Foto: Val 202/Pixabay
Foto: Val 202/Pixabay

Po pričakovanjih bodo v letošnjem letu prodali 600 milijonov vstopnic po svetu.

Ker je pandemija covida-19 zdesetkala glasbeno industrijo v živo, oboževalci hrepenijo po obisku koncertov, poroča portal Louder, ki je povzel finančno poročilo družbe za prvo četrtletje. Prihodki pri Live Nation so se zvišali za 73 odstotkov v primerjavi z enakim četrtletjem lani. Dosegli so 3,1 milijarde dolarjev prihodkov, za koncerte pa so doslej prodali več kot 90 milijonov vstopnic.

Iz trenutnih podatkov sklepajo, da bo letošnje leto rekordno in da bodo po svetu prodali 600 milijonov koncertnih vstopnic. Rezultati obenem kažejo, da oboževalci na koncertih porabijo več denarja in da se dobro prodajajo izboljšane izkušnje, kot so najboljše lokacije na koncertnih prizoriščih.

Leto 2023 ruši rekorde

Generalni direktor Live Nation Michael Rapino je povedal, da je iz rezultatov jasno, da povpraševanje po dogodkih v živo po svetu narašča in ne kaže znakov upadanja. Oboževalci po njegovih besedah pravijo, da je koncertna izkušnja v živo na prvem mestu pri preživljanju prostega časa, za katerega pričakujejo, da bodo v prihodnosti porabili več denarja. "Seveda to vodi do rekordnih ravni dejavnosti tako na naših koncertih kot pri prodaji vstopnic."

Po pričakovanjih bodo letos imeli rekordno število obiskovalcev, tudi v primerjavi z letom 2022, ki je bilo sicer naklonjeno prestavljenim koncertom zaradi pandemije covida-19 in jih je obiskalo 20 milijonov oboževalcev.

Kljub porastu števila obiskovalcev pa je pandemija vplivala na stroške vodenja dogodkov v živo. Zaradi višjih stroškov goriva in potovanj je več skupin odpovedalo svoje nastope po Evropi, med njimi ameriški metalski zasedbi Antrax in The Agonist.