The Smiths pred Salford Lads Clubom v Manchestru. Fotografija je služila za naslovnico njihovega slovitega albuma The Queen is Dead. Foto:
The Smiths pred Salford Lads Clubom v Manchestru. Fotografija je služila za naslovnico njihovega slovitega albuma The Queen is Dead. Foto:
Marrov 'tweet', ki je dvignil toliko prahu.
David Cameron pred stenskim 'oltarčkom' The Smiths. Foto: Reuters

Marr, ki je Smithse ustanovil skupaj s pevcem Morrisseyem leta 1982, je na svojem Twitterju objavil tole sporočilo britanskemu premierju: "David Cameron, nehaj govoriti, da imaš rad Smithse, ne, nimaš jih. Prepovedujem ti, da jih imaš rad."

Cameron, konservativec, je naredil precej velik pomp glede svojih glasbenih preferenc in na široko razlagal, kako rad posluša The xx, Radiohead in Pulp, morda v želji, da bi se priljubil mlajši volilni bazi in da bi bil videti malce bolj alternativen. Leta 2008 je poziral pred Salford Lads Clubom v Manchestru, da bi poustvaril ikonično podobo z albuma The Smithsov The Queen is Dead.

"Kdo te je postavil za cesarja glasbe?"
Marrov "tweet" je dvignil kar precej prahu v Veliki Britaniji. Kolumnistka The Timesa Caitlin Moran je tako denimo pozvala bende, ki se vrtijo na Cameronovem iPodu, naj sledijo Marrovem zgledu, ob tem pa je naštela še nekaj izvajalcev, ki jih preferira politik: Blur, The Ramones, REM, The Killers in Pink Floyd.
Spet drugi so zgroženi. Komentator glasbene revije NME Mic Wright tako piše: "A tako, prepoveduješ mu, Johnny? Prepoveduješ? Pozabil sem že, kdaj smo te izvolili za cesarja glasbene industrije. Hvala bogu, da si se spravil na Twitter, da si nas spomnil, ker očitno bi morali imeti pripadniki konservativne stranke prepoved poslušanja popularne glasbe, saj bodo pustili svoje umazane odtise čevljev na njej."
CBC pa piše, da ni nič čudnega, da ima Marr še poseben odpor do torijske vlade. Smithsi, ki so jih sestavljali še basist Andy Rourke in bobnar Mike Joyce, so bili zastavonoše britanskega gibanja alternativne glasbe med vlado Margaret Thatcher v 80. letih. Vedno politični Morrissey je bil še posebej kritičen do vlade Thatcherjeve in do monarhije.

Nad Camerona tudi Weller
A Marr nikakor ni prvi glasbenik, ki je javno določil, kdo lahko oziroma kdo ne sme poslušati njegove glasbe. Paul Weller je nedavno prav tako napadel Camerona, ker je ta navedel Wellerjevo The Eton Rifles iz leta 1979 za svojo najljubšo pesem. 49-letni pevec je komad napisal po ogledu televizijskega prispevka o protestnem shodu nezaposlenih delavcev, ki jih je izžvižgala skupina dijakov iz elitnega kolidža Eton. "Kateri del Cameron ne dojame? Pesem ni bila mišljena kot j**** veseljaška pivska poskočnica za privilegirane srednješolce," se je pridušal Weller.
Weller je kritike izrekel po tem, ko je Cameron razkril, da se kljub svojim političnim prepričanjem lahko poistoveti z Wellerjevo glasbo. "The Eton Rifles je moja najljubša pesem. Tudi jaz sem hodil na Eton. Veliko mi pomeni, takrat smo poslušali nekaj tistih zgodnjih Jam albumov. Ne vem, zakaj bi morala biti levica edina, ki lahko posluša protestne pesmi," je po poročanju Daily Maila povedal Cameron za Radio 4.

Cobain: Ne prihajajte na naše koncerte!
No, potem imamo še skupine, ki zamerijo vsem, ki jih poslušajo, ko dosežejo mainstream uspeh. Nič ni narobe, ko se nad njimi navdušujejo alternativci, a ko se njihove plošče nenadoma masovno prodajajo v Walmartih, postanejo sumničavi.
Še preden se je Caleb Followill iz Kings of Leon hudoval nad tem, da so KOL iz skupine iz obrobja prerasli v tisto skupino, ki jo poslušajo še mame v "kavbojkah z visokim pasom", je Kurt Cobain precej srdito zmerjal "idiote", ki so odkrili Nirvano, ko jih je Smells Like Teen Spirit izstrelil med velikane.
A Kurt, tako NME, je imel za sporočiti vsaj nekaj bolj točno določenega kot Johnny Marr. Cobain je imel pomisleke nad tem, da njegovo glasbo poslušajo (tudi) fanatiki in netolerantni skrajneži. Kar je ubesedil precej jasno: "Na tej točki imam prošnjo za naše oboževalce. Če kdor koli od vas na kakršen koli način sovraži homoseksualce, ljudi drugačne barve kože ali ženske, nam, prosim, naredite uslugo in nas pustite na miru! Ne prihajajte na naše koncerte in ne kupujte naših plošč."