji toliko govori, je dobesedno čez noč postala kar favoritka na stavnicah, ne da bi sploh poznali njihovo pesem - najvišja mesta si deli z Estonijo, Finsko, Švedsko in Italijo.

Spomnimo, na lanskem izboru je s pesmijo Rise Like a Phoenix zmagala predstavnica Avstrije Conchita Wurst. Kdo bo na dogodku, ki vsako leto pred TV-zaslone privabi več kot 600 milijonov gledalcev, zastopal slovenske barve, bo znano po festivalu Ema, ki bo 28. februarja.

Nekateri pa gledajo še korak naprej - če je del Evrope postala Avstralija, katera država bi lahko bila naslednja? Morda Kitajska? Festival je namreč v tej najbolj poseljeni državi na svetu namreč skoraj tako priljubljen kot v Avstraliji, že lani v Köbenhavnu je bil prevod dogajanja omogočen v kitajski jezik. Evrovizija je "velika" tudi v Južni Koreji in Čilu, nekateri pa velikopotezno stavijo širitev kar v ZDA.