Oddih po napornih vajah. Foto: Branka Timpran in Filip Pesek
Oddih po napornih vajah. Foto: Branka Timpran in Filip Pesek
Prifarci in Lado Leskovar
Prifarski muzikanti so na Kamfestu nastopili skupaj z Ladom Leskovarjem. Foto: Branka Timpran in Filip Pesek
Prifarci
Kljub poletnim mesecem Prifarci ne počivajo. Foto: Branka Timpran in Filip Pesek

Osrednjo koncertno rojstnodnevno zabavo bodo priredili 26. novembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Čeprav je do novembra še kar nekaj časa, pa Prifarci ne počivajo. S koncerti po vsej Sloveniji že zaznamujejo četrtstoletni jubilej. Konec tedna so nastopili na Kamfestu skupaj z Ladom Leskovarjem, v sredo doma v Fari v sklopu Tamburanja va Kostele, danes pa bodo nastopili v Velenju.

Junija so javnosti predstavili spot za pesem V sončno deželo, za katero je besedilo in glasbo napisal Žiga Bižal, aranžma pa Tone Obranovič. Pesem so Prifarci posvetili Sloveniji ob njeni 20-letnici, z njo pa so se predstavili na festivalu Slovenska polka in valček 2011.

Zakaj tako dolg premor med izdajo pesmi in videospotom, kako se Prifarci pripravljajo na osrednjo rojstnodnevno zabavo ter še veliko drugih novosti o Prifarskih muzikantih pa v spodnjem intervjuju.

26. novembra prirejate koncertno rojstnodnevno zabavo za svojih 25 let v Cankarjevem domu. Ste že dali na dan zamisli, kako bi ta dogodek potekal?
Naše slavje ob srebrnem jubileju smo maksimalno poenostavili. Na koncert smo poleg naše zveste publike, seveda, povabili kup prijateljev – glasbenikov in glasbenic ter preprosto rekli: 'Pridite na naš rojstni dan. Pridite nam kaj zapet!' Kdo se bo odzval našemu vabilu, še niti ne vemo. To bo na ta dan v Cankarjevem domu presenečenje tudi za nas. Poskrbeli bomo za torto in penino, za zdaj pa samo pridno vadimo, da nas res ne bi kakšen gost ali gostja preveč presenetil s svojim prihodom. Smo pa tudi letos voditeljske škarje koncerta spet zaupali Lari Jankovič, v družbi Maria Galuniča in Tomija Gavraniča.

Boste še kako drugače zaznamovali ta visoki jubilej delovanja?
S koncerti po vsej Sloveniji in z jagodnim izborom naših pesmi na novem ploščku. Bolj zimzeleni člani skupine pa razmišljamo tudi o skupnem izletu – potovanju skupine – vikendpaketu v kakšen miren kotiček naše dežele.

Na Kamfestu ste znova nastopili skupaj z Ladom Leskovarjem. Kakšna energija vlada med vami, na kateri točki ste se Prifarci z njim ujeli?
Prifarci prijateljujemo z Ladom že vrsto let in potem beseda da besedo … Lani pa smo imeli res eno krasno skupno izkušnjo. Odšli smo v Makedonijo na tamburaški festival in si obljubili, da sodelovanje v Kumanovu ne bo zadnje. Tako smo se v nedeljo spet našli na Kamfestu. Čisto mimogrede, pa ni treba 'okol govorit' - Lado Leskovar je tudi eden izmed prijateljev, ki smo ga povabili na koncert v Cankarjevem domu.

Junija ste javnosti predstavili videospot V sončno deželo. Tega ste objavili dobri dve leti po tem, ko ste prvič predstavili pesem na festivalu Slovenska polka in valček 2011. Zakaj ste se odločili za tako dolg premor med pesmijo in videospotom?
Naš violinist Jernej Pečak je potreboval čas, da je našel 'ta pravo', ki bi ji razkazal našo 'sončno deželo'. Dokler ni našel Mojce, ki jo je pripeljal v Faro, nas sredi noči dvignil v zrak in tako je letos nekega lepega majskega jutra nastal ta krasen posnetek ob Kolpi.
Dejstvo je, da je to prvi video, ki smo ga posneli s komercialno televizijo Golica. Prifarci smo že nekako 'tradicionalno' vezani na RTV. V vaši hiši je izšel pred 20 leti naš prvi plošček (takrat še kaseta) 'V sedanjemu čas' in v nadaljevanju pri Založbi kaset in plošč še 13. Tudi naše že tradicionalne velike gala koncerte v Cankarjevem domu 5 jih je bilo v petih letih zapored - je posnela in predvajala vaša TVS. Zato smo dokler se ni ponudila prava priložnost, malo oklevali, da zastavimo sodelovanje še s kakšno drugo medijsko hišo. In tudi tam, enako kot na RTVS, naleteli na zelo profesionalen odnos.

V sredo ste nastopili na tradicionalnem "Tamburanju va Kostele". Je še vedno najlepše nastopiti pred domačimi ljudmi, sokrajani in prijatelji?
V kraju, kjer smo Prifarci začeli svojo glasbeno pot, v Fari, je zmeraj lepo nastopiti pa tudi hkrati zelo težko, saj nas večina ljudi, ki pride na koncert, dobro pozna. Predvsem pa dobro pozna naše pesmi. Tako da se niti zmotiti na smemo več na odru, ker takoj vedo ...

Malo za šalo: Beneški fantje so najstarejši delujoči ansambel v Sloveniji, saj so dejavni že več kot petdeset let. Se jim želite Prifarski muzikanti morda približati po letih glasbenega delovanja?
Naš poklon Beneškim fantom. Ampak če bi se mi približali Beneškim fantom po letih delovanja, bi bili nekateri stari že 100 let, ha, ha ...

<embed src="//www.youtube.com/v/5UG_u2BOyjU?